افسردگی پس از زایمان چیست؟

این مقاله برای کسانی است که می‌خواهند اطلاعات بیشتری در مورد افسردگی بعد از زایمان کسب کنند.

ما امیدواریم که این مقاله برای افراد زیر مفید باشد:

زنانی که افسردگی پس از زایمان داشته‌اند.

زنانی که فکر می‌کنند ممکن است به افسردگی پس از زایمان مبتلا شده باشند.

زنان بارداری که نگران مبتلا شدن به افسردگی پس از زایمان هستند.

همسر، خانواده و دوستان زنان باردار

 موارد زیر در این مقاله توضیح داده شده‌اند:

افسردگی پس از زایمان چگونه است؟

زنانی که دچار افسرگی پس از زایمان شده‌اند چگونه به خود کمک کنند؟

چگونه همسر، خانواده و دوستان می‌توانند به مادری که دچار افسردگی پس از زایمان شده است کمک کنند؟

چه زمانی به دنبال کمک از پزشک خود و یا درخواست کمک از مشاور بروید؟

افسردگی پس از زایمان چیست؟

افسردگی پس از زایمان چیست ؟

افسردگی پس از زایمان نوعی از بیماری افسردگی است که از بین هر ۱۰۰ زن که صاحب نوزاد شده‌اند بر روی ۱۰ الی ۱۵ نفر از آن‌ها تاثیر می‌گذارد. علائم آن مشابه به دیگر افسردگی‌ها است؛ که شامل کاهش صبر و حوصله و سایر علایمی است که حداقل به مدت دو هفته در فرد مشاهده شوند. بسته به شدت آن، ممکن است مادر برای مراقبت از خود و نوزاد با مشکل مواجه شود. همچنین ممکن است کارهای ساده و آسان برای مادر سخت و دشوار به نظر آیند.

 

یکی از دلایل اصلی افسردگی پس از زایمان در مادر ممکن است احساس پریشانی و یا حتی احساس گناه باشد؛ زیرا که مادر انتظار دارد از داشتن نوزاد خوشحال باشد؛ با این حال، افسردگی پس از زایمان می‌تواند برای هر کسی اتفاق بییفتد و در ایجاد این بیماری مادر مقصر نیست.

 

هرگز برای کمک خواستن دیر نیست. شما می‌توانید بهتر شوید، حتی اگر شما برای مدت طولانی دچار افسردگی شده‌اید. میزان کمکی که مادر به آن نیازمند است بسته به شدت افسرگی مادر است. افسردگی پس از زایمان خفیف را می‌توان با افزایش حمایت از طرف خانواده و دوستان درمان کرد. 

اگر مادر احساس ناخوشی بیشتری دارد نیاز به کمک پزشک خواهد بود. اگر افسردگی پس از زایمان مادر خیلی شدید باشد، ممکن است مادر به مراقبت و درمان در بیمارستان نیاز داشته باشد.

 

افسرگی پس از زایمان در چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

افسردگی پس از زایمان اغلب در عرض یک یا دو ماه پس از زایمان شروع می‌شود. ویا حتی می‌تواند در ۳ الی ۴ ماه پس از تولد کودک اتفاق بیفتد. حدود یک سوم از زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان شروع علائمشان در طول دوران بارداری است و این علائم پس از زایمان هم ادامه پیدا می‌کند.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

افسردگی پس از زایمان چه حسی دارد ؟

مادر مبتلا به افسردگی پس از زایمان ممکن است برخی یا اینکه تمامی علائم زیر را بسته به شدت افسردگی دارا باشد:

افسردگی

مادر در اکثر مواقع از خود و کودک احساس نارضایتی دارد. این حالات در زمان‌های خاصی از روز، مانند صبح یا شب و غروب ممکن است بیشتر شود.

زود رنجی

همسر، نوزاد و یا دیگر کودکان ممکن است سریعا مادر را به نقطه پایانی تحمل خود رسانده و وی را عصبانی کنند.

 

خستگی

همه مادرانی که به تازگی وضع‌حمل کرده‌اند دچار خستگی زیادی هستند؛ افسردگی باعث می‌شود که مادر احساس کند در تمامی ساعات شبانه‌روز بسیار خسته و بی‌انرژی است.

 

بی‌خوابی

مادر ممکن است بسیار خسته باشد ولی نتواند که بخوابد. مادر ممکن است دراز کشیده و بدون اینکه به خواب برود و بدون هیچ علتی در مورد مسایل مختلف احساس نگرانی کند. همچنین ممکن است در طول خواب بیدار شود، در حالی که نوزاد در خواب است.

 

تغییر اشتها

مادر ممکن است اشتهای خود را از دست داده و یا یک وعده غذایی را به‌طور کامل فراموش کند. برخی از مادران برای بدست آوردن آرامش غذا می‌خورند و پس از آن به دلیل افزایش وزن نسبت به خود حس بدی پیدا می‌کنند.

 لذت نبردن از هیچ چیز

مادر می‌فهمد که از چیزی لذت نمی‌برد، حتی بازی یا وقت گذراندن با کودک و همسر خود.

 

از دست دادن علاقه به رابطه جنسی

دلایل متعددی برای از دست دادن علاقه به رابطه جنسی بعد از بچه‌دار شدن وجود دارد. این کار ممکن است دردناک باشد و یا اینکه مادر ممکن است بیش از حد خسته باشد. افسردگی پس از زایمان می‌تواند هر گونه میل به ارتباط جنسی را از بین ببرد. پدر ممکن است قادر به درک این موضوع نبوده و احساس طرد شدگی از طرف مادر را پیدا کند.

افکار منفی و گناه

افسردگی نحوه تفکر مادر را تغییر می‌دهد.

۱. ممکن است مادر افکار بسیار منفی داشته باشد.

۲. ممکن است فکر کند مادر خوبی نبوده و یا کودک به او علاقه ندارد.

۳. ممکن است به خاطر اینگونه احساسات و افکار احساس گناه کرده و خود را مقصر بداند.

۴. ممکن است برای نگهداری از کودک و یا حتی کارهای کوچک روزانه اعتماد به نفس خود را از دست بدهد.

۵. ممکن است فکر کند نمی‌تواند از عهده کارهای روزانه برآید.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

اضطراب

بیشتر کسانی که به تازگی مادر شده‌اند نگران سلامت کودک خود هستند. اگر مادر افسردگی پس از زایمان دارد این نگرانی می‌تواند او را از پا در آورد. ممکن است مادر نگران باشد که:

۱. کودک خیلی مریض است.

۲. کودک به اندازه کافی وزن نمی‌گیرد.

۳. کودک بسیار گریه می‌کند و مادر قادر به آرام کردن او نیست.

۴. کودک بسیار آرام است و ممکن است دیگر نفس نکشد.

۵. نگران آسیب زدن به کودک خود باشد.

۶. مادر نگران داشتن انواع بیماری‌های جسمی است.

۷. مادر از خوب نشدن افسردگی پس از زایمان خود ترس دارد.

ممکن است مادر از تنها بودن با نوزاد خود ترس داشته باشد؛ در این موارد ایجاد اطمینان خاطر از طریق همسر یا پزشک می‌تواند در بهبود وضعیت موثر باشد.

مادر ممکن است در زمان اضطراب دائم علایم زیر را از خود بروز دهد:

۱. نبض سریع

۲. تپش قلب

۳. تنگی نفس

۴. تعریق

۵. ترس دائم از سکته قلبی و غش

احتمال دارد مادر از رفتن به مکان‌های عمومی شلوغ مانند مترو ترس داشته باشد؛ به دلیل اینکه احتمال حمله قلبی و غش کردن ناگهانی خود را می‌دهد.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

اجتناب از افراد دیگر

ممکن است مادر نخواهد دوستان و اقوام را ملاقات کند و یا اینکه در هر محل شلوغ رفت و آمد کند.

ناامیدی

ممکن است مادر حس کند هیچ‌چیز بهتر نخواهد شد.

ممکن است فکر کند که زندگی ارزش زیستن ندارد.

ممکن است فکر کند خانواده بدون وجود او زندگی بهتری خواهد داشت.

افکار خودکشی

اگر مادر به آسیب رساندن به خود فکر کرده و یا آن را به زبان می‌آورد باید هرچه سریعتر این مورد را با پزشک متخصص در میان بگذارید.

علائم روان پریشی

علائم روان پریشی در تعداد کمی از زنان مبتلا به افسردگی بسیار شدید ایجاد می‌شود. آن‌ها ممکن است صداهای خاصی را شنیده و یا اینکه عقاید و وسواس‌های غیر معمول پیدا کنند. اگر چنین چیزی را مشاهده یا حس کردید باید سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

چگونه افسردگی پس از زایمان بر روی احساسات مادر نسبت به نوزاد اثر می‌گذارد؟

مادر ممکن است احساس گناه کند چرا که احساساتش آن‌گونه که از یک مادر انتظار می‌رود نیست.

مادر ممکن است نوزاد یا خود را دوست نداشته باشد.

مادر ممکن است به نوزاد خود احساس نزدیکی نکند.

مادر ممکن است در تشخیص احساس یا نیازهای نوزاد دچار مشکل شود.

مادر ممکن است از نوزاد خود دلگیر باشد و یا او را به خاطر حال روحی بد خود سرزنش کند.

 

آیا زنانی که افسردگی پس از زایمان دارند به کودک خود آسیب می‌رسانند؟

 

مادران افسرده غالبا نگران هستند که این کار را انجام دهند، اما این اتفاق بسیار نادر است. گاهی اوقات، به دلیل خستگی مطلق و ناامیدی، مادر ممکن است احساس کند که می‌خواهد به کودک خود ضربه بزند و یا او را آزار دهد.

وجود این حس مخصوص مادران مبتلا به افسردگی پس از زایمان نیست و ممکن است در بسیاری از پدرها و مادرها ایجاد شود. با وجود داشتن این احساسات، اکثر مادران هرگز این کار را انجام نمی‌دهند.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

آیا همه پس از بچه‌دار شدن افسرده می‌شوند؟

 

بچه دار شدن، یک تغییر بزرگ است. داشتن احساسات مختلف پس از به دنیا آمدن نوزاد یک امر عادی است و لزوما همه مادران به افسردگی پس از بارداری مبتلا نمی‌شوند.

بیش از نیمی از مادران پس از تولد کودک گرفتگی خلق و خوی پس از بارداری “baby blues” را تجربه می‌کنند. این اتفاق معمولا ۳ تا ۴ روز پس از تولد نوزاد شروع می‌شود.

ممکن است مادر در این دوران دچار تغییرات رفتاری شدید و سریع شود.

ممکن است به راحتی گریه کند.

ممکن است حوصله‌اش کم شده و زودرنج شود.

ممکن است مادر به اتفاقات بیش از حد واکنش نشان دهد.

این حالات معمولا تا ۱۰ روزگی نوزاد متوقف می‌شود. زنانی که “baby blues” را تجربه می‌کنند نیازی به درمان ندارند؛ اما اگر برای بیشتر از ۲ هفته این حالات و احساسات ادامه پیدا کرد، به مشاور و یا پزشک متخصص خبر دهید.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

دیگر مشکلات سلامت روان پیرامون زایمان

 

اضطراب و افسردگی شایع‌ترین مشکلات سلامت روان در دوران بارداری و پس از آن هستند. از هر ۱۰۰ زن ۱۰ الی ۱۵ فرد به این دو بیماری مبتلا می‌شوند. به مادران افسرده در دوران بارداری نیز می‌توان به همان روش کمک به مادران پس از زایمان کمک کرد. متاسفانه به علت تغییرات هورمونی شدید در طی دوران بارداری، مادران بیماری‌های عصبی زیادی را طی دوران بارداری و پس از آن تجربه می‌کنند.

 

جنون پس از زایمان

این بیماری یک نوع نادر از افسردگی پس از زایمان است که پس از تولد نوزاد برای مادر رخ می‌دهد. این بیماری تقریبا در ۱ مادر از بین ۱۰۰۰ مادر رخ می‌دهد و در طی چند روز پس از زایمان تا دو هفته پس از آن شروع می‌شود. این بیماری می‌تواند درعرض چند ساعت توسعه پیدا کرده و می‌تواند تهدید کننده زندگی مادر و نوزاد باشد. این بیماری نیازمند درمان فوری است. 

 

نشانه‌های بسیاری ممکن است نشان دهنده شروع این بیماری باشند. خلق و خوی مادر ممکن است دچار تغییرات سریع شود. زنان پس از زایمان اغلب علائم بیماری روانی را تجربه می‌کنند. آن‌ها ممکن است در طی دوران بارداری یا پس از آن اعتقاد به چیزهایی داشته باشند که واقعی نیست (هذیان) یا چیزهایی ببینند و بشنوند که وجود ندارد (توهم).

 

این بیماری‌ها همیشه نیاز به حمایت و کمک‌های پزشکی دارد و مادر احتمال دارد نیازمند مراجعه به بیمارستان باشد. 

زنانی که قبلا مبتلا به بیماری‌های سلامت روان بوده‌اند، «به ویژه اختلال دوقطبی»، بیشتر در معرض خطر بیماری‌های روانی پس از زایمان هستند. همچنین زنانی که در زایمان‌های پیشین خود به افسردگی پس از زایمان یا دیگر بیماری‌های مربوط به ذهن دچار گشته‌اند؛ در معرض خطر بیشتری نسبت به دیگر زنان قرار دارند.

*نکته

بهتر است در صورت وجود چنین پیشینه‌ای، پیش از اقدام به بارداری با پزشک یا مامای خود صحبت کرده و آن‌ها را مطلع کنید. در مقاله ۷ کاری که باید پیش از بارداری انجام شود می‌توانید اطلاعات بیشتر در مورد اقدامات پیش از بارداری خورد دریافت کنید.

اگر چه بیماری‌های روانی پس از زایمان از بیماری‌های جدی محسوب می‌شوند، اما نیازی به نگرانی نیست؛ چرا که اکثریت قریب به اتفاق زنان بهبودی کامل را به دست می‌آورند.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

چه چیزی باعث افسردگی پس از زایمان می‌شود؟

 

علت‌های بسیاری برای ابتلا به افسردگی پس از زایمان حدس زده می‌شود و به احتمال زیاد هیچ کدام از این دلایل به تنهایی دلیل ابتلا به این بیماری در مادر نمی‌شود.

محققان به این نتیجه رسیده‌اند مادران دارای شرایط زیر از شانس بیشتری برای ابتلا به بیماری افسردگی پس از زایمان برخوردار هستند:

مادران دارای سابقه افسردگی پیش از دوران بارداری

مادرانی که در زایمان یا زایمان‌های قبلی خود دچار این عارضه شده‌اند.

مادرانی که از طرف خانواده یا دوستان حمایت نمی‌شوند.

مادرانی که پیش از بارداری دچار یک حادثه ناگوار نظیر از دست دادن شغل و مشکلات مالی، از دست دادن یکی از نزدیکان و یا طرد شدن از یک رابطه نزدیک را داشته‌اند.

ممکن است علت جسمی برای افسردگی مادر وجود داشته باشد، مانند بیماری کم کاری تیروئید. بهتر است پیش از اقدام به بارداری مادر تمامی احتمالات بیماری جسمی خود را بررسی کند.

 

همچنین افسردگی بارداری ممکن است بدون هیچ دلیل واضحی شروع شود و همچنین داشتن هیچ کدام از این شرایط به طور قطع منجر به ابتلا به بیماری افسردگی پس از زایمان نمی‌شود.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

آیا می توان از افسردگی پس از زایمان جلوگیری کرد؟

روش‌های زیر ممکن است از ابتلا به افسردگی پس از زایمان جلوگیری کند:

سعی نکنید یک مادر نمونه و خارق‌العاده باشید. کمتر کار کرده و اجازه استراحت به خود دهید. بزرگترین کار شما مادر بودن است؛ به دیگران فرصت دهید به شما کمک کنند.

سعی کنید با تازه مادران دیگر ارتباط برقرار کرده و دوست شوید.

سعی کنید همیشه فردی را داشته باشید که به راحتی در مورد همه چیز با او صحبت کنید؛ این فرد می‌تواند همسر و یا مادر شما باشد.

داروهای ضد افسردگی را بدون نظر دکتر قطع نکنید. در حدود ۷ نفر از ۱۰ زنی که داروهای ضد افسردگی خود را در طول حاملگی قطع می‌کنند مریضیشان بعد از قطع دارو باز می‌گردد. باید با پزشک خود در مورد قطع و یا ادامه درمان دارویی خود در طی حاملگی صحبت کنید و قطع یا تغییر دارو را زیر نظر پزشک انجام دهید.

اگر قبلا افسردگی داشته اید با پزشک خود و یا مشاور خود در ارتباط باشید. هر نشانه‌ای از افسردگی حین حاملگی و پس از زایمان به سادگی توسط پزشک و یا مشاور قابل تشخیص است.

از درمان کامل افسردگی پس از زایمان خود اطمینان حاصل کنید. درمان شما ممکن است با دارو و یا به صورت صحبت با مشاور باشد.

هر فردی از خانواده و یا دوستان می‌تواند به شما کمک کند؛ هرگز کمک این افراد را رد نکنید.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

تشخیص افسردگی پس از زایمان

 

اولین چیز این است که تشخیص دهید که مادر مبتلا به بیماری افسردگی است. آن را با ‘baby blues’ اشتباه نگیرید. پس از هفته اول زایمان اگر هنوز نشانه‌های افسردگی و بدون انرژی بودن وجود دارد حتما به پزشک مراجعه کنید.

دلایلی زیادی وجود دارد که مادران درخواست کمک را به تعویق بیاندازند. مادر ممکن است:

متوجه نشود که چه مشکلی وجود دارد.

نگران این باشد که افراد دیگر چه فکری می کنند.

از گفتن جمله «از مادر بودن لذت نمی‌برم» خجالت بکشد.

بعضی زنان نگران این هستند که کودکشان را از آن‌ها جدا کنند. با کمک گرفتن برای افسردگی پس از زایمان در حقیقت شما بهترین کار را برای خود و کودک خود انجام می‌دهید.

پزشک، ماما و یا مشاور معمولا از کسانی که به تازگی مادر شده‌اند درمورد سلامت روانشان سوال می‌پرسند. ممکن از شما بخواهند که یک پاسخنامه را پر کرده و یا سوالات زیر را از شما بپرسند:

آیا در طول ماه گذشته از بی‌حوصلگی، افسردگی و یا ناامیدی در عذاب بوده‌اید؟

آیا در طول ماه گذشته از لذت و علاقه شما نسبت به غذاها یا وسایل مورد علاقه شما کم شده است؟

آیا در طول ماه گذشته حس کرده‌اید به کمک نیاز دارید؟

برای دریافت کمک به چه کسی می‌توان مراجعه کرد؟

کمک و درمانی که شما دریافت خواهید کرد بستگی به شدت افسردگی پس از زایمان شما دارد. پزشک و مشاور به شما کمک می‌کنند که تصمیم بگیرید که به چه نوع درمانی نیازمند هستید.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

نترسید از …

از تشخیص مریضی نترسید. بسیاری از زنان دچار بیماری افسردگی پس از زایمان می‌شوند اما بدانید که این بیماری در گذر زمان بهتر خواهد شد. همسرتان، دوستان و یا خانواده می‌توانند مفید و کمک حال شما باشند اگر مشکل شما را بدانند.

از در میان گذاشتن احساساتتان با دیگران نترسید. صحبت کردن با کسی که متوجه می‌شود می‌تواند بسیار به شما کمک کند. این فرد می‌تواند همسر، دوست و یا یکی از افراد فامیل شما باشد. اگر توان صحبت با این افراد را ندارید پزشک متخصص و یا مشاور می‌توانند به شما در بهتر شدن حالتان کمک کنند.

از خوابیدن زیاد نترسید! اگر همسر، دوست و یا افراد فامیل کمک حال شما هستند؛ از آن‌ها بخواهید به نوزاد در طول شب (شیر) دهند. شما می‌توانید برای این کار شیر خود را بدوشید و یا از شیر خشک استفاده کنید. اگر تنها هستید، سعی کنید هنگامی که کودک خواب است استراحت کنید.

از زیاد غذا خوردن نترسید!. حتی اگر احساس گرسنگی نمی‌کنید وعده‌های غذایی خود را به‌طور کامل بخورید و سعی کنید در حد امکان از غذاهای سالم استفاده کنید. اگر بیش از حد نگران وزن خود هستید می‌توانید از اپلیکیشن‌هایی نظیر کرفس برای کنترل وزن خود پس از یک ماه آغازین شیردهی کمک بگیرید.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

از اختصاص دادن زمان‌هایی به خودتان نترسید؛ شما نیز به جز مادر بودن یک انسان هستید. پیدا کردن زمان برای انجام کارهایی که از آن لذت می برید و یا به شما آرامش می‌دهند می‌تواند به شما کمک کند؛ به عنوان مثال پیاده روی، خواندن مجله یا گوش دادن به موسیقی.

از ارتباط با همسر خود یا دوستان هراس نداشته باشید. اگر شریک زندگی دارید، سعی کنید از زمان با هم بودن لذت ببرید. اگر یک مادر تنها هستید، سعی کنید یک کار لذت بخش همراه یکی از دوستان و یا یکی از اعضای خانواده خود انجام دهید.

از کمک خواستن برای مراقبت از نوزاد خود و یا کارهای روزانه نترسید. اجازه دهید که دیگران به شما در کارهای خانه، خرید و نگهداری از فرزند و یا فرزندان دیگرتان کمک کنند.

از ورزش کردن نترسید. پیاده روی در حالی که کودکتان در کالسکه است می‌تواند ورزش مفیدی برای شما باشد. ورزش به صورت مرتب می‌تواند احساس شما از زندگی و خودتان را بهبود بخشد.

از بیشتر دانستن نترسید! از کتاب‌ها و وب سایت‌های مشاوره و یا درمانی در جهت بالا بردن اطلاعات خود از افسردگی پس از زایمان کمک بگیرید. اطلاعات زیاد در کنترل علائم بیماری به شما کمک می‌کند.

از کارهای اشتباه خود و خانواده نترسید! همه اشتباه می‌کنند حتی یک پدر و یک مادر خوب؛ خود، شریک زندگی یا دوستان نزدیک و خویشاوندان خود را سرزنش نکنید. زندگی در این زمان دشوار است، خستگی و تحریک‌پذیری می‌تواند منجر به یک دعوای خانوادگی شود. دعوا با همسرتان می‌تواند سبب ضعیف شدن ارتباط شما شود در حالی که در این زمان به بیشترین پشتیبانی از سوی یکدیگرنیاز دارید.

از الکل یا مواد مخدر بترسید! این مواد ممکن است سبب حس بهتر شما در طی مدت زمان کوتاه شوند ولی در مدت زمان طولانی علائم افسردگی شما را تشدید کرده و به جسم شما و کودکتان آسیب می‌زنند.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

همسر، خانواده و دوستان مادر چگونه می‌توانند به مادر و کودک کمک کنند؟

تمامی افراد خانواده، همسر و دوستان باید اطلاعات کافی در مورد افسردگی پس از زایمان را داشته تا بتوانند در مقابل رفتارهای ناگهانی مادر واکنش صحیحی داشته باشند. برای این کار می‌توانید از پزشک یا مشاور کمک بگیرید.

سعی کنید برای کسی که افسرده است زمان بیشتری را اختصاص دهید. گوش کردن به حرف‌های مادر بسیار مهم است. به او اطمینان دهید که درکنار او هستید و او به زودی بهبود خواهد یافت.

اگر شنیدید دوست، همسر یا خانواده شما می‌خواهد به خود صدمه بزند یا از زندگی ناامید است او را جدی گرفته و فورا با پزشک یا مشاور وی تماس بگیرید.

همسر، خانواده یا دوست خود را تشویق کنید تا برای درمان به پزشک یا مشاور مراجعه کرده و درمان خود را پیگیری کند.

تا حد امکان به مادر در کارهای خانه، خریدها و مراقبت از کودک کمک کنید تا او بتواند به اندازه کافی استراحت داشته باشد.

اگر شریک زندگیتان به افسردگی پس از زایمان مبتلا شده ممکن است شما نیز به کمک نیاز داشته باشید. از مراجعه به پزشک و مشاور نترسید.

اگر این اولین تجربه پدر شدن شما است ممکن است فکر کنید همسرتان شما را طرد کرده و از خود دور می‌کند. سعی کنید از رفتار وی ناراحت نشده و از او حمایت کنید.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

پدران نیز ممکن است پس از تولد کودک افسرده شوند. احتمال این اتفاق زمانی بیشتر است که مادر نیز دارای افسردگی پس از زایمان باشد. اگر شما یک پدر هستید و فکر می‌کنید ممکن است افسردگی داشته باشید، با پزشک خود صحبت کنید.

چرا درمان مهم است؟

بیشتر زنان بدون هیچ اقدام درمانی در طی ۵ الی ۶ ماه بهبود پیدا می‌کنند و از بین هر ۴ مادر تنها یک مادر تا زمان یک سالگی فرزند خود همچنان درگیر با افسردگی پس از زایمان است. اما این اتفاق برای مادر بسیار دردناک است؛ چرا که لذت مادر شدن را از وی می‌گیرد.

افسردگی پس از زایمان می تواند بر روی رشد و رفتار کودک تاثیر بگذارد؛ حتی پس از پایان افسردگی. بنابراین هرچه‌قدر زمان این بیماری کوتاه‌تر باشد برای مادر و فرزند بهتر است.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

چه درمان‌هایی در دسترس هستند؟

درمانی که شما نیاز دارید بسته به شدت بیماری مادر دارد. باید با توجه به آسیب‌ها و مزایای روش‌های درمانی بهترین روش درمانی ممکن را انتخاب کنید.

موارد درمانی که برای مادر تجویز می‌شود معمولا این موارد هستند:

روان درمانی

دارو

افسردگی پس از زایمان چیست؟

روان درمانی

صحبت کردن در مورد احساسات حتی در زمان افسردگی شدید نیز می‌تواند به شما کمک کند. گاهی اوقات، گفتن احساسات به افراد خانواده، دوستان و همسر ساده نیست. در این مواقع مراجعه به یک مشاور یا روانشناس می‌تواند به شما کمک کند تا ضمن تسکین یافتن با آسیب‌ها و مشکلات خود بیشتر آشنا شوید و بتوانید با آن‌ها کنار بیایید.

آیا با روان درمانی مشکلی وجود دارد؟

روان درمانی معمولا بسیار امن است، اما می تواند اثرات ناخواسته نیز داشته باشند. صحبت کردن در مورد مسائل مختلف و احساسات گوناگون ممکن است خاطرات بد گذشته را برای شما یادآوری کند. این می‌تواند حوصله شما را کاهش داده و یا سبب اضطراب مادر شود. روان درمانی همچنین می‌تواند بر روی روابط مادر و اطرافیانش تاثیر گذار باشد.

در انتخاب مشاور یا روانشناس خود دقت کنید و پس از انتخاب کاملا به وی اعتماد داشته باشید.

*نکته

یکی از مشکلات روان‌درمانی این است که هنوز در تمامی مناطق کشور ما مشاور یا پزشک روانشناس به اندازه کافی وجود ندارد و اغلب برای مراجعه به آنان نیاز به صبر بسیار و انتظار در لیست است. زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان باید حداکثر ظرف یکماه کمک‌های مورد نیاز را دریافت کنند. 

دارو

اگر افسردگی مادر شدید باشد و یا اینکه با مشاوره و کمک دوستان و خانواده بهبود نیابد شاید دارو بتواند به او کمک کند.

انواع مختلفی از داروهای ضد افسردگی وجود دارد. تقریبا تمامی این داروها تاثیر یکسانی داشته با این تفاوت که عوارض جانبی آن‌ها متفاوت است. همه این داروها می‌توانند در افسردگی پس از زایمان استفاده شوند با این تفاوت که برخی از آن‌ها در دوران شیردهی برای نوزاد امن‌تر هستند. 

داروهای ضد افسردگی به‌طور معمول به دو هفته زمان نیز دارند تا تاثیر خود را بر روی مادر نشان دهند.

*اخطار

هرگز بدون نظر پزشک دارو را شروع یا قطع نکنید.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

آیا داروهای ضد افسردگی در شیردهی امن هستند؟

اگر تغذیه نوزاد از شیر مادر است، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. بسیاری از داروهای ضد افسردگی در دوران شیردهی سبب آسیب به کودک می‌شوند.

هورمون درمانی بر روی افسردگی پس از زایمان تاثیر دارد؟ 

هورمون درمانی به عنوان روش جدیدی در درمان افسردگی به کار گرفته شده است. هر چند هنوز تحقیقات کمی در مورد تاثیرات و یا عوارض این روش وجود دارد؛ اما توصیه می‌شود اگر مادر مبتلا به واریس و یا سابقه ایجاد لخته خون (ترومبوز) باشد این روش را امتحان نکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *