با بیماریهای مزمن چگونه رفتار کنیم؟
بیماریهای قلبی و عروقی، انواع سرطانها، دیابت، بیماریهای خود ایمنی، بیماریهای کبد، ایدز، هپاتیت و … . جزو بیماریهای مزمن هستند. میخواهیم به بررسی ۵ نکته مهم در خصوص بیماریهای مزمن بپردازیم که آگاهی از آنها میتواند برای همه افراد اعم از افرادی که به طور مستقیم با این بیماریها درگیر هستند و همچنین خانواده و اطرافیان فرد بیمار بسیار مهم و حیاتی باشد. در ادامه همراه مجله کرفس باشید تا با این نکات مهم آشنا شوید.
بیماری مزمن چیست؟
به طور کلی بیماریهای مزمن به عنوان شرایط خاص پزشکی شناخته میشوند که مدت زمانی معادل یک سال یا بیشتر ادامه داشته باشند و نیاز به مراقبتهای پزشکی و درمانی مداوم داشته باشند. همچنین این بیماریها در روند درمان اغلب نیاز به ایجاد تغییرات اساسی در سبک زندگی روزمره دارند.
به همین دلیل در صورت مبتلا شدن به بیماریهای مزمن، زندگی فرد بیمار به طور جدی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و حتی ممکن است زندگی عادی اطرافیان فرد نیز با تغییراتی مواجه شود. برخی از شناخته شده ترین انواع بیماریهای مزمن عبارتند از:
بیماریهای قلبی و عروقی، انواع سرطانها، دیابت، بیماریهای خود ایمنی، بیماریهای کبد، ایدز، هپاتیت و … .
درمان این نوع بیماریها معمولا به توجه بیشتری نیازمند است و حتی ممکن است پزشکان در روند درمان از چند روش مختلف بهره ببرند و یا در این مسیر چند مرتبه شیوه درمانی خود را تغییر دهند. همچنین ممکن است که اساساً هیچ درمان قطعی برای برخی بیماریهای مزمن مانند اکثر بیماریهای خود ایمنی وجود نداشته باشد و روشهای درمانی تنها سعی در مدیریت علائم بیماری و کاهش عوارض آن داشته باشند.
آیا بیماری خودایمنی قابل درمان است؟ چه عواملی باعث بروز بیماری خودایمنی میشوند؟ در اینجا بیشتر بخوانید…
علل بروز بیماریهای مزمن چیست؟
به غیر از عوامل ژنتیکی و وراثتی، برخی رفتارهای پرخطر و سبک زندگی ناسالم نیز میتوانند باعث بروز بیماریهای مزمن شوند. برخی از این رفتارهای پرخطر و علتهای بروز بیماریهای مزمن عبارتند از:
استعمال سیگار و دخانیات، مصرف نوشیدنیهای الکلی، تغذیه و رژیم غذایی نامناسب نظیر رژیمهایی که به اندازه کافی حاوی سبزیجات و میوهها نیستند و یا رژیمهایی که حاوی سدیم و چربیهای مضر زیاد هستند، عدم داشتن فعالیت بدنی کافی و … .
محققان و دانشمندان معتقدند که با ایجاد تغییرات مفید و موثر در سبک زندگی و بهرهمندی از یک شیوه زندگی سلامت محور، میتوان تا حد قابل توجهی از بروز بیماریهای مزمن جلوگیری کرد و سطح سلامت جامعه را بهبود بخشید.
در ادامه چند نکته مهم در خصوص بیماریهای مزمن را برای شما شرح خواهیم داد.
۱) بیماریهای مزمن زندگی عادی فرد بیمار را تحت تاثیر قرار میدهند!
هنگامی که شما به یک بیماری مزمن مبتلا میشوید، برای دیگران سخت خواهد بود که حالت جدید زندگی شما را درک کنند و مورد پذیرش قرار دهند. علاوه بر این ممکن است که توضیح و شرح دادن بیماری تان و شرایطی که در آن قرار دارید برای دیگران بسیار چالش برانگیز باشد.
به ویژه اگر علائم واضحی را نداشته باشید، ممکن است به نظر برسد که بیماری تان را باور نمیکنند. البته منظور ما از بیان این نکته توجه به جنبه منفی قضیه نبود. بلکه در چنین شرایطی است که شما میتوانید دوستان واقعی و افرادی که واقعاً به فکر شما هستند و شما را دوست دارند را بشناسید. بنابراین توجه داشته باشید که درک شرایط فرد مبتلا به بیماریهای مزمن میتواند سخت باشد.
۲) فرد بیمار را نسبت به رعایت کامل دستورات پزشک و انجام صحیح روشهای درمانی تشویق کنید، اما استرس او را افزایش ندهید!
متخصصان معتقدند که خانواده فرد بیمار میتواند نقش بسیار مهمی در درمان و مدیریت بیماری او داشته باشد. به عنوان مثال خانواده بیمار میتواند نسبت به رعایت کامل دستورات پزشک و انجام صحیح روشهای درمانی توجه داشته باشد و از بروز مشکلاتی نظیر فراموش کردن مصرف یک داروی خاص مانند انسولین برای بیماران دیابتی جلوگیری کند.
اما این توجه و مراقبت نباید از حد خود فراتر رود و باعث ایجاد استرس در بیمار شود. به عنوان مثال این خوب است که نسبت به انجام به موقع و منظم قرارهای ملاقات با پزشک و یا انجام منظم آزمایشهای لازم توجه شود، اما تاکید بیش از حد نسبت به این موضوعات و یادآوری مداوم آنها میتواند باعث ایجاد استرس در بیمار شود که اصلا خوب نیست.
۳) گاهی اوقات به بیمار اجازه دهید که تنها باشد و استراحت کند.
معاشرت کردن با دوستان و خانواده و گذراندن اوقات خوب میتواند از نظر ذهنی برای فرد مبتلا به بیماریهای مزمن بسیار مفید باشد و در روحیه او تاثیرات مثبت زیادی داشته باشد.
اما به این موضوع نیز باید توجه کنید که بهتر است گاهی اوقات نیز فرد بیمار از معاشرت دور باشد و بتواند با خود خلوت کند. در حقیقت این کار به او کمک میکند که کمی استراحت کند و این میتواند از نظر جسمی برای او بسیار مفید واقع شود.
۴) ممکن است بیماری علائمی نداشته باشد، اما کاملاً واقعی است!
برخی بیماریها مانند بیماریهای التهابی روده که بیماری کرون و کولیت از انواع شناخته شده آن هستند، ممکن است که علائم مشخصی برای دیگران نداشته باشند و در اصطلاح نامرئی باشند. اما فرد بیمار به طور جدی در حال دست و پنجه نرم کردن با آن است.
درک این موضوع که چقدر مقابله با این بیماری دشوار است میتواند برای دیگران کمی سخت باشد. به همین دلیل خود فرد و کسانی که از بیماری او باخبر هستند باید توجه و مراقبت بیشتری داشته باشند. البته آموزشهای اجتماعی نیز میتواند در شناخت این قبیل از بیماریها به افراد جامعه بسیار موثر واقع شود.
در اینجا…
۵) بیماران مختلف تجربیات متفاوتی خواهند داشت.
افراد مختلف با توجه به عواملی نظیر سطح سلامت، نوع و شدت بیماری، سن، جنسیت و … شرایط متفاوتی از یک بیماری را تجربه خواهند کرد. البته آگاهی از تجربیات سایر بیماران میتواند بسیار مفید باشد و کمک زیادی به درمان بهتر بیماری کند. اما باید توجه داشته باشید که اغلب بیماریهای مزمن بسیار غیر قابل پیشبینی هستند و نباید انتظار رفتاری مشابه با سایر بیماران را از بیمار خود داشته باشید.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی بیماریهای مزمن و ویژگیهای آنها پرداختیم و چند نکته مهم در خصوص این بیماریها را برای شما شرح دادیم. آگاهی از این نکتهها میتواند برای خود فرد بیمار و اطرافیان و خانواده او از اهمیت بالایی برخوردار باشد و به آنها در درمان و مدیریت بهتر بیماری کمک زیادی کند. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
منابع: