بیماری سینوزیت و درمان آن | آیا درمان سینوزیت در خانه امکان پذیر است؟

امروز قصد داریم در خصوص بیماری شایع سینوزیت صحبت کنیم. با توجه به اینکه در حال نزدیک شدن به فصل سرما هستیم، بسیاری درگیر بیماری سینوزیت آلرژیک می‌شوند. به همین دلیل آشنایی با این بیماری و علائم آن و همچنین روش‌های پیشگیری و درمان سینوزیت اهمیت پیدا می‌کند. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا بیماری سینوزیت را بیشتر بشناسید.

سینوزیت چیست ؟

سینوزیت یک بیماری شایع در فصل سرما به شمار می‌رود. این بیماری در اثر التهاب سینوس‌های پارانازال رخ می‌دهد. حفره‌های سینوسی وظیفه تولید مخاط بینی را بر عهده دارند. مجاری بینی برای فعالیت مناسب و کارآمد به مخاط تولید شده توسط سینوس‌ها احتیاج دارند. تا همواره مرطوب باشند. و مانع ورود آلودگی‌ها به داخل بدن شوند. به همین دلیل سینوزیت و کرونا می‌توانند ارتباط نزدیکی با هم داشته باشند.

سینوزیت می‌تواند حاد یا مزمن باشد. نوع شدیدتر این بیماری که با عنوان سینوزیت مزمن شناخته می‌شود، علائم شدیدتر و جدی تری از خود بروز می‌دهد. بیماری سینوزیت در اثر عوامل مختلفی چون ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها، واکنش‌های خود ایمنی بدن و آلرژی‌های مختلف بروز می‌دهد.

سینوزیت علاوه بر علائم آزار دهنده و دردناکی که دارد، به راحتی قابل درمان است. اغلب بدون مداخله پزشکی می‌توان سینوزیت را درمان کرد.

بیماری سینوزیت همواره با التهاب بینی نیز همراه است. مخاط تولید شده توسط سینوس‌ها میکروب‌ها و آلودگی‌های ویروسی را گیر می‌اندازد. هنگامی که سینوس‌ها تحریک و ملتهب می‌شوند، سبب التهاب بینی نیز خواهد شد. و عملکرد مجاری بینی با مشکل رو به رو می‌شود.

سینوزیت مزمن

علائم بیماری سینوزیت چه مواردی هستند؟

علائم سینوزیت با توجه به مدت زمان درگیر بودن با بیماری، علت ایجاد آن و نوع بیماری ممکن متفاوت باشند. و شدیدتر یا ضعیف‌تر شوند. علائم شایع بیماری سینوزیت عبارتند از:

ترشحات سبز رنگ یا زرد رنگ بینی، جمع شدن مخاط پشت گلو، احساس درد یا فشار در صورت، کیپ شدن بینی، آبریزش بینی، گلودرد، سرفه، بد بو شدن دهان، تب، سردرد، کاهش حس بویایی و چشایی، التهاب و تورم در برخی نواحی صورت مانند دور چشم، بینی، پیشانی و گونه‌ها و دندان درد. برخی از افراد در فصل زمستان سینوزیت و سردرد را بسیار مربوط به هم قلمداد می‌کنند. این علائم با توجه به شدن بیماری، ضعیف یا شدید خواهند بود.

انواع سینوزیت

همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، سینوزیت می‌تواند انواع و علل مختلفی داشته باشد. سینوزیت معمولی موقتی تلقی می‌شود. و معمولا بعد از ۷ الی ۱۰ روز برطرف می‌شود. البته در برخی از موارد ممکن است تا ۴ هفته ادامه داشته باشد.

اما سینوزیت مزمن مدت زمان طولانی تری فرد را درگیر می‌کند. سینوزیت مزمن تا ۱۲ هفته نیز طول می‌کشد. و ممکن است چند بار در سال تکرار شود. به عنوان مثال حدود نیمی از مبتلایان به آسم، سینوزیت مزمن هم دارند. هر دو نوع بیماری سینوزیت درمان پذیر می‌باشد. زمان بهبودی نیز به نوع بیماری بستگی دارد.

سینوزیت و درمان آن

علل ابتلا به سینوزیت

به طور کلی التهاب سینوس‌ها در نتیجه مسدود شدن آن‌ها رخ می‌دهد. شایع ترین علت بروز سینوزیت، عوامل ویروسی هستند. عفونت‌های باکتریایی، آلرژی‌ها، برخی بیماری‌ها مانند آسم و آلودگی‌های موجود در هوا و برخی مواد شیمیایی نیز به عنوان علل ابتلا به سینوزیت شناخته می‌شوند.

عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به سینوزیت

برخی از عواملی که در ادامه برای شما شرح می‌دهیم، ممکن است خطر ابتلا به التهاب سینوسی را افزایش دهند. این عوامل عبارتند از:

ابتلا به عفونت‌های دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی‌هایی که در حال حاضر یا گذشته رخ داده اند، پولیپ بینی، آلرژی‌های فصلی، حساسیت به موادی مانند گرد و غبار، گرده گیاهان و یا موی حیوانات، ضعیف بودن سیستم ایمنی، انحراف بینی و آسیب دیدن بینی.

۱۱ خوراکی برای پیشگیری از آنفولانزا و تقویت سیستم ایمنی بدن

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اولین، بهترین و عقلانی ترین کار در برخورد صحیح با بیماری‌ها، مراجعه به پزشک است. البته سینوزیت اغلب با برخی درمان‌های خانگی مانند درمان سینوزیت با بخور اکالیپتوس امکان پذیر است. و می‌توان بدون مراجعه به پزشک علائم بیماری را برطرف کرد. اما هنگامی که بیماری به مدت بیش از ۱۰ روز بدون نشانه‌های بهبودی ادامه پیدا کند، باید به پزشک مراجعه شود.

در حقیقت هنگامی که علائم بیماری سینوزیت مزمن را مشاهده کردید، باید به پزشک مراجعه کنید. این علائم شامل تاثیر منفی در حس بینایی و تورم اطراف چشم، تب بالای ۳۸ درجه سانتی گراد که به مدت ۳ الی ۴ روز طول بکشد و این علائم همواره بدتر شوند. و حتی در صورت امتحان برخی روش‌های درمانی نتیجه مثبتی مشاهده نشود.

درمان سینوزیت در خانه

درمان‌های خانگی برای سینوزیت

سینوزیت معمولی را بدون مصرف داروهای شیمیایی و با روش‌های خانگی نیز می‌توانید درمان کنید. در ادامه چند مورد از این روش‌ها و درمان‌های ساده را برای شما معرفی می‌کنیم.

شست و شوی بینی : مجاری بینی و حلق را با آب نمک یا محلول پاک کننده مخصوص شست و شو دهید. این کار را دو یا سه بار در روز می‌توانید انجام دهید.

استراحت : استراحت کردن و خوابیدن برای بازگرداندن سلامتی بدن ضروری است. روی تخت دراز بکشید. و سر و شانه‌ها را روی بالش با ارتفاع بلند قرار دهید. همچنین در صورت نداشتن درد، صورت خود را روی بالش بگذارید.

کمپرس گرم : می‌توانید برای کاهش التهاب در نواحی ملتهب شده از کمپرس گرم استفاده کنید. این به شما کمک می‌کند که درد و تورم شما کاهش یابد.

بررسی کامل کمپرس سرد و گرم و استفاده صحیح از آنها

تسکین درد با برخی داروهای مجاز : در صورتی که با مشورت پزشک مصرف داروهایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن مشکلی ندارد، می‌توانید از آن‌ها در دوزهای مجاز استفاده کنید. ( با تجویز پزشک)

استنشاق بخار (بخور) : استفاده از یک حوله گرم و مرطوب یا استنشاق بخار از کاسه آب گرم می‌تواند برای درمان سینوزیت بسیار مفید باشد.

بهره بردن از روغن‌های مفید در بخور : افزودن چند قطره روغن منتول یا اکالیپتوس به بخور آب گرم یا حوله بسیار مفید خواهد بود. البته توجه کنید که هرگز نباید به صورت مستقیم روغن را روی پوست خود بمالید. همچنین از خوردن این مواد باید خودداری کنید.

نکته مهم : مصرف آنتی هیستامین‌ها برای کاهش علائم سینوزیت هرگز توصیه نمی‌شود. زیرا این داروها سبب سفت‌تر شدن مخاط می‌شوند. و بیماری را بدتر می‌کنند.

سخن پایانی

سینوزیت یک بیماری شایع در فصل سرما به شمار می‌رود. در این مقاله سعی کردیم این بیماری را بیشتر برای شما بررسی کنیم. و چند درمان خانگی موثر نیز برای شما معرفی کردیم. که پیش از مراجعه به دکتر مفید هستند. البته باید توجه داشته باشید در صورتی که علائم بیماری بیشتر از ۱۰ روز بدون نشانه‌هایی از بهبودی ادامه پیدا کردند، باید حتما به پزشک مراجعه کنید. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.

منبع : medicalnewstoday

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *