بیماری برص یا پیسی چه علائمی دارد؟ علل بروز آن چیست؟
داروی برص چیست ؟ بیماری پیسی واگیردار است؟ آیا هر لکه سفیدی پیسی است ؟ بیماری پوستی برص یا پیسی زمانی اتفاق میافتد که سلولهای تولید کننده رنگدانههای پوست از بین بروند و یا نتوانند ملانین تولید کنند. در مقاله امروز قصد داریم به معرفی و بررسی بیماری برص بپردازیم و علائم و علل بروز این بیماری را برای شما شرح دهیم. همچنین در خصوص درمان و کنترل بیماری برص حقایق مهمی را معرفی خواهیم کرد.
برای آشنایی بیشتر با بیماری برص و آگاهی از حقایق مهمی در خصوص این بیماری، فرصت مطالعه این مقاله را از دست ندهید و در ادامه همراه مجله کرفس باشید.
برص چیست؟
بیماری برص ( به انگلیسی: vitiligo ) که با نامهای دیگری نظیر پیسی نیز شناخته میشود، یک بیماری پوستی به شمار میرود که به صورت لکههای سفید رنگ روی پوست نمایان میشود و ممکن است در هر قسمتی از پوست بدن به وجود بیاید. معمولا به مرور زمان این لکههای سفید رنگ بزرگتر میشوند. همچنین ممکن است موها و نواحی داخل دهان نیز درگیر این بیماری شوند.
ملانین مادهای در بدن است که توسط آن رنگ پوست و موها مشخص میشود. در حقیقت بیماری برص باعث از بین رفتن رنگدانههای پوست در مناطقی از پوست که لکهها ایجاد میشوند، خواهد شد. هنگامی که سلولهای تولید کننده ملانین از بین بروند و یا به هر دلیلی نتوانند ملانین تولید کنند، بیماری برص یا پیسی به وجود میآید.
منابع ملانین کدامند؟
احتمال ابتلای همه افراد به این بیماری پوستی وجود دارد، اما در افرادی که رنگ پوست تیره تری دارند بیماری نمایانتر میشود. بیماری برص را نمیتوان به عنوان یک بیماری خطرناک و تهدید کننده زندگی دانست.
همچنین این بیماری پوستی، واگیردار یا مسری نیست. تنها ممکن است افراد مبتلا به این بیماری نسبت به لکههای ایجاد شده روی پوستشان احساس ناخوشایندی داشته باشند و دچار مشکلاتی در اعتماد به نفس خود شوند.
علائم بیماری برص کدامند؟
به طور کل اصلی ترین نشانه بروز بیماری پوستی برص ، نمایان شدن لکههای سفید رنگ و از بین رفتن ناگهانی رنگ پوست در نواحی مختلف بدن نظیر دستها، صورت، اطراف دهان، ناحیه تناسلی، زیر بغل و کشاله ران است. احتمال اینکه برص از این نواحی ذکر شده آغاز شود، بیشتر میباشد.
سفید شدن زود هنگام و غیر طبیعی موی سر، ریش و مژهها نیز از دیگر علائم بروز بیماری برص به شمار میروند. توجه داشته باشید که نواحی درگیر شده توسط بیماری برص نسبت به پوست سایر نقاط بدن، در مقابل نور آفتاب حساستر هستند و افراد مبتلا به برص باید از کرم ضد آفتاب استفاده کنند. همچنین دانستن این نکته مهم است که لکههای ایجاد شده معمولا خشکی یا حالت تورم خاصی ندارند و فقط ممکن است کمی خارش داشته باشند.
توجه داشته باشید که در صورت مشاهده این علائم، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا بتوانید با انجام به موقع روشهای درمانی، کنترل بیشتری روی بیماری داشته باشید. و روند درمان ویتیلیگو به درستی انجام گیرد.
علل بروز بیماری پوستی برص
آیا بیماری پیسی ارثی است؟ همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، بیماری پوستی برص یا پیسی زمانی اتفاق میافتد که سلولهای تولید کننده رنگدانههای پوست از بین بروند و یا نتوانند ملانین تولید کنند. هنوز علت اصلی بروز این مشکل و اختلال در عملکرد سلولهای تولید کننده ملانین کشف نشده است اما متخصصان و دانشمندان معتقدند که موارد زیر میتواند در بروز این مشکل تاثیر گذار باشند:
بروز اختلال در سیستم ایمنی بدن ( بیماریهای خودایمنی ) ، داشتن سابقه خانوادگی در ابتلا به بیماری برص، قرار گرفتن در معرض یک رویداد محرک مانند استرسهای شدید ، آفتاب سوختگی شدید، ابتلا به برخی بیماریهای پوستی، تماس با مواد شیمیایی خطرناک و … .
در اینجا بخوانید : انواع بیماری خودایمنی ؛ هرچه که باید درباره آنها بدانید!
همچنین متخصصان بیان میکنند که احتمال بروز بیماری پیسی یا برص در سنین زیر ۳۰ سال بیشتر است.
عوارض بیماری برص
افرادی که به بیماری پوستی برص یا پیسی مبتلا میشوند، در معرض عوارض زیر قرار میگیرند:
ناراحتیهای روانی و دوری از حضور در اجتماع، آفتاب سوختگی به دلیل این که نواحی درگیر شده در برابر نور خورشید حساستر هستند، ابتلا به برخی بیماریها و مشکلات چشمی، بروز مشکلات شنوایی و … .
به مراجعه به موقع به پزشک، میتوان از بروز این عوارض تا حد زیادی جلوگیری کرد. به همین دلیل توصیه میشود در صورت مشاهده علائم بیماری برص، در اولین فرصت به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
در اینجا بیشتر بخوانید…
داروی برص چیست ؟
انتخاب روش درمانی برص به عواملی نظیر سن فرد بیمار، میزان درگیری پوست، شدت بیماری، نواحی درگیری، سرعت پیشرفت بیماری و تاثیر آن بر زندگی فرد بیمار بستگی دارد. در این راستا پزشکان از داروها و و روشهای درمانی مختلف برای کنترل عوارض بیماری، جلوگیری از پیشرفت آن و حتی تلاش برای بازگرداندن رنگ طبیعی و اولیه پوست کمک میگیرند.
در مسیر درمان بیماری پوستی برص ممکن است چندین روش در مقاطع زمانی مختلف مورد استفاده قرار بگیرند. همچنین ممکن است ترکیبی از دو یا چند روش درمانی به تشخیص و صلاحدید پزشک مورد استفاده قرار بگیرند.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی بیماری پوستی برص یا پیسی و بررسی علائم و علل بروز این بیماری پرداختیم. بیماری برص یک بیماری پوستی است که واگیردار نیست و تهدید کننده زندگی به شمار نمیرود، اما ممکن است احساس ناخوشایندی را در فرد بیمار ایجاد کند. امیدواریم مطالعه این مقاله به شما در آشنا بیشتر با بیماری برص کمک مفیدی باشد.
منابع مورداستفاده: