ساده ترین راههای مقابله با گرمازدگی
هوا گرم است،تمام لباستان از عرق خیسشده است. ناگهان دچار خستگی شدید، سردرد و سرگیجه میشوید و احساس میکنید دارید از حال میروید. تا به حال این حس را در فصل گرم سال داشتهاید؟ این همان گرمازدگی است!
اینها علائم هشداری که باید جدی گرفته شود و اگر زودتر اقدام مناسبی برای آن انجام نشود ممکن است به اغماء و حتی مرگ منجر شود. گرمازدگی گرچه برای بیشتر ما لااقل یک بار در طول عمرمان رخ داده است ولی نباید بگذاریم دوباره اتفاق بیفتد و باید با رعایت نکاتی از آن پیشگیری کنیم.
گرمازدگی در بدن باعث چه تغییراتی میشود؟
وقتی انسان در مقابل گرمای محیط بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد، نور شدید آفتاب یا محیط خفه و گرم (مقابل کوره) قرار میگیرد بدن شروع به تعریق میکند. تعریق زیاد باعث میشود مقدار زیادی از پتاسیم، سدیم و املاح بدن از طریق عرق دفع شود. پس بتدریج بدن با کمبود آب مواجه میشود که ابتدا علائمی مانند خشکی دهان، خشکی اشک و احساس تنگی نفس برای فرد گرمازده بهوجود میآید و نشانهها با افزایش یافتن ضربان قلب و بیحالی ادامه مییابد.
این افراد بشدت به آب نیاز پیدا میکنند و اگر اقدام مناسبی به عمل نیاید، حال بیمار رو به وخامت میرود.
برخی از علائم گرما زدگی:
ضعف و خستگی – کشیدگی و درد عضلات – استفراغ و تهوع – پوست رنگ پریده و چسبناک– دمای طبیعی بدن – گرفتگی عضلات – سرگیجه – ضعف و غش – ادرار زرد تیره یا نارنجی – سردرد و اسهال، زدن سخنان بی ربط ، گیجی ، رفتار پرخاشگر، آشفتگی و هیجان، توهم– بی حالی ، رخوت و بی حسی ( واکنش های بدن بیش از حد آرام و آهسته می شود ) و تشنج است
سنکوپ گرمازدگی
سنکوپ در علم پزشکی اصطلاحی است که به از حال رفتن و غش کردن فرد گفته می شود و زمانی اتفاق می افتد که مغز برای مدت کوتاهی خون دریافت نمی کند. سنکوپ گرمایی به علت حبس در یک محیط گرم اتفاق می افتد و در آن فشار خون کاهش می یابد.افراد قبل از سنکوپ گرمایی ابتدا سرگیجه می گیرند و ممکن است حس غش کردن به آنان دست دهد که در این شرایط لازم است آرامش خود را حفظ کنید و خودتان را خنک کنید.بهترین گزینه در مواجهه با گرما زدگی استفاده از آب می باشد، شما می توانید به جای آب از مایعات حاوی الکترولیت نیز استفاده کنید .
هنگام گرمازدگی چکار کنیم؟
انتقال فرد به مکانی خنک
مصرف مایعات کافی و خنک
اجتناب از مصرف مایعات کافئین دار، نوشابه ، قهوه و مواد الکلی که باعث افزایش تشنگی و کم آبی بدن می شوند .
ریختن آب خنک بر روی بدن که باعث کاهش دمای بدن می شود
گذاشتن پارچه خیس و مرطوب روی صورت و دست و پای فرد گرمازده
در آوردن لباس های فرد گرمازده
پراکنده کردن جمعیت از اطراف فرد گرمازده و اطمینان از وجود هوای کافی برای تنفس او
هنگام گرمازدگی از گرفتن دوش آب سرد به جهت ایجاد شوک اجتناب کنید.
هنگام گرمازدگی از قرار گرفتن در معرض باد مستقیم کولر به دلیل ایجاد عفونت های تنفسی اجتناب کنید .
هنگام گرمازدگی از نوشیدن سریع مایعات بسیار سرد به جهت به هم خوردن وضعیت سیستم ایمنی و گوارشی بدن خودداری کنید .
فرد گرمازده باید به تدریج و آهسته مایعات خنک را بنوشد تا معده وی دچار تحریک و درد نشود.
با استفاده از حوله خنک در بدن فرد گرمازده، وی را به حالت طبیعی بازگردانید .
میوه هایی مانند آلبالو، خیار و هندوانه نقش بسزایی در تنظیم درجه حرارت بدن دارند .
چه چیزهایی بیشتر مصرف کنیم؟
عناب و شکر
عناب از مفید ترین مواد خوراکی برای درمان گرما زدگی است. دم کرده عناب و زرشک با کمی شکر بهترین داروبرای رفع گرما زدگی است و یا اینکه عناب را در آب بجوشانید و با کمی شکر بعد از خنک شدن میل کنید. خوردنی هایی که طبع سرد و تر دارند مانند گل بنفشه، خاکشیر ، هندوانه و تخم خیارین ( خیار ، کدو، هندوانه و خربزه نیز برای رفع گرمازدگی مفید است
خاکشیر
شربت خاکشیر معجونی بی نظیر برای فصل تابستان است . برای جلوگیری از گرمازدگی این شربت را در خانه تهیه کنید و میل بفرمایید ،برای تاثیر خنکی خاکشیر باید به شکل یخ زده یا همراه خرده یخ مصرف شود، در غیر این صورت ملین و اسهال آور است .شربت آب لیمو نیزیکی از بهترین شربت ها برای رفع گرما زدگی است ، این شربت به علت داشتن ویتامین C در روزهای گرم و آلوده بسیار پرطرفدار است.
هندوانه
هندوانه یک میوه آبدار تابستانی پر طرفدار در روزهای گرم سال است . این میوه آبدار، خنک کننده، آرام بخش و مسکن التهابات درونی است که برای رفع گرمازدگی و تشنگی بسیار مفید است. افراد گرم مزاج بهتر است از این میوه که دارای طبیعت سرد و تر است ، استفاده کنند و با مصرف آن از گرمازدگی پیشگیری کنند . برای رفع حرارت بدن و تشنگی می توان ازپوست هندوانه به صورت مربا استفاده کرد.