عوارض مصرف بیش از حد دارچین
همه با دارچین آشنا هستیم و دارچین یکی از پرمصرفترین ادویهها در هند است. عطر و طعم دارچین از مطبوعترین در تمام جهان است و این ادویه را از درختی قهوهای رنگ میگیرند. از آنجاییکه اینروزها دارچین شهرت زیادی پیدا کرده، خیلی از افراد در تلاش برای مصرف بیشتر این ادویه، مقدار زیادی ازآن را به صورت خشک مصرف میکنند. مصرف بیش از حد دارچین حاوی خوردن یک قاشق چایخوری دارچین پودر شده در عرض کمتر از یک دقیقه و بدون نوشیدن آب میشود. شاید بیخطر بنظر برسد اما واقعا کار خطرناکی است!
مشکلات قلبی
مصرف زیاد دارچین باعث افزایش ضربان قلب میشود و به همین دلیل برای کسانی که مشکلات قلبی دارند خطرناک است. ما روغن دارچین را هم در غذاهای زیادی مصرف میکنیم. روغن دارچین اگر رقیق نشده باشد میتواند به بالا رفتن ضربان قلب به ویژه در کودکان منجر شود. مصرف محلول ۲ درصد روغن دارچین برای همگان بی خطر است.
حرارت بدن
مصرف زیاد دارچین همچون الکل، فلفل، گل کلم، لابستر، قهوه، زنجبیل، سیر، برنج، پیاز و کدو میتواند حرارت بدن را بشدت بالا ببرد. در صورت امکان از خوردن چیزهایی که حرارت بدن را بالا میبرند باید پرهیز کرد. مصرف دارچین میتواند باعث افزایش حرارت بدن شود و واکنشهایی همچون ترک خوردن لب، تاول دهان و دور چشم و جوش زدن شود. خوردن دارچین در زمستان به دلیل سرمای هوا با خطرات کمتری همراه است، اما در تابستان میتواند عوارض شدید داشته باشد. افرادی که یائسه هستند توصیه میشود که از مصرف دارچین خودداری کنند.
آسیب کبد
کاسیا یا همان دارچین معمولی، منبع قابل توجهی از کومارین است. این نوع دارچین تقریبا حاوی ۵ میلی گرم کومارین در هر قاشق چایخوری است، در حالیکه دارچین سیلان تنها ردی از کومارین دارد. میزان مجاز توصیه شده روزانه برای مصرف کومارین، تنها ۰.۱ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن است. یعنی شما میتوانید در طول روز، فقط نصف یک قاشق چایخوری دارچین کاسیا مصرف کنید. متاسفانه مطالعات زیادی نشان دادهاند که خوردن زیاد کومارین میتواند کبد را سمی کرده و به آن آسیب بزند. مثلا گزارش شده که یک زن ۷۳ ساله، تنها با یک هفته مصرف مکمل دارچین، دچار آسیب کبدی شده بود. البته این شامل مکمل دارچین میشود که دوز زیادی از کومارین را داراست.
خطر خفگی
اخیراً نوجوانان و حتی والدین این را بازی میکنند که چه کسی میتواند یک قاشق سوپ خوری یا بیشتر پودر دارچین را قورت دهد. بلعیدن پودر دارچین بدون آب یک خطر خفگی جدی ایجاد میکند که میتواند منجر به مرگ شود. پودر دارچین میتواند به ریهها نفوذ کرده و باعث عفونت شدید قفسه سینه شود، که منجر به عوارض شدید تنفسی میشود. ریهها میتواند خراب شود و اگر به دستگاه تهویه دسترسی نداشته باشید مرگ حتمی است. همچنین باعث زخمی شدن ریه شما در آینده خواهد شد. در واقع هر پودری میتواند باعث این مشکلات شود.
آلرژی
بعضی به دارچین حساسیت دارند و این ممکن است به یکباره پیش بیاید. عوارض آلرژی همچون آبریزش بینی، چشمان مرطوب، درد معده و جوش صورت و دست است. تنگی نفس هم یکی دیگر از عوارض آلرژیک دارچین است، اما این عوارض چندان شدید نیست.
رقیق سازی خون
دارچین کاسیا خاصیت رقیق کننده خون را دارد و از آن برای جلوگیری از لخته شدن خون استفاده میکنند. به همین دلیل افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند نباید دارچین بخورند.
قند خون
مصرف زیاد دارچین سیلان باعث پایین آمدن قند خون و احساس سرگیجه میشود. مطمئن شوید که بیش از ۲ تا ۳ قطره روغن دارچین را در چای خود نریخته باشید، زیرا بر شما اثر خواهد گذاشت.
مشکلات پوستی
پوست شما بعد از دست زدن به فلفل یا چیلی چه حالتی خواهد داشت؟ آیا پوست شما نخواهد سوخت؟ روغن دارچین خالص هم همین حالت را ایجاد میکند.
تضاد با آنتی بیوتیک
دارچین مانند آنتی بیوتیک عمل میکند. به همین دلیل اگر آنتی بیوتیک مصرف میکنید، خوردن دارچین میتواند تعارض ایجاد کند، زیرا دوز آن ۲ برابر میشود و به همین دلیل مصرف دارچین توصیه نمیشود.
زخم دهان
بعضی از افراد با مصرف زیاد دارچین دچار زخمهای دهانی میشوند. دارچین حاوی سینامالدهید است که ترکیبی است که میتواند در صورت مصرف زیاد، واکنش آلرژیک ایجاد کند. ظاهرا مقادیر کم این ادویه چنین واکنشی را در بر ندارد چون بزاق دهان مانع تماس طولانی مدت این مواد شیمیایی با دهان میشود. سایر واکنشهای آلرژیک نسبت به سینامالدهید شامل التهاب زبان یا لثه، احساس سوزش یا خارش و لکههای سفید رنگ در دهان میشود.
ریسک سرطان
مطالعاتی که روی حیوانات انجام شده نشان میدهد خوردن زیاد کومارین که به وفور در دارچین کاسیا وجود دارد میتواند ریسک انواع خاصی از سرطان را افزایش بدهد. مثلا، آزمایش روی جوندگان نشان داد که خوردن زیاد کومارین باعث رشد تومورهای سرطانی در ریه، کبد و کلیهها شده بود. شیوهای که کورمارین تورمورها را تغذیه میکند هنوز مشخص نیست. اما بعضی از دانشمندان باور دارند کومارین میتواند به طور مداوم به یک سری از ارگانهای بدن آسیب بزند و به مرور زمان این آسیب میتواند سلولهای سالم را با سلولهای سرطانی جایگزین کند.
آیا دارچین برای زن باردار ضرر دارد؟ عوارض جانبی دارچین در دوران بارداری چیست؟
هنگامی که دارچین بیش از حد مصرف شود، عوارض جانبی زیر ایجاد میشوند:
۱- اگر دارچین در دوزهای زیاد مصرف شود، میتواند اثر تحریک کنندگی داشته و خطر انقباضات رحمی و زایمان زودرس را افزایش دهد.
۲- اگر در حال استفاده از آنتیبیوتیکها یا هرگونه دارویی برای مشکلات پزشکی، مانند دیابت و بیماری قلبی هستید از مصرف دارچین اجتناب کنید، زیرا مشخص شده است که دارچین خاصیت رقیق کنندگی خون را دارا است. این امر ممکن است منجر به خونریزی شود.
۳- از مصرف دارچین به شکل مکمل خودداری کنید. زیرا خطرات خاصی مانند تعریق بیش از حد، اختلالات معده، افزایش ضربان قلب و افت قند خون را افزایش میدهد.
حال که میدانید ایا دارچین برای زن باردار ضرر دارد یا خیر، استفاده از دارچین را به طعم دهنده و یا چاشنی محدود کنید. اگر احساس میکنید که حتی مصرف مقادیر کم دارچین باعث ناراحتی شما میشود و یا در مورد آن نگران هستید، میتوانید تا زمان زایمان از مصرف آن به طور کامل خودداری کنید.