رژیم تیروئید کم کار و معرفی غذاهای مناسب کم کاری تیروئید
چه چیزهایی برای تیروئید کم کار خوبه ؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی رژیم کم کاری تیروئید بپردازیم. بنابراین در ادامه مقاله قصد داریم غذاهای مفید برای تیروئید کم کار را به شما معرفی کنیم. و همچنین به بیماران مبتلا به تیروئید کم کار در خصوص غذاهای نامناسب برای تیروئید کم کار هشدار بدهیم. با مجله کرفس همراه باشید.
البته در ابتدا قصد داریم یک تعریف کوتاه از بیماری کم کاری تیروئید را برای شما شرح دهیم. و علائم تیروئید کم کار در زنان و مردان و همچنین علائم کم کاری تیروئید در نوجوانان را به شما معرفی کنیم. پس در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا در خصوص تیروئید کم کار و رژیم کم کاری تیروئید بیشتر بدانید.
بیماری کم کاری تیروئید چیست؟
بیماری تیروئید کم کار، بیماری است که در اثر عدم تولید هورمون تیروئید کافی در بدن ایجاد میشود. غده تیروئید یک غده کوچک پروانهای شکل است. که حدودا در قسمت میانی گردن قرار دارد. این غده وظیفه تولید و نگه داری هورمونهای تیروئید را بر عهده دارد.
هورمون تیروئید تقریبا بر همه فعالیتهای بدن تاثیر دارد.
در بیماری کم کاری تیروئید، غده تیروئید با وجود اینکه هورمون کافی را تولید کرده و در خود ذخیره کرده است، از آزاد سازی آن در خون خودداری میکند. این بیماری را کم کاری تیروئید اولیه مینامند. و شایع ترین نوع این بیماری است. کمبود ید بدن، مصرف یک داروی خاص، انجام عمل جراحی و یا اختلالات ژنتیکی نیز میتوانند سایر عوامل ایجاد بیماری تیروئید کم کار باشند.
علائم بیماری کم کاری تیروئید کدامند؟
علائم تیروئید کم کار در اکثر مواقع بسیار آهسته نمایان میشود. بنابراین ممکن است فردی سالها درگیر این بیماری باشد. و متوجه بیماری خود نباشد. به طور کلی علائم شایع بیماری کم کاری تیروئید عبارتند از:
خستگی زیاد به ویژه در جوانان و نوجوانان، حساسیت به سرما، افزایش وزن و ابتلا به چاقی، برخی مشکلات گوارشی مانند یبوست، ابتلا به افسردگی، حرکات و تفکر آهسته، احساس درد و ضعف در عضلات، گرفتگی عضلات، از دست دادن میل جنسی، برخی مشکلات پوستی مانند خشک شدن مداوم پوست، شکننده شدن و ضعیف شدن موها و ناخنها، احساس درد، بیحسی و احساس سوزن سوزن شدن در دستها و انگشتان، ابتلا به مشکلات حافظه در افراد مسن، کم بودن میزان رشد کودکان و بلوغ زودرس در نوجوانان.
موارد بالا میتوانند از علائم بیماری کم کاری تیروئید باشند. این علائم ممکن است به صورت رفت و برگشتی باشند. چنانچه علائم بالا را در خود یا کودک و نوجوان خود مشاهده میکنید، برای تشخیص بیماری کم کاری تیروئید به پزشک مراجعه کنید.
رژیم تیروئید کم کار
چه چیزهایی برای تیروئید کم کار خوبه ؟ رژیم غذایی که در ادامه برای شما بررسی میکنیم، به بیماران مبتلا به تیروئید کم کار کمک میکند که بیماری خود را بهتر کنترل کنند. اما به هیچ عنوان نمیتواند جایگزین مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک باشد. در حقیقت شما میتوانید در کنار مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک، از این رژیم غذایی برای بهبود بیماری خود کمک بگیرید.
کم کاری تیروئید چه تاثیری بر متابولیسم بدن دارد؟
یکی از وظایف هورمون تیروئید، کنترل متابولیسم بدن است. هرچقدر که متابولیسم بدن بیشتر باشد، بدن شما در طول استراحت کالری بیشتری میسوزاند. هنگامی که هورمون تیروئید به مقدار کافی تولید نشود، متابولیسم بدن کاهش میابد. بنابراین افراد بیشتر در معرض افزایش وزن و ابتلا به بیماری چاقی قرار خواهند گرفت.
به همین منظور برای بیماران مبتلا به تیروئید کم کار توصیه میشود که فعالیتهای بدنی خود را افزایش دهند. و حتما سعی کنند که یک برنامه ورزشی منظم روزانه به ویژه ورزشهای پرفشار مانند تمرینات هیت یا فانکشنال داشته باشند. تا از بروز خطراتی که برای سلامتی آنها وجود دارد، جلوگیری کنند.
همچنین متخصصان معتقدند که مصرف خوراکیهای حاوی پروتئین بالا میتواند به افزایش تولید هورمون تیروئید کمک کند. بنابراین مصرف این مواد غذایی برای بیماران تیروئید کم کار توصیه میشود.
کدام مواد مغذی برای بیماران تیروئیدی از اهمیت بالایی برخوردار هستند؟
ید، سلنیوم و روی از عناصری هستند که به غده تیروئید در ساخت هورمون کمک زیادی میکنند. بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید باید با مشورت پزشک، این عناصر را در رژیم تیروئید کم کار خود جا بدهند. و در صورت لزوم و با تجویز پزشک، از مکملهای غذایی حاوی این عناصر استفاده کنند.
توجه داشته باشید که تامین این عناصر مورد نیاز بدن از طریق خوراکیهای طبیعی خیلی بهتر از مصرف مکملهای غذایی است. همچنین مصرف نمک ید دار برای بیماران تیروئیدی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار خواهد بود.
غذاهایی که باید از مصرف آنها اجتناب کنید!
خبر خوب این است که در صورت ابتلا به کم کاری تیروئید، نیاز نیست از مصرف بسیاری از غذاها اجتناب کنید. بلکه تنها کافی است مصرف خوراکیهای حاوی گواترژن را محدود کنید. و در صورت امکان، آنها را به صورت پخته شده مصرف کنید. خوراکیهای حاوی گواترژن بالا عبارتند از:
سویا، کلم، کلم بروکلی، گل کلم، کلم پیچ، اسفناج، میوهها و گیاهان حاوی نشاسته مانند سیب زمینی و هلو و توت فرنگی و انواع آجیل و دانههای روغنی.
همچنین مصرف خوراکیهای فراوری شده که کالری طیادی دارند، برای افراد تیروئیدی بیشتر ضرر خواهد داشت. فست فودها، نوشیدنیهای حاوی قند بالا مانند انواع نوشابهها و نوشیدنیهای الکلی برای این افراد بسیار مضر خواهند بود.
خوراکیهایی که مصرف آنها برای رژیم تیروئید کم کار توصیه میشوند.
همانطور که محدودیت کمی در مصرف برخی خوراکیها برای رژیم تیروئید کم کار وجود دارد، گزینههای سالم بسیاری نیز برای مصرف این بیماران توصیه شده است. این خوراکیهای مفید برای رژیم تیروئید کم کار عبارتند از:
تخم مرغ، انواع گوشت مانند گوشت گاو، گوشت گوسفند، گوشت مرغ و بوقلمون و … ، انواع ماهیها، سبزیجات مختلف به ویژه زمانی که به صورت پخته شده مصرف شوند، میوهها، دانههای بدون گلوتن مانند برنج، گندم سیاه، دانه چیا، کینوا و دانه کتان و انواع محصولات لبنی.
بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید میتوانند با مشورت پزشک خود و یک متخصص تغذیه، یک رژیم غذایی مناسب برای خود طراحی کنند.
در این مقاله بخوانید!
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی رژیم تیروئید کم کار پرداختیم. و مواد غذایی توصیه شده و ممنوعه برای این بیماران را برای شما بررسی کردیم. همچنین در خصوص علائم کم کاری تیروئید برای شما موضوعاتی را بیان کردیم. توجه داشته باشید که رژیم تیروئید کم کار در کنار مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک، به کنترل و درمان بیماری کمک خواهد کرد. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.
منابع: nhs، healthline