آیا عدم تحمل لاکتوز درمان دارد؟ | حساسیت به لاکتوز در کودکان
در این مقاله در خصوص بیماری عدم تحمل لاکتوز صحبت خواهیم کرد. و اینکه آیا عدم تحمل لاکتوز درمان دارد؟ بیماری حساسیت به لاکتوز نوعی بیماری است که افراد مبتلا به آن توانایی هضم کامل لاکتوز یا همان قند موجود در شیر را ندارند. به همین دلیل افراد مبتلا به حساسیت لاکتوز بعد از مصرف لاکتوز در لبنیات، به مشکلات گوارشی مانند نفخ و اسهال دچار میشوند. در ادامه این مقاله همراه تیم کرفس باشید تا با علائم این بیماری و روش درمان و کنترل حساسیت به لاکتوز بیشتر بدانید.
تجزیه لاکتوز به وسیله آنزیمی به نام لاکتاز که در روده کوچک ترشح میشود صورت میگیرد. علت تحمل نکردن لاکتوز نیز به خاطر کمبود این آنزیم در روده کوچک است. بیماری عدم دتحمل لاکتوز که نام دیگر آن نیز سوء جذب لاکتوز میباشد، معمولا بدون آسیب است. اما علائمی که در اثر مصرف لاکتوز به وجود میآیند، سبب ناراحتی مبتلایان میشوند.
نکته مهم در خصوص این بیماری، قابل کنترل بودن آن است. در حقیقت شما میتوانید با وجود پایین بودن سطح لاکتاز، محصولات لبنی را مصرف کنید. و آنها را هضم کنید. در حقیقت اکثر مبتلایان به حساسیت به لاکتوز میتوانند بدون ترک مصرف لبنیات، بیماری خود را کنترل کنند. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با علائم این بیماری و روش درمان حساسیت به لاکتوز و کنترل آن بیشتر بدانید.
در این مقاله بخوانید!
لاکتوز چیست؟
ابتدا به این سوال پاسخ بدهیم که دقیقا لاکتوز چیست ؟ لاکتوز همان قند موجود در شیر است. که به کمک آنزیم لاکتاز در بدن تجزیه میشود. برخی محصولات لبنی نیز مانند شیر بدون لاکتوز وجود دارند. که با انجام برخی فراوریها، لاکتوز این مواد را جدا میکنند. در حقیقت لبنیات بدون لاکتوز یکی از عناصر مهم در رژیم غذایی عدم تحمل لاکتوز هستند.
لاکتوز همان قند موجود در شیر است. البته برخی محصولات لبنی نیز مانند شیر بدون لاکتوز وجود دارند.
علائم عدم تحمل لاکتوز شیر
علائم و نشانههای بیماری عدم تحمل لاکتوز حدود ۳۰ الی ۹۰ دقیقه بعد از مصرف لبنیات حاوی لاکتوز نمایان میشوند. از شایع ترین علائم حساسیت به لاکتوز میتوان به اسهال، نفخ، حالت تحوع یا استفراغ، دل درد و گرفتگی معده اشاره کرد. از آنجایی که مصرف لبنیات برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن ضروری است. اگر بعد از خوردن خوراکیهای حاوی لاکتوز دچار این مشکلات میشوید، بهتر است هرچه سریعتر با پزشک خود ملاقات کنید. و مشکل خود را با او درمیان بگذارید.
حساسیت غذایی امری طبیعی است که برخی از افراد با آن رو به رو میشوند. در این مقاله به طور کامل درباره انواع حساسیت به موادغذایی صحبت شده است. روی لینک سبز رنگ بزنید.
انواع مختلف حساسیت به لاکتوز
به طور کلی سه نوع از این بیماری وجود دارد. عدم تحمل لاکتوز اولیه، عدم تحمل لاکتوز ثانویه و عدم تحمل لاکتوز در نوزادان. در ادامه توضیحاتی در خصوص هریک از این موارد برای شما بیان میکنیم.
۱) عدم تحمل لاکتوز اولیه
شایع ترین نوع حساسیت به لاکتاز، عدم تحمل لاکتوز اولیه است. این افراد در شروع زندگی، حساسیتی به لاکتوز ندارند. و بدون مشکل میتوانند محصولات لبنی را مصرف کنند. اما در بزرگسالی به این بیماری مبتلا میشوند. این افراد احتمالا به دلیل مصرف زیاد شیر در کودکی، به این مشکل دچار میشوند. زیرا در زمان نوزادی، تمام رژیم غذایی دریافتی آنها از شیر تشکیل شده بوده. و به همین دلیل توانایی تولید لاکتاز در بزرگسالی کاهش مییابد. مبتلایان نیازی به نگرانی ندارند. این نوع عدم تحمل لاکتوز درمان دارد. و میتوان علائم آن را کنترل کرد.
۲) عدم تحمل لاکتوز ثانویه
این نوع از بیماری هنگامی که روده کوچک در اثر بیماری یا جراحت و عمل جراحی دچار مشکل میشود، به وجود میآید. در مبتلایان به این نوع حساسیت به لاکتوز، به دلیل آسیب به روده کوچک، توانایی تولید لاکتاز کاهش یافته است. بیماریهایی که معمولا با این نوع حساسیت به لاکتوز مرتبط هستند شامل بیماری سلیاک، عفونت روده، رشد باکتریایی و بیماری کرون است. این نوع از حساسیت میتواند با ترمیم روده کوچک، به تدریج درمان شود. در حقیقت امکان درمان عدم تحمل لاکتوز شیر در این نوع بیماری وجود دارد.
درباره بیماری سلیاک مقاله کامل و جامعی را برای شما عزیزان در سایت قرار دادهایم. روی لینک سبز رنگ بزنید.
۳) عدم تحمل لاکتوز مادرزادی یا حساسیت به لاکتوز در کودکان
این شکل از بیماری نادر است. در این نوع از عدم تحمل لاکتوز، نوزادان با مشکل در تولید لاکتاز کافی به دنیا میآیند. این اختلال گوارشی همچنین میتواند وراثتی باشد. بنابراین سابقه خانوادگی در این بیماری تاثیر دارد. ازدواج فامیلی و نارس به دنیا آمدن نوزاد در ایجاد این بیماری موثر هستند.
عوامل افزایش خطر حساسیت به لاکتوز
برخی عوامل هستند که احتمال ابتلا به بیماری عدم تحمل لاکتوز را افزایش میدهند:
- ازدواج فامیلی خطر ابتلا به حساسیت لاکتوزی را افزایش میدهد.
- کودکانی که زود تر از موعد پیش بینی شده به دنیا میآیند و نارس هستند.
- افزایش سن امکان تاثیر منفی بر عملکرد دستگاه گوارش و ترشح نشدن آنزیم لاکتاز را به دنبال خواهد داشت.
- بیماری حساسیت به لاکتوز در برخی اقوام و نژادها مانند افراد آسیایی، آفریقایی، مردم اهل کشور اسپانیا و تبار هندی آمریکایی بیشتر دیده میشود.
- بیماریهای مربوط به روده کوچک یا عمل جراحی ممکن است بر عملکرد روده کوچک تاثیر بگذارد.
- برخی معالجات سرطان مانند پرتو درمانی سبب کاهش آنزیم لاکتاز و بیماری حساسیت به لاکتوز میشوند.
بیشتر بخوانید: خوراکیهای چاق کننده ، لیست غذاهای چاق کننده برای افراد لاغر
درمان و مدیریت علائم حساسیت به لاکتوز
چگونه عدم تحمل لاکتوز را درمان و علائم آن را مدیریت کنیم؟ اولین کاری که باید برای کنترل بیماری انجام دهید، مراجعه به پزشک و مشورت با اوست. به طور کلی روش درمان این بیماری، خودداری از مصرف لبنیات حاوی لاکتوز است. به جای این لبنیات، میتوانید از محصولاتی که برچسب عدم وجود لاکتوز را دارند، استفاده کنید. به عنوان مثال شیر بدون لاکتوز یکی از مواردی است که امروزه در بسیاری از فروشگاهها یافت میشود. همچنین ممکن است به تجویز پزشک، یک مکمل غذایی حاوی آنزیم لاکتاز را لبنیات خود اضافه کنید. تا به تجزیه لاکتوز در رودهها کمک کند.
بهره بردن از یک رژیم غذایی بدون لاکتوز بسیار مفید خواهد بود. البته باید به تامین کلسیم بدن از راه مواد خوراکی حاوی کلسیم بالا توجه شود.
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص بیماری عدم تحمل لاکتوز صحبت کردیم. و علائم و نشانههای این بیماری را شرح دادیم. بیماری حساسیت به لاکتوز تقریبا بدون ضرر است. اما علائمی که پس از مصرف لاکتوز برای بیماران به وجود میآیند کمی آزار دهنده هستند. به همین دلیل باید با پیگیری روشهایی که برایتان توضیح دادیم، این بیماری را کنترل و درمان کنید. البته اولین کار مراجعه بع پزشک متخصص است. امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی کسب کرده باشید.