بیماری تخریب ماکولا چشم ، درمان لکه زرد چشم چگونه است؟
ماکولای چشم کجاست ؟ اخرین درمان ماکولای چشم چگونه انجام میشود؟ در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی بیماری تخریب ماکولا یا دژنراسیون ماکولا بپردازیم و علائم رایج ماکولا، علل بروز این بیماری و روشهای درمان آن را برای شما شرح دهیم. بیماری است که شبکیه چشم را تحت تاثیر خود قرار میدهد و باعث بروز اشکال در عملکرد سیستم بینایی میشود. علائم بیماری تخریب ماکولا کدامند؟ در ادامه همراه مجله کرفس باشید.
تخریب ماکولا چیست؟
ماکولا چشمی که با نامهای دیگری نظیر تخریب شبکیه چشم، لکه زرد چشم و تخریب ماکولا نیز شناخته میشود. بیماری است که شبکیه چشم را تحت تاثیر خود قرار میدهد و باعث بروز اشکال در عملکرد سیستم بینایی میشود. شبکیه، لایهای واقع در پشت قسمت کروی چشم است که حاوی سلولهای حساس به نور است و از این طریق ما میتوانیم تصاویر و جهان پیرامون خود را مشاهده کنیم.
بیشتر بخوانید : انواع بیماری چشم و بررسی راههای مراقبت اصولی و تغذیه مناسب
در این مقاله…
این تغییر تدریجی در قدرت بینایی که مهم ترین علت ایجاد آن افزایش سن است، میتواند سبب ایجاد تاری دید در طول زمان شود. این تاری دید بیشتر قسمت مرکزی دید ما را تحت تاثیر قرار میدهد و دید جانبی یا محیطی معمولا آسیب نمیبیند. بر اساس تحقیقات، متخصصان تخریب ماکولا چشمی را شایع ترین دلیل از دست دادن بینایی در میان افراد مسن قلمداد میکنند.
افرادی که به بیماری ماکولا مبتلا میشوند، با پیشرفت این بیماری، معمولا در انجام کارهای روزمره خود نظیر مطالعه کردن، نوشتن، تشخیص دادن چهره، رانندگی و … با مشکل مواجه میشوند. اما معمولا بینایی به طور کامل از بین نمیرود و بینایی محیطی همچنان وجود دارد و برای سایر کارهای روزانه مشکل جدی به وجود نمیآید.
انواع بیماری ماکولا کدامند؟
به طور کلی دو نوع تخریب ماکولای چشمی وجود دارد: ماکولای مرطوب و ماکولای خشک.
۱. تخریب ماکولای خشک
این نوع از بیماری ماکولا که ۸۵ تا ۹۰ درصد موارد مبتلا را تشکیل میدهد، به صورت تدریجی ایجاد میشود و تاکنون هیچ درمان قطعی برای آن کشف نشده است. اغلب برای کنترل عوارض این نوع ماکولا، آموزشهایی برای کنار آمدن با بیماری به فرد داده میشود.
۲. تخریب ماکولای مرطوب
این نوع تخریب ماکولا زمانی اتفاق میافتد که در ناحیهای که تخریب ماکولا رخ داده است، دوباره رگهای خونی جدید شروع به شکل گیری کنند و باعث نشت خون و مایعات شوند. این نوع از بیماری جدیتر است و عوارض شدیدتری را شامل میشود. ماکولای مرطوب با سرعت بیشتری پیشرفت میکند و حتی میتواند منجر به از بین رفتن بینایی شود. بنابراین ماکولای مرطوب به درمان فوری نیازمند است تا از بروز عوارض جدیتر جلوگیری شود.
علائم بیماری تخریب ماکولا کدامند؟
شایع ترین نشانه بروز بیماری ماکولا، وجود اشکال و تاری دید در ناحیه مرکزی آن است. سایر علائم برای دو نوع مختلف این بیماری، ممکن است تفاوتهایی داشته باشند.
رایج ترین علائم بروز ماکولای چشمی خشک که ممکن است تا ۱۰ سال از ابتلای فرد به این بیماری نیز همچنان مشاهده و حس نشوند، عبارتند از:
احساس نیاز به نور بیشتر از حد معمول در زمان مطالعه، مبهم به نظر رسیدن نوشتهها، بازیابی آهسته قدرت بینایی بعد از قرار گرفتن در معرض نور شدید، مشکلات شدید در تشخیص چهره افراد و احساس جنب و جوش در رنگها و کلمات.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، اگر تخریب ماکولا فقط در یکی از چشمها اتفاق بیوفتد، علائم خیلی دیر مشاهده میشوند و حتی ممکن است هیچگاه فرد علائمی را احساس نکند. در حقیقت اگر فقط یکی از چشمها گرفتار ماکولا شود، پیشرفت بیماری بسیار کند خواهد بود.
علائم رایج ماکولای مرطوب نیز شامل تمام علائم مربوط به ماکولای خشک است به علاوه:
وجود یک نقطه کور در ناحیه بینایی مرکزی که در صورت عدم توجه و درمان آن، بزرگتر میشود و احساس دگرگونی در بینایی به طوری که خطوط مستقیم، به صورت کج یا موجدار مشاهده میشوند. همچنین این علائم به سرعت شدیدتر میشوند و باید بسیار جدی گرفته شوند.
علل بروز بیماری ماکولا چیست؟
هنوز علت اصلی ایجاد این بیماری چشمی کشف نشده است. اما همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، افزایش سن عاملی است که بیشتری تاثیر را در ایجاد این بیماری دارد. عوامل و فاکتورهای خطر دیگری نیز شامل اضافه وزن و چاقی، استعمال سیگار و سایر دخانیات، فشار خون بالا و همچنین وجود سابقه خانوادگی در ابتلا به این بیماری میتوانند در ابتلا به ماکولای چشمی تاثیرگذار باشند.
درمان ماکولای چشم
همانطور که در اتدا به آن اشاره کردیم، هیچ درمان قطعی برای بیماری تخریب ماکولا وجود ندارد. با این حال معمولا توصیهها و آموزشهایی به فرد مبتلا ارائه میشود که بتواند خود را با این بیماری سازگار کند و به نوعی با آن کنار بیاید.
البته به تشخیص پزشک متخصص، ممکن است تجویز برخی داروها و استفاده از عدسیهای مخصوص برای کمک کردن به بیمار در دستور کار قرار بگیرد. همچنین گاهی اوقات برای درمان نوع مرطوب این بیماری و به منظور خشک کردن عروق خونی و جلوگیری از پیشرفت بیماری، پزشکان از لیزر درمانی استفاده میکنند.
تغییر در سبک زندگی و گنجاندن برخی مواد غذایی خاص مانند اسیدهای چرب امگا ۳ و آنتی اکسیدانها در رژیم به منظور کمک به بهبود روند درمان نیز از روشهای موثر به شمار میروند.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی بیماری تخریب ماکولا چشمی پرداختیم و سعی کردیم شما را با انواع مختلف این بیماری، علل بروز آن، علائم و نشانههای مربوط به ابتلا به ماکولا و همچنین روشهای درمان این بیماری بیشتر آشنا کنیم. توجه داشته باشید که در صورت مشاهده علائم این بیماری و به خصوص نوع مرطوب آن، سریعا باید به پزشک مراجعه کنید تا از بروز عوارض جدیتر جلوگیری شود. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
منابع: