علت زردی در نوزادان | تاثیر تغذیه مادر برای زردی نوزاد چقدر است؟

زردی در نوزادان تازه متولد شده در سطح پوست و سفیدی چشم آن‌ها دیده می‌شود. این عارضه در بسیاری از نوزادان در زمان تولد شایع است. علت زردی نوزاد افزایش میزان بیلی روبین (نوعی پروتیئن) در خون است. این ماده زرد‌رنگ زمان تجزیه گلبول‌های قرمز تولید می‌شود و حتی در بزرگسالان عامل اصلی زردی ادرار هم هست. تغذیه مادر برای زردی نوزاد قبل از تولد تاثیر زیادی دارد. در ادامه بیشتر به این موضوع می‌پردازیم.

زردی نوزاد تا چند روز ادامه دارد ؟

زردی در نوزادان به دلیل افزایش سطح بیلی‌روبین اتفاف می‌افتد. این ماده در کبد پردازش و سپس از طریق روده از بدن دفع می‌شود. اما در نوزادان تازه متولد شده این ماده در خون باقی می‌ماند و باعث زردی پوست و چشم‌های نوزاد می‌شود. تا زمانی که نوزاد بالغ نشود، زردی هم از بین نمی‌رود.

در برخی از نوزادان با رشد کبد و شیرخوردن میزان بیلی روبین زیادی از بدن دفع می‌شود. در نتیجه طی مدت زمان ۲ الی ۳ هفته زردی نوزادان درمان می‌شود. اگر نوزاد به یک بیماری زمینه‌ای مبتلا باشد، ممکن است زردی بیش از ۳ هفته ادامه پیدا کند.

زردی در نوزادان | تاثیر تغذیه مادر برای زردی نوزاد چقدر است؟

علت زردی نوزاد تازه متولد شده چیست؟

زردی در نوزادان به چند دلیل اتفاق می‌افتد که شایع‌ترین دلایل آن عبارت است از:

  • نوزادان نارس که قبل از هفته ۳۷ بارداری بدنیا می‌آیند، در معرض ابتلا به زردی هستند.
  • نوزادی که توان کافی برای خوردن شیر مادر را ندارند و یا شیر مادر کم و یا غلیظ است.
  • نوزادانی که گروه خونی آن‌ها با گروه خونی مادر یکی نیست. در این صورت آنتی‌بادی‌هایی در خون ایجاد می‌شود که گلبول‌های قرمز را از بین می‌برد و باعث افزایش سطح بیلی‌روبین می‌شود.
  • وجود مشکلات کبدی در نوزاد
  • وجود عفونت در بدن مادر یا نوزاد
  • کمبود آنزیم
  • وجود یک ناهنجاری در گلبول های قرمز نوزاد

نقش تغذیه مادر برای زردی نوزاد قبل از تولد

طبق گفته برخی از متخصصان تغذیه مادر برای زردی نوزاد تاثیرگذار نیست. با این حال گروه دیگری از متخصصان معتقدند که تغذیه مادر می‌تواند بر روی زردی نوزاد تاثیر بگذارد. به طوری که اگر مادر در بارداری و به خصوص در ماه‌های آخر اقدام به مصرف غذاهای بیش از حد چرب و پرکالری کند، زردی نوزاد را به دنبال دارد. داشتن رژیم غذایی سالم برای پیشگیری از این عارضه در مادران باردار ضرورت دارد. حتی در دوران شیردهی هم تغذیه مادر برای زدی نوزاد تاثیرگذار است.

زردی نوزاد تا چند روز ادامه دارد ؟

علائم زردی در نوزادان چیست؟

اولین علامت زردی در نوزادان خود را با زردی عجیب در پوست و چشم نشان می‌دهد. گاهی ممکن است این عارضه بلافاصله بعد از تولد نباشد و طی ۲ – ۴ روز بعد از تولد شروع شود. معمولا میزان بیلی روبین در نوزادان بین ۳ تا ۷ روز بعد از تولد به اوج خودش می‌رسد.

یکی از راه‌های تشخیص زردی در نوزاد فشار دادن انگشت به آرامی بر روی پوست نوزاد است. اگر بلافاصله جای انگشت زرد شد، نشان می‌دهد نوزاد به زردی مبتلا شده است.

طبق گفته متخصصان زنان و زایمان یکی از دلایل ابتلا نوزادان به زردی، سیستم ایمنی ضعیف است.

آیا زردی نوزاد خطرناک است؟

بیلی‌روبین ماده اصلی ایجاد زردی در نوزادان یک ماده خطرناک برای سلول‌های مغز است. بنابراین اگر نوزاد به زردی شدید مبتلا باشد، احتمال عبور این ماده به سطح مغز وجود دارد. در نتیجه بیماری دیگری به نام انسفالوپاتی بیلی روبین حاد در نوزاد ایجاد می‌شود. علائم این بیماری عبارت است از:

  • بی‌حالی
  • ایجاد مشکل در خواب نوزاد
  • بی‌قراری و گریه با شدت بالا
  • نداشتن قدرت مکیدن شیر
  • قوس عقب گردن و بدن
  • ابتلا به تب
تغذیه مادر برای زردی نوزاد

درمان زردی نوزادان

وقتی نوزاد هفته اول را پشت سر می‌گذارد، با تغذیه مکرر و افزایش تعداد دفعات مدفوع و ادرار، میزان زیادی از بیلی روبین از بدن او خارج می‌شود. همچنین با گذشت چندین روز حجم کبد نوزاد بزرگ‌تر می‌شود و بنابراین قدرت بیشتری برای دفع بیلی‌روبین پیدا می‌کند. البته زمانی که زردی نوزاد بیش از حد باشد، تنها با مراجعه به پزشک می‌توان او را درمان کرد.

یکی از موثرترین روش‌های درمان زردی نوزادان، استفاده از روش فتوتراپی است. در این روش از نور برای تجزیه بیلی‌روبین در بدن نوزاد استفاده می‌شود. نورهایی با طیف آبی می‌توانند برای این کار استفاده شود. در مواردی هم برای نوزاد از پوشک و عینک محافظ استفاده می‌شود. پتو فیبر نوری که نوزاد در زیر آن قرار می‌گیرد، بیلی روبین بدن او را از بین می‌برد.

اگر میزان بیلی روبین در خون نوزاد بیش از حد باشد، چاره‌ای جز دریافت خون نوزاد و تزریق خون جدید به او وجود ندارد.

(02) دیدگاه

  1. دی ۱۳, ۱۳۹۹

    به عنوان آدمی که در این زمینه کمی تخصص داره باید در تکمیل مطالب این مقاله مسائلی را مطرح کنم.
    اول اینکه به هیچ عنوان در هنگام ابتلای نوزاد به زردی، فرمان درمان نوزاد خود را در دست به قول خودمان قدیمی ها قرار ندهید. 
    به عنوان مثال ممکن است یکی از خانم های با تجربه فامیل به نوزاد شما ترنجبن بدهد و دلیل آن هم روشن است، ترنجبین سرد است!
    اما شما متوجه نخواهید بود که با اینکار شکم نوزاد سفت خواهد شد و بجای دفع بیلی روبین، چیزی دفع نخواهد کرد و این بدتر خواهد بود!
    حتی قطره ای مانند بیلی ناستر نیز آسیب های خودش را دارد.
    بنابراین حتماً به پزشک مراجعه کنید.
    پزشک وضعیت نوزاد شما را بر اساس چند فاکتور مهم از جمله گروه خونی مادر و کودک، وزن نوزاد در هنگام تولد و همچنین جواب آزمایش بیلی روبین و ساعت تولد در هنگام جواب آزمایش، بررسی می کند. 
    بر اساس این بررسی، پزشک چهار راهبرد برای شما خواهد داشت:
    – هیچ اقدامی (زردی آنقدر نیست که نیاز به درمان داشته باشد)
    – پیشنهاد اجاره دستگاه زردی در منزل (دستگاه فتوتراپی)
    – بستری نوزاد در بیمارستان
    – تعویض خون نوزاد

    این موارد بر اساس شدت زردی نوزاد شما است که روی نموگرام بوتانی (نمودار زردی نوزاد) قرار گرفته است.

    بنابراین حتماً در هنگام مواجهه با زردی با پزشک اطفال مشورت کنید و نه هیچ شخص دیگری.

    پاسخ
    • مریم کوهشاری
      دی ۱۷, ۱۳۹۹

      سلام ممنون از اینکه مطلب رو با اطلاعات ارزشمندتون تکمیل کردید

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *