سندرم خشکی چشم چیست و علائم آن کدامند؟
گاهی اوقات چشمها در تولید اشک کافی با مشکل جدی روبهرو میشوند. امروز قصد داریم در خصوص یکی از بیماریهای شایع چشم تحت عنوان سندرم خشکی چشم که با نام خشکی چشم نیز شناخته میشود، صحبت کنیم. و علائم و علل بروز این بیماری را برای شما بررسی کنیم. برای آگاهی از حقایق مهم در خصوص این بیماری، در ادامه همراه مجله کرفس باشید. و فرصت مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
بیشتر بخوانید : انواع بیماری چشم و بررسی راههای مراقبت اصولی و تغذیه مناسب
این اختلال چشم خطرناک است؟
سندرم خشکی چشم یا همان خشکی چشم، بیماری است که با بروز مشکل در تولید اشک کافی ایجاد میشود. به این معنا که چشمان نمیتوانند به اندازه کافی اشک تولید کنند. اشک به عنوان یک لایه طبیعی محافظت کننده از چشم به شمار میرود که با مرطوب نگه داشتن سطح چشم، هم عمل پلک زدن را روان میکند و هم از چشمها در برابر باکتریها و عفونتها محافظت میکند.
بنابراین اگر به اندازه کافی اشک تولید نشود، چشمان شما خشک خواهند شد و این عمل ممکن است با درد، سوزش و خارش همراه باشد. همچنین احتمال بروز انواع عفونتهای چشمی و التهاب چشم در صورت ابتلا به بیماری خشکی چشم افزایش مییابد. با وجود این که سندرم خشکی چشم دردناک و ناراحت کننده است، اما هیچگاه باعث از دست رفتن بینایی نخواهد شد و با مراجعه به چشم پزشک متخصص و رعایت دستورات او، به راحتی میتوان این بیماری را کنترل و درمان کرد.
علائم خشکی چشم چیست؟
در این قسمت به معرفی علائم سندرم خشکی چشم خواهیم پرداخت. شایع ترین علائم خشکی چشم عبارتند از:
سوزش چشم، سرخی، خارش، درد چشم، زخمها و پارگیهای آبکی، تشکیل مخاط رشتهای شکل، تاری دید، بروز مشکلات در دید هنگام مطالعه یا استفاده طولانی مدت از صفحات نمایش مانند مانیتور کامپیوتر و احساس وجود شن و ماسه در چشم.
همچنین بر اساس تحقیقات صورت گرفته، افرادی که به خشکی چشم مبتلا هستند، احساس سنگینی در چشم خواهند داشت. با مشاهده این علائم و احتمال ابتلا به خشکی چشم، باید به یک متخصص چشم پزشکی مراجعه کرد. و تا حد امکان از درمانهای خودسرانه و استفاده از اشکهای مصنوعی مختلف بدون تجویز پزشک باید خودداری کرد. زیرا نوع مناسب این داروها و روشهای درمانی با توجه به تشخیص پزشک و شدت بیماری باید تعیین شود.
درمان خشکی چشم
درمان سندرم خشکی چشم و کنترل علائم و عوارض آن به کمک یکی از موارد زیر یا ترکیبی از آنها صورت میپذیرد:
اشک مصنوعی: قطرههای چشم مخصوص که وظیفه افزایش رطوبت چشم و محافظت از آن در برابر عفونتها و باکتریها را دارند، از متداول ترین روشهای درمانی به شمار میروند.
پلاگینها: مسدود کردن سوراخهای تخلیه اشک به وسیله ابزارهای خاصی به نام پلاگینها، میتواند سرعت از دست دادن اشک را کاهش دهد. این یک روش موثر است که به راحتی نیز قابل بازگشت است. البته در موارد شدیدتر ممکن است به صورت دائمی اقدام به مسدود سازی این سوراخهای تخلیه بکنند.
داروها: رایج ترین داروهای تجویز شده برای درمان سندرم خشکی چشم، داروهای ضد التهابی و داروهای تحریک کننده چشم برای تولید اشک هستند. با توجه به شدت بیماری، دوز مصرفی و مدت زمان مصرف آنها میتواند متفاوت باشد.
عمل جراحی: اگر خشکی چشم شما خیلی شدید باشد و با سایر روشهای درمانی برطرف نشود، عمل جراحی مورد نیاز خواهد بود. البته این یک عمل جراحی ساده را شامل میشود که بسیار موفقیت آمیز است.
بیشتر بخوانید: آشنایی با لنز طبی چشم و نحوه عملکرد آن
علل بروز چیست؟
همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، سندرم خشکی چشم هنگامی بروز میدهد که چشمها به اندازه کافی اشک تولید نکنند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته شایع ترین عللی که میتوانند سبب تولید نشدن اشک کافی و بروز خشکی چشم شوند عبارتند از:
برخی درمانهای هورمونی، قرار گرفتن چشمها در معرض باد خشک و گرم مانند باد سشوار یا حرارت بخاری در فصل زمستان، آلرژیهای مختلف، بارداری، مصرف داروهای ضد افسردگی، افزایش سن و پیری، سایش طولانی مدت لنزهای تماسی، خیره شدن طولانی مدت به صفحههای نمایش و عدم پلک زدن به اندازه کافی.
چه عواملی خطر ابتلا به خشکی چشم را افزایش میدهند؟
برخی عوامل نظیر سن و جنسیت میتوانند بر افزایش احتمال بروز خشکی چشم تاثیر بگذارند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، سندرم خشکی چشم در افراد بالای ۵۰ سال بیشتر دیده میشود. همچنین زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
کمبود ویتامین A نیز یکی دیگر از عواملی است که میتواند خطر ابتلا به خشکی چشم را افزایش دهد. در صورت مواجه شدن با کمبود این ویتامین، برای تقویت چشم مصرف خوراکیهای نظیر هویج، تخم مرغ، اسفناج، کلم بروکلی و انواع ماهیها میتوان این کمبود را به صورت طبیعی جبران کرد.
همه چیز درباره انواع ویتامین ها ، ۱۴ ویتامین ضروری برای بدن!
در این مقاله
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی بیماری خشکی چشم یا سندرم خشکی چشم و معرفی علائم و علل بروز این بیماری پرداختیم. همچنین روشهای درمان و کنترل عوارض خشکی چشم و عواملی که در خطر ابتلا به خشکی چشم تاثیرگذار هستند را به شما معرفی کردیم. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
منابع: