درمان سرفه خشک | چه عواملی در تشدید سرفه موثرند؟
از دلایل آلرژیک گرفته تا حتی رفلاکس معده، همگی میتوانند دلیل سرفه خشک باشند. اما در هر صورت صرفنظر از دلیل، سرفه خشک برای شما بسیار آزاردهنده خواهد بود. خصوصا اگر در هنگام شب تشدید شود. در ادامه درباره عوامل احتمالی و همچنین راهکارهایی برای تسکین سرفه پیشنهاد میکنیم. و چند نوشیدنی خانگی برای بهبود سرفه خشک را با هم بررسی میکنیم.
سرفه عمل رفلکسی است که موجب پاکسازی راه تنفسی میشود. دو نوع سرفه مولد و غیرمولد اتفاق میافتد. سرفه مولد موجب ایجاد مخاط و خلط شده و از ریهها پاکسازی میکند. اما سرفه غیرمولد، که با عنوان سرفه خشک شناخته میشود، حالت خلط ندارد.
علل مختلف بروز سرفه خشک
آسم
اگر در شرایط بیماری آسم قرار بگیرید، راه تنفسی شما متورم و باریک خواهد شد. سرفههای مرتبط با این بیماری، هم مولد و هم غیرمولد خواهند بود. اما در اکثر موارد دچار سرفه خشک خواهید شد. علائم دیگر بیماری آسم همچون، خس خس سینه، تنگی نفس،درد قفسه سینه، مشکل در هنگام خواب و صدای سوت در هنگام بازدم میباشند. در این حالت نمیتوان داروی خاصی را پیشنهاد داد. به پزشک مراجعه نموده و داروهای تجویزی توسط پزشک را به طور منظم استفاده نمایید.
رفلاکس معده به مری
این بیماری نوعی رفلاکس اسید مزمن است. در این حالت، اسید معده با تحریک مری، موجب ایجاد سرفه خشک میشود. علائم دیگری همچون، سوزش قلب، بازگرداندن مواد غذایی یا مایع ترش، احساس یک توده در پشت گلو، درد قفسه سینه وگلو درد مزمن نیز ممکن است برای شما اتفاق بیفتد. غذاهای ذکر شده موجب تشدید رفلاکس معده و در ادامهی آن سرفههای خشک در شما میشوند:
سس گوجه فرنگی و سایر فرآوردههای گوجه فرنگی
غذاهای پرچرب و سریع
غذاهای سرخ شده
آب مرکبات
جوش شیرین
کافئین/ شکلات
سیر/ پیاز/ نعناع
تحریک کنندههای محیطی
عوامل زیادی در هوا وجود دارند که موجب ایجاد سرفههای خشک در شما میشوند. دود، آلودگی، گردوغبار، ذرات شیمیایی و یا حتی هوای سرد نیز به تشدید و بروز سرفههای خشک کمک میکنند. میتوانید در خانه از دستگاه بخور سرد یا گرم استفاده کنید.
داروهای فشارخون
برخی از افرادی که داروهای فشارخون مصرف میکنند، تا فشارخون بالا را مهار کنند، معمولا دچار سرفه خشک مزمن میشوند. طبق تحقیقات ۲۰ درصد از این افراد سرفه خشک را تجربه کردهاند.
نارسایی قلبی
زمانی که عضلات قلب به خوبی خون را پمپاژ نکنند و یا گرفتگی شریان و عروق کرونر وجود داشته باشد، ممکن است در فرد سرفه خشک ایجاد شود. تنگی نفس، خستگی، تورم پا و .. از دیگر عوامل نارسایی قلبی و به دنبال آن ایجاد سرفه خشک هستند.
بیماریهای باکتریایی و ویروسی
این بیماریها که عمدتا در فصل سرما اتفاق میافتند از دیگر عوامل شایع سرفه خشک هستند. و قطعا با مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک، استراحت، نوشیدن مایعات کافیو گذشتن طول دوران بیماری، رفع خواهند شد. حتی بیشتر این حساسیتهای فصلی ممکن است در فصل بهار اتفاق بیفتد و موجب آزار فرد شود. در ادامه به بررسی روشهای خانگی و نوشیدنیهای مفید برای کاهش سرفهخشک میپردازیم.
موادغذایی مفید برای درمان خانگی
عسل
برای کودکان بالای یکسال و بزرگسالان، عسل طبیعی میتواند یک درمان موثر و فوری برای سرفه باشد. عسل با خاصیت ضد باکتریایی یک لایهی پوششی محافظتی در گلوی شما ایجاد میکند. عسل طبیعی را به صورت خالی و به اندازه یک قاشق چایخوری، چندین بار در روز میل کنید. یا به شکل نوشیدنی به همراه چای کمرنگ، آب و شیر گرم میل کنید. به خاطر داشته باشید که مایع خیلی داغ نباشد تا خواص ارزشمند عسل حفظ شود. عسل، آب گرم و لیمو تازه یک نوشیدنی فوق العاده برای درمان سرفه است.
زردچوبه
زردچوبه حاوی مادهای به نام کورکومین است. که خواص ضد باکتریایی و ویروسی دارد. جالب اینجاست که زردچوبه در صورت ترکیب با کمی فلفل سیاه، خواص بینظیری پیدا میکند و به راحتی جذب میشود. کمی زردچوبه و فلفل سیاه را به همراه آب پرتقال طبیعی یا به صورت چای میتوانید میل کنید.
زنجبیل
این ماده ارزشمند با خواص ضدالتهابی، برای درمان سرفه خشک و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار توصیه شده است. زنجبیل را به صورت چای و یا حتی در ترکیب با عسل و آب گرم میل کنید. تا خواص آن چندین برابر شود.
نعناع
این گیاه خوش عطر، حاوی مادهای به نام منتول است. منتول با بی حس کردن انتهای گلو که موجب تحریک و سرفه شما میشود، میل به سرفه را کاهش میدهد. نوشیدن چای نعنا خصوصا قبل از خواب میتواند بسیاری از سرفههای شبانه شما را تسکین ببخشد.
نمک
قرقره کردن با آب و نمک نیز یکی دیگر از راهکارهای کاهش سرفه و عفونتهای باکتریایی است. البته به گفته محققان این روش در عفونتهای ویروسی کاربردی ندارد. به میزان یک قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کنید. و چندبار در طول روز آن را غرغره کنید.
میبینید که روشهای بسیاری برای تسکین سرفه خشک و یا حتی سرفه خلطدار وجود دارد. علاوه بر انواع شربتهای سرفه شما میتوانید از درمانهای خانگی نیز بهره ببرید. البته در صورت تداوم سرفه، حتما به پزشک مراجعه کنید.