علت چاقی زنان بعد از زایمان چیست؟ راهکارهای کم کردن چربیهای شکمی
بعد از زایمان، زنان به علل مختلف دچار اضافه وزن میشوند که عواملی مثل افزایش سن، پرخوری و داشتن استرس در آن مؤثر است. معمولاً زنان شش ماه پس از زایمان به وزن قبلی خود بازمیگردند و با داشتن تعدیل در رژیم غذایی، ورزش و دوری از فضای استرسزا میتوانند زودتر به هدف خود دست یابند. پزشکان ادعای افراد را در مورد بزرگ شدن شکم پس از سرازین را نیز رد میکنند و دلیل اضافه وزن را بیشتر در پرخوری پس از آن، میدانند. علت چاقی زنان بعد از زایمان بیشتر بستگی به نحوه فعالیت و نوع تغذیه دارد.
اصول چربی سوزی را میدانید؟ ورزش و تغذیه مناسب برای افزایش سوخت و ساز بدن
پس از تولد نوزاد، یک سؤال ذهن اکثر مادران را به خود مشغول میکند؛ چگونه چربیهای شکم را میتوان سوزاند؟ ورزش کردن برای خانمهایی که تازه مادر شدهاند میتواند دشوار باشد. گاه زمان کافی وجود ندارد و گاه نیز انرژی شما کم است. دور شکم زنان باردار معمولاً تا حدود ۱۲۷ سانتی متر میرسد در حالیکه اندازه آن باید حدود ۶۰ سانتی متر باشد بنابراین باید حجم زیادی از چربیهای شکمی در آنها کاسته شود. چربی در محدوده شکم بسیار متفاوت و تا حدودی مقاوم است و بارداری یکی از دلایل افزایش این چربی است و با شناخت علل این نوع چاقی بهراحتی میتوان آن را برطرف نمود. با انجام برخی کارها و رعایت برخی نکات، شما میتوانید تا حد زیادی به کاهش چربیهای دور شکم بعد از زایمان کمک کنید. در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
شیر دادن به فرزندتان را فراموش نکنید
شیر دادن به نوزاد سبب میشود هم مادر کالری بیشتری (در حدود ۳۵۰ کالری) بسوزاند و هم با برگشتن رحم به حالت عادی خود، شکم کوچکتر به نظر رسد.
صحیح غذا بخورید
غذاهای فرآوری شده باعث افزایش چربیهای شکمی میشد. پس تا حد امکان از خوردن آن اجتناب کنید و از پروتئینهای کمچرب، میوهها و سبزیجات استفاده کنید.
بدنتان را قوی کنید
سعی کنید قبل از ورزش کردن، آمادگی بدن خود را افزایش دهید و عضلات خود را قوی کنید. ورزشهایی مثل یوگا، ورزشهای هوازی و انجام پیادهروی میتواند بسیار مناسب و راهگشا باشد.
انگیزهتان را از دست ندهید
شما باید در هر حال انگیزه خود را حفظ کنید چراکه آبکردن چربیهای شکمی به صبر و تحمل نیاز دارد. شما میتوانید با یک برنامه مناسب ورزشی بهتناسب اندام دست پیدا کنید.
صبور باشید
وزن زنان باردار در طی ۹ ماه افزایش یافته بنابراین نمیتوانید توقع داشته باشید تا در مدت زمان کوتاهی این وزن کاسته شود. بسیاری از مادران معمولاً تا چندین سال این افزایش وزن را خواهند داشت. بنابراین صبوری کنید و از رژیمهای سریع خودداری کنید.
توصیههای عملی برای کاهش وزن مادران بعد از زایمان
۱- هیچگاه برای کاهش وزن دیر نیست و شما میتوانید با روشهای صحیح تغذیه و فعالیت بدنی به وزن مناسب برسید. اما به یاد داشته باشید که تا قبل از کاهش وزن مجدد اقدام به بارداری نکنید چراکه مسیر شما با دشواریهای بیشتری همراه خواهد بود.
۲- شما میتوانید با گذشت یک ماه پس از بارداری اقدام به کاهش وزن کنید البته باید نیازهای تغذیهای خود را در این دوران در نظر بگیرید چراکه بدن شما باید تأمینکننده نیاز نوزاد شما هم باشد. لذا تنظیم انرژی و ریزمغذیهای لازم و نیز رژیم غذایی مطلوب در دوران شیردهی بایستی توسط متخصص تغذیه شما تنظیم گردد. البته کاهش وزن شما در این دوران نیز متفاوت خواهد بود.
۳- اگرچه زنان شیرده به غذا و انرژی بیشتری نسبت به سایرین نیاز دارند اما اندازه آن باید متناسب باشد. تا یکماهگی کودکتان، میزان نیاز افزوده شما به کالری چیزی در حدود ۴۵۰ کیلو کالری در هر روز است. در دو ماهگی ۵۳۰ کیلو کالری، در سه ماهگی ۵۷۰ کیلو کالری است. در پنج تا شش ماهگی، زمانی که غذای کمکی برای کودکتان را شروع میکنید این میزان به ۴۸۰ کیلو کالری و سپس در بالاتر از ۶ ماهگی به فقط ۲۴۰ کیلو کالری مازاد در روز میرسد. پس در این دوران تلاش کنید تا دریافت کالری خود را متناسب با شرایط در نظر بگیرید. علت چاقی زنان بعد از زایمان میتواند در عدم تعادل در حجم فعالیت و نحوه خوردن باشد.
۴- اگرچه ورزش منظم میتواند به فرم دهی بدن کمک زیادی بکند اما زنان معمولاً پس از زایمان دچار چالش و استرسهای بسیاری میشوند و بعضاً دچار احساس گناه میشوند و فرصت پرداختن به ورزش را ندارند. بنابراین سعی کنید تا از حداقل زمانها استفاده کنید و پیادهروی را در برنامه روزانه خود قرار دهید. این موضوع سبب میشود تا احساس بهتری به خود داشته باشید.
افزایش وزن مادران به دلیل سبک زندگی نه بارداری
علت چاقی زنان بعد از زایمان بیشتر به دلیل سبک زندگی است نه بارداری. مطالعات نشان میدهد افزایش وزن مادران بر اثر پرخوری و نشستن طولانیمدت است. در برخی از افراد وقوع افسردگی پس از زایمان نیز دلیلی برای پرخوری و افزایش وزن هست. همچنین بیخوابی، باعث خوردن غذاهای ناسالم حتی هنگامیکه دوست دارید رژیم سالمی داشته باشید میشود. اگر خانمها دوست دارند وزن خود را پایین بیاورند باید ورزش کنند و کالری دریافتی را کم کنند.
اهمیت شیر مادر در کاهش وزن مادران
از جمله نگرانیهای دیگری که وجود دارد این است که در صورتی که همزمان با شیر دادن به کودک، از رژیم غذایی خاصی پیروی کنند، شیر آنها پاسخگوی نیاز نوزاد نخواهد بود و کودک آنها وزن نخواهد گرفت. این موضوع در مورد اشخاصی که تجربه زایمان اول را دارند مشهودتر است. در حالی که واقعیت آن است که شما حتی اگر دچار افزایش وزن بیرویه در دوران بارداری نباشید، به خوردن بیش از حد مواد غذایی در دوران شیردهی برای کافی بودن ترشح شیر نیاز نخواهید داشت. از علل مهم چاقی در دوران شیردهی، یکی عدم تحرک و دیگری همین تصور غلط نیاز به انرژی فراوان برای تأمین رشد نوزاد است. بنابراین به توصیهها اطرافیان توجه نکنید و تغذیه خود را زیر نظر پزشک متخصص تهیه و استفاده کنید. همچنین برای مطالعه بیشتر به این لینک مراجعه کنید.