اثرات الکل بر بدن
یک تحقیق جهانی به این نتیجه رسیده که مصرف الکل هر چقدر هم کم برای سلامتی مفید نیست و بهترین توصیه پرهیز کامل از نوشیدن الکل است. این تحقیق در نشریه لنست منتشر شده و نتیجه بررسی مصرف الکل در افراد ۱۵ تا ۹۵ سال در ۱۹۵ کشور دنیا بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۶ است. در این مقاله در مورد مضرات مصرف الکل بر بدن حتی اگر به میزان کم نوشیده شود، بیشتر صحبت میکنیم.
الکل به هر میزان که مصرف شود، خطرساز است
برای این پژوهش، محققان کسانی را که اصلاً الکل نمینوشند با کسانی مقایسه کردند که روزی یک نوشیدنی الکلی مینوشند. این بررسی به این نتیجه رسیده که در تمام سنین، در سال ۲۰۱۶ الکل هفتمین عامل مرگ و روزهای کاری از دست رفته بود (۲.۲ درصد مرگ زنان و ۶.۸ درصد مرگ مردان) اما در جمعیت ۱۵ تا ۴۹ ساله، الکل مهمترین عامل مرگ است (۳.۸ درصد مرگ زنان و ۱۲.۲ مرگ مردان.)
این تحقیق الکل را “مهمترین” عامل خطرساز در “بار جهانی بیماریها” (Global Burden of disease) میداند و میگوید مرگ به تمام علتها و به خصوص سرطان با افزایش مصرف الکل بیشتر میشود بنابراین هیچ میزانی از الکل نیست که مصرف آن برای سلامتی مضر نباشد. این تحقیق پذیرفته که نوشیدن متعادل الکل ممکن است فوایدی برای قلب داشته باشد اما مجموع خطراتی که الکل به همراه میآورد مثل سرطان و بیماریهای دیگر فراتر از فواید آن است.
دکتر مکس گریزولد از دانشگاه واشنگتن که سرپرستی این تحقیق را بر عهده داشته میگوید: “مطالعات قبلی برای الکل یک خاصیت محافظت از بعضی بیماریها را یافته بودند، اما ما به این نتیجه رسیدیم که الکل به هر میزان که مصرف شود مجموع خطرات برای سلامتی را بالا میبرد.” به گفته دکتر گریزولد، رابطه نزدیک الکل و سرطان، صدمات ناشی از نوشیدن الکل مثل تصادف و بیماریهای عفونی چون سل خاصیت محافظتی الکل از بیماریهای قلبی را بیاثر میکند.”
عوارض مصرف الکل
الکل مادهای است که وضعیت جسمی و ذهنی را تغییر داده، میتواند موجب از دست رفتن کنترل بر رفتار شود و در درازمدت، مشکلات اجتماعی، جسمی و روانی به وجود آورد. مصرف الکل موجب مشکلات وخیمی برای سلامت شخص میشود. الکل پس از نوشیدن، از طریق معده و روده کوچک جذب خون میشود و ۳۵ تا ۴۵ دقیقه بعد به حداکثر میزان غلظتش در خون میرسد. میزان غلظت به عواملی چون وزن شخص و نیز این که آیا شخص الکل با غذا خورده یا با معده خالی، بستگی دارد. اگر الکل را با غذا خورده باشید، بدن آن را کندتر جذب خواهد کرد.
اثرات الکل بر ارگانهای مختلف بدن
واکنش بدن افراد به میزان الکل دریافتی میتواند بسیار متفاوت باشد. سن، جنس، نژاد، وزن بدن، وضعیت سلامت جسمی و مصرف داروها از عواملی هستند که تعیین میکنند که چه میزان از الکل میتواند باعث ایجاد علائم مصرف در افراد مختلف گردد.
اثرات الکل بر بدن
اثر بر مغز
مغز تقریباً اولین ارگانی است که الکل بر آن اثر میگذارد. برای بیشتر افراد اثراتی مانند احساس سرخوشی و آرامش با مصرف نصف نوشیدنی استاندارد اتفاق میافتد. با مصرف بیشتر الکل، کنترل فرد بر تکلم، تعادل، حرکت و رفتار کاهش مییابد. با افزایش الکل به دو برابر حد مجاز در خون، بیشتر افراد برای ایستادن و راه رفتن مشکل پیدا میکنند و ممکن است دچار سرگیجه، تهوع و استفراغ شوند.
استفراغ کردن در حالت مستی با خطر ورود محتویات معده به درون برونشها همراه است. مصرف مقادیر بیشتر الکل میتواند باعث از دست دادن هوشیاری و اشکال در تنفس (به دلیل تأثیر بر مرکز تنفس در مغز) گردد. اگر میزان الکل به بیش از چهار برابر حد مجاز در خون برسد، ممکن است فرد به کما برود و تنفس او متوقف گردد. برای اکثر افراد رسیدن الکل به پنج برابر حد مجاز در خون میتواند باعث مرگ شود.
اثر بر قلب
نوشیدن مقادیر زیاد الکل در یک نوبت و یا در درازمدت باعث بروز مشکلات قلبی نظیر کاردیومیوپاتی (افتادگی و تضعیف عضلات قلب)، آریتمی (ضربان غیرطبیعی قلبی)، حمله قلبی و افزایش فشارخون میگردد.
با عدم مصرف نوشیدنی الکلی، میتوان فشار خون را کنترل کرد.
اثر بر کبد
نوشیدن بیش از حد الکل بار زیادی را به کبد تحمیل مینماید، زیرا الکل پس از ورود به خون باید از طریق کبد پاکسازی شود. هر چه میزان نوشیدن الکل بیشتر باشد، ممکن است آسیب بیشتری به کبد وارد گردد. این آسیبها شامل ایجاد کبد چرب، هپاتیت (یرقان) الکلی، تغییر بافت کبد به صورت فیبروز و سیروز کبدی (مرگ سلولهای کبدی و کوچک شدن کبد) میباشند.
اثرات الکل بر بدن
اثر بر لوزالمعده
الکل باعث میشود که لوزالمعده موادی سمی تولید کند که میتوانند باعث التهاب و تورم لوزالمعده (Pancreatitis) گردند که اگر به صورت حاد اتفاق بیفتد میتواند تهدیدکننده حیات باشد.
تضعیف سیستم ایمنی
نوشیدن دراز مدت الکل باعث تضعیف سیستم ایمنی و بالا رفتن خطر ابتلا به بیماریهای مختلف و سرطان میگردد. افراد الکلی بیشتر به بیماریهایی نظیر ذات الریه و سل مبتلا میشوند که ناشی از تضعیف سیستم ایمنی ایشان میباشد. نوشیدن مقادیر زیاد الکل در یک نوبت هم سیستم ایمنی را تا ۲۴ ساعت تضعیف میکند و خطر ابتلا به سرماخوردگی و سایر عفونتها را افزایش میدهد.
افزایش خطر ابتلا به سرطان
تحقیقات گسترده و متعدد علمی ثابت کردهاند که بین نوشیدن الکل و تعدادی از سرطانها ارتباط وجود دارند.