بیماری آلزایمر را بهتر بشناسیم!
در این مقاله قصد داریم شما را با بیماری آلزایمر بیشتر آشنا کنیم. همچنین به معرفی و بررسی نشانههای این بیماری خواهیم پرداخت. در پایان نیز چند روش برای کمک به بهبود عملکرد ذهن و جلوگیری از الزایمر را معرفی میکنیم. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
آلزایمر چیست؟
ابتدا به معرفی این بیماری میپردازیم. در واقع بیماری الزایمر نوعی پیشروی مغز به سوی زوال میباشد. این بیماری در دسته بیماریهایی قرار میگیرد که ذهن عملکرد مناسب خود را از دست میدهد. و بر حافظه، تفکر و رفتارهای طبیعی مغز تاثیر منفی میگذارد.
اکثرا این بیماری در افراد ۶۵ سال به بالا تشخیص داده میشود. و چنانچه الزایمر در سنین پایینتر تشخیص داده شود، با نام آلزایمر اولیه شناخته میشود. در حقیقت هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد. اما روشهایی موجودند که سرعت پیشرفت این بیماری را کند میکنند.
حقایقی در مورد بیماری
در اینجا به بیان چند حقیقت مهم در رابطه با بیماری الزایمر خواهیم پرداخت. که ممکن است تا به حال آنها را نشنیده باشید. اول آن که الزایمر یک بیماری مزمن بدون درمان است. نکته مهم دیگر این است که علائم این بیماری به تدریج بروز میکنند. و تاثیرات منفی آن بر عملکرد طبیعی مغز به تدریج اما مداوم است. با آن که در حال حاضر هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد. اما با پیشرفت علم پزشکی در سالهای اخیر، روشهایی ایجاد شدهاند. که سرعت پیشرفت بیماری را کند میکنند. و به حفظ کیفیت زندگی بیمار و اطرافیان او کمک میکنند.
نکته مهم دیگر این است که هرکسی ممکن است به این بیماری مبتلا شود. اما برخی افراد بیشتر از سایرین در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. سابقه خانوادگی یکی از مواردی است که باید جدی گرفته شود. همچنین واکنش افراد مختلف با این بیماری بسیار متفاوت است. در برخی افراد ممکن است سرعت پیشرفت بیماری بسیار کند باشد. و علائم آن برای پدیدار شدن به سالها زمان نیاز داشته باشند. اما در برخی دیگر نیز ممکن است بیماری خیلی سریع رشد پیدا کند. نشانههای شدید تری نیز داشته باشد.
عوامل موثر در افزایش خطر ابتلا به الزایمر
تاکنون متخصصان هیچ علت اصلی و مشخصی برای این بیماری پیدا نکرده اند. اما مواردی هستند که در صورت وجود خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند.
یکی از مهم ترین این عوامل سن بالا میباشد. افرادی که بیشتر از ۶۵ سال سن دارند، به دلیل احتمال زوال مغز، بیشتر در معرض این بیماری هستند.
عامل تاثیر گذار دیگر سابقه خانوادگی است. به طوری که اگر فردی از خانواده نزدیک شما به این بیماری مبتلا بوده است، احتمال اینکه شما نیز به الزایمر مبتلا شوید وجود دارد. همچنین وجود برخی ژنها و عوامل ژنتیکی نیز میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.
علائم و نشانههای بیماری آلزایمر
هر شخصی با هر سن و سالی ممکن است گاهی اوقات مواردی را فراموش کند اما در افراد مشکوک به الزایمر این فراموشیها به صورت مکرر و مداوم رخ میدهند. همچنین در افراد مبتلا به الزایمر این نشانهها به مرور زمان بدتر میشوند.
از دیگر نشانههای رایج میتوان به: عدم توانایی در به یاد سپردن قرارهای روزمره، مشکلات در تفکر و تمرکز کردن، کاهش توانایی در حل کردن مسائل، کاهش سطح بهداشت شخصی و … اشاره کرد.
این علائم با گذشت زمان و پیشرفت بیماری ممکن است شدیدتر شوند.
آلزایمر اولیه(بیماری الزایمر در سنین پایین)
الزایمر به طور معمول در سنین بالای ۶۵ سال رخ میدهد. اما ممکن است در سنین پایین هم افرادی به این بیماری مبتلا شوند. این نوع از آلزایمر حدود ۵ درصد از افراد درگیر را شامل میشود. علائم زودرس این بیماری میتوانند شامل از دست دادن خفیف حافظه، مشکل در تمرکز و یا مشکل در اتمام کارهای روزانه باشد. در این افراد ممکن است پیدا کردن کلمات مناسب کار سختی باشد. و در هنگام صحبت کردن دچار مشکل شوند.
الزایمر به طور معمول در سنین بالای ۶۵ سال رخ میدهد.
اما ممکن است در سنین پایین هم افرادی به این بیماری مبتلا شوند.
تشخیص قطعی بیماری
با وجود تمام علائم و نشانههای گفته شده، تشخیص قطعی آلزایمر تنها با برسی بافت مغزی فرد بیمار ممکن میباشد. که این برسی تنها پس از مرگ افراد بیمار ممکن میباشد. با این حال که هیچ آزمایش قطعی برای تشخیص آلزایمر در زمان زندگی فرد وجود ندارد. پزشک معالج با برسی برخی موارد و انجام تستهای جسمی، فکری و بررسی تواناییهای فرد میتواند این بیماری را تشخیص دهد.
پیشگیری از ابتلا به الزایمر
همانطور که هیچ درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد، هیچ روشی که از لحاظ علمی ثابت شده باشد نیز برای الزایمر وجود ندارد. اما بر اساس برخی تحقیقات صورت گرفته، سبک زندگی سالم و پرهیز از انجام برخی رفتارهای پر خطر میتواند به جلوگیری از زوال مغز کمک کند. به عنوان مثال پرهیز از کشیدن سیگار، فعالیت ذهنی و بدنی مناسب، تمرینات مدیتیشن، انجام حرکات فانکشنال، تمرینات هیت و مطالعه منظم میتواند به سلامت ذهن کمک زیادی کند.
سخن پایانی
الزایمر یک بیماری پیچیده میباشد. که هنوز موارد ناشناخته زیادی در مورد آن وجود دارد. این بیماری درمانی ندارد. و با گذشت زمان علائم آن بدتر خواهند شد. اما روشهایی وجود دارند که سرعت پیشرفت بیماری را کاهش میدهند. اگر با مطالعه این مقاله نسبت به خود یا یکی از عزیزانتان مشکوک به بیماری الزایمر شده اید، اولین قدم مراجعه به پزشک متخصص خواهد بود. باید این نکته را به یاد داشته باشید که روشهای جدید علم پزشکی به بیمار برای حفظ کیفیت زندگی کمک بسیاری خواهد کرد. امیدواریم خواندن این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.