بیماری مه مغزی چیست ؟ روشها و مواد مغذی برای جلوگیری و درمان مغز مه آلود
علل بروز مه مغزی کدامند؟ کدام مواد مغذی و ویتامینها مفیدند؟ اختلال در حافظه کوتاه مدت و بلند مدت، ناتوانی در تمرکز، مشکلات متعدد در پردازش صحیح اطلاعات، خستگی و مشکلات روحی گفته میشود.پیروی از رژیم غذایی نادرست و کمبود شدید برخی از ویتامینها مانند B12، ممکن است علائم مه مغزی را ایجاد کند! قصد داریم چند مورد از مواد مغذی و ویتامینهای مفید برای کنترل عوارض این بیماری و همچنین جلوگیری از بروز آن را برای شما معرفی کنیم.
برای آشنایی بیشتر با این اختلال مغزی و شناخت علائم آن، در ادامه همراه ما باشید و فرصت مطالعه این مقاله مجله کرفس را از دست ندهید.
مه مغزی چیست ؟
مه مغزی ( به انگلیسی: brain fog ) به مجموعهای از مشکلات به وجود آمده برای عملکرد طبیعی مغز گفته میشود. علائم مغز مه آلود از جمله اختلال در حافظه کوتاه مدت و بلند مدت، ناتوانی در تمرکز، مشکلات متعدد در پردازش صحیح اطلاعات، خستگی و مشکلات روحی گفته میشود. این اختلال مغزی با توجه به میزان و شدت، میتواند مشکلاتی را برای افراد در مدرسه و محل کار و … ایجاد کند.
جالب است بدانید که پیروی از رژیم غذایی نادرست و کمبود شدید برخی از ویتامینها مانند B12، ممکن است علائم مه مغزی را ایجاد کند! در انتخاب رژیم غذایی آگاهانه عمل کنید!
منابع ویتامین B12 را می دانید؟
بیماری مه مغزی یا مه گرفتگی مغز ، معمولا با مراجعه به پزشک متخصص و انجام روشهای درمانی تجویز شده و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی، قابل کنترل و درمان است. در حقیقت مه مغزی یک بیماری دائمی و مزمن به شمار نمیرود که در تمام طول زندگی همراه فرد بیمار باشد.
کرونا و مه مغزی: طبق برخی از نظریهها، کرونا نیز میتواند علائمی مانند مه مغزی ایجاد کند. پایین آمدن سطح هوشیاری مغز و عوارض جانبی عصبی بعد از کرونا در بیماران مشاهده شده است.
علل بروز مه مغزی کدامند؟
مقالات متعددی در زمینه توضیح علل و ایجاد و بروز بیماری مه مغزی وجود دارد. به طور کلی دانشمندان ۶ علت اصلی را برای افزایش احتمال ابتلا به مه مغزی شناسایی و معرفی کردهاند که در ادامه به معرفی و بررسی آنها خواهیم پرداخت. با شناخت علت بروز بیماری، میتوان نسبت به برطرف کردن آن اقدام کرد.
۱. استرس
استرس و اضطراب شدید یکی از عواملی است که میتواند مضرات زیادی برای سلامت بدن به دنبال داشته باشد. استرس زیاد و خارج از کنترل باعث افزایش فشارخون میشود، سیستم دفاعی بدن را ضعیف میکند، احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد و باعث خستگی روحی میشود. در نتیجه عملکرد مغز را با مشکل مواجه میکند و باعث بروز علائم مه مغزی میشود.
تکنیکهای کنترل و مدیریت استرس! بیشتر بخوانید
۲. کمبود خواب
کمبود خواب و به طور کلی پایین بودن کیفیت خواب یکی دیگر از عواملی است که باعث ایجاد اخلال در عملکرد صحیح مغز میشود و بر تمرکز صحیح، توانایی حل مسائل و حافظه کوتاه مدت و بلند مدت تاثیرات منفی میگذارد.
۱۲ روش موثر و اثباتشده
۳. تغییرات هورمونی
بروز تغییرات هورمونی و نامتعادل شدن میزان برخی از هورمونها در بدن میتواند تاثیرات منفی بر عملکرد ذهن انسان داشته باشد. به عنوان مثال یکی از شناخته شده ترین موارد برای بروز تغییرات هورمونی و تاثیر منفی آن بر عملکرد مغز، دوران بارداری است که سطح هورمونهای پروژسترون و استروژن در زنان افزایش مییابد و این تغییر میتواند سبب بروز مشکلاتی در حافظه شود.
۴. رژیم غذایی نادرست
کمبود برخی مواد مغذی مورد نیاز بدن در رژیم غذایی میتواند مشکلاتی را برای عملکرد مناسب مغز ایجاد کند. به عنوان مثال ویتامین B12 یکی از موادی است که فواید زیادی برای سلامت مغز دارد و کمبود آن میتواند منجر به ایجاد علائم مه مغزی شود.
چگونه یک رژیم غذایی متعادل داشته باشیم؟
۵. عوارض برخی داروها
محققان با انجام تحقیقات مختلف دریافتند که ممکن است با مصرف برخی داروها، علائم مه مغزی در افراد ایجاد شود. چنانچه با مصرف داروی خاصی دچار اختلالات مغزی میشوید، با پزشک خود مشورت کنید. تغییر نوع دارو یا کاهش دوز مصرفی میتواند مشکل را برطرف کند.
۶. شرایط پزشکی و بیماریهای خاص
ابتلا به برخی بیماریها و شرایط پزشکی خاص نیز میتوانند باعث ابتلا به بیماری مه مغزی بشوند. به عنوان مثال پایین بودن سطح گلوکز خون میتواند سبب بروز خستگی ذهنی بشود. همچنین برخی التهابها، بیماری کم خونی، افسردگی، دیابت، سندرم شوگرن، میگرن، بیماری آلزایمر، کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید، کمبود آب بدن و برخی بیماریهای خودایمنی نیز در به وجود آوردن بیماری مه مغزی و علائم آن موثرند.
کدام مواد مغذی و ویتامینها برای درمان و جلوگیری از بروز مه مغزی مفیدند؟
در ادامه قصد داریم به معرفی چند مورد از ویتامینها و مواد مغذی بپردازیم که مصرف آنها برای جلوگیری از بروز مشکلات مغزی و درمان مه مغزی مفید است. با ما همراه باشید.
۱) ویتامین D
یکی از ویتامینهای محلول در چربی است که خواص زیادی برای سلامت بدن انسان از جمله تقویت سیستم ایمنی بدن و سلامت مغز دارد. محققان معتقدند که کمبود ویتامین D میتواند باعث ایجاد علائم مه مغزی شود. بنابراین تامین ویتامین D مورد نیاز بدن از اهمیت بالایی برخوردار ایت.
۲) اسیدهای چرب امگا ۳
یکی از مواد مغذی مورد نیاز بدن هستند که نقش مهم و اساسی در بهبود سطح سلامت بدن دارند. یکی از فواید مصرف امگا ۳ ، کمک به بهبود عملکرد مغز و جلوگیری از بروز اختلالات مغزی است. به همین دلیل مصرف خوراکیهای سرشار از امگا ۳ مانند ماهیها میتواند برای درمان بیماری مه مغزی مفید واقع شود.
بیشتر بخوانید…
۱۱ غذای جذاب و مناسب با ذائقه شما
۳) منیزیم
نیز یکی دیگر از مواد ضروری مورد نیاز بدن است که در خوراکیهایی مانند انواع لوبیاها و اسفناج میتوانید آن را بیابید. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، محققان دریافتند که مصرف خوراکیهای حاوی منیزیم بالا میتواند به حفظ عملکرد صحیح مغز و بهبود بیماری مه مغزی کمک زیادی کند.
۴) ویتامین C
که در مرکبات مقادیر قابل توجهی از آن وجود دارد، به عنوان یکی از ویتامینهای محلول در آب شناخته میشود. مصرف این ویتامین علاوه بر کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن، به بهبود عملکرد مغز نیز کمک زیادی میکند.
۵) ویتامینهای گروه B
همانطور که در ابتدای مقاله نیز اشاره شد، از موادی هستند که برای سلامت مغز بسیار مفیدند و کمبود آنها میتواند مضراتی برای عملکرد صحیح مغز داشته باشد و باعث بروز علائم مه مغزی شود. بنابراین تامین ویتامین B مورد نیاز بدن از طریق رژیم غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است.
۶) تیانین یا ال-تیانین
یکی از ترکیباتی است که در چای سبز و برخی گیاهان یافت میشود. بر اساس نتایج بدست آمده از برخی مطالعات صورت گرفته، مصرف این ترکیب گیاهی میتواند فواید زیادی برای مغز داشته باشد و باعث کاهش استرس، بهبود کیفیت خواب و کاهش علائم مه مغزی شود.
۱۴ ویتامین ضروری برای بدن!
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی بیماری مهمغزی پرداختیم و علائم این بیماری و علل بروز آن را برای شما شرح دادیم. همچنین در قسمت پایانی به معرفی چند مورد از مواد مغذی مفید برای درمان مه مغزی و بهبود عملکرد مغز پرداختیم. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد و به شما کمک کرده باشد تا به شناخت بهتری از عملکرد مغز و بیماری مه مغزی پیدا کرده باشید.
منابع: