هورمون استروژن چیست | اثرات کمبود استروژن در زنان

هورمون استروژن چیست ؟ هورمون استروژن (Estrogen) از جمله هورمون‌های مهم در بدن بانوان است. این هورمون در رشد جنسی و تولید نقش ایفا می‌کند. تاثیر هورمون استروژن بر زیبایی زنان انکارناپذیر است. این هورمون شامل تمامی هورمون‌های شیمیایی مشابه از جمله استرون، استرادیول و استریول است. در ادامه به تاثیر این هورمون در بدن زنان می‌پردازیم.

هورمون استروژن چیست ؟

هورمون استروژن همانند هورمون تستوسترون در تخمدان‌های زنان تولید می‌شود. تخمدان‌ها به اندازه یک حبه انگور هستند که در داخل رحم قرار دارند و جزئی از سیستم غدد درون ریز هستند. البته این هورمون توسط سلول‌های چربی و غده فوق کلیه نیز تولید می‌شود. وقتی دختران به سن بلوغ می‌رسند، این هورمون در بدن آن‌ها افزایش می‌یابد. سپس باعث بزرگ شدن سینه، پهن شدن باسن و افزایش موهای زائد در بدن آن‌ها می‌شود.

هورمون استروژن و زیبایی بانوان با هم ارتباط نزدیکی دارد. زیرا باعث کلاژن‌سازی و زیبایی پوست می‌شود.

هورمون استروژن از جمله هورمون‌های مهم در بدن بانوان است

تاثیر هورمون استروژن در دوران قاعدگی و بارداری

هورمون استروژن (Estrogen) در خانم ها به تنظیم چرخه قاعدگی کمک می‌کند. در واقع در رشد لایه رحم تاثیر دارد. اگر تخم‌ها بارور نشوند، کمبود استروژن در زنان را به دنبال دارد. سپس قاعدگی شروع می‌شود. در صورتی که تخمک بارور شود، استروژن با پروژسترون عمل کرده و تخمک‌گذاری در دوران بارداری را متوقف می‌کند.

هورمون استروژن در دوران قاعدگی تاثیر خود را با تنظیم چرخه بر روی بدن بانوان به جا می‌گذارد. در دوران بارداری هم منجر به تولید استریول می‌شود. استروژن در دوره بارداری باعث تغییرات سینه و سپس شیردهی می‌شود. جالب است بدانید هورمون استروژن حتی در لخته شدن خون هم تاثیر می‌گذارد. حفظ استحکام و ضخامت دیواره واژن و پوشش مجرای ادراری تا حد زیادی به وجود این هورمون بستگی دارد.

تاثیر هورمون استروژن بر روی بدن زنان

این هورمون زنانه در رشد سلول‌های استخوانی نیز تاثیرگذار است. کمبود استروژن در زنان باعث ابتلا به پوکی استخوان می‌شود. از آنجا که در سن یائسگی میزان این هورمون در بدن بانوان کم می‌شود، آن‌ها در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند. طبق گفته متخصصان، زنان یائسه ۴ برابر بیشتر از مردان در معرض پوکی استخوان هستند.

هورمون استروژن در خانم ها با ویتامین D و کلسیم و سایر هورمون‌ها به بازسازی استخوان‌ها کمک می‌کند. وقتی میزان آن در بدن کم شود، حتی با وجود ویتامین D و کلسیم باز هم احتمال ابتلا به پوکی استخوان در بانوان وجود دارد.

تاثیر هورمون استروژن در دوران قاعدگی و بارداری

تاثیر هورمون استروژن بر زیبایی

کمبود استروژن در زنان باعث ابتلا به پیری زودرس می‌شود. زیرا این هورمون بر روی پوست، مو، غشاهای مخاطی و عضلات لگن تاثیر می‌گذارد. شاید برایتان عجیب باشد اما این هورمون حتی در تغییر رنگ پوست هم تاثیر می‌گذارد. به همین دلیل محققان سعی دارند با کمک هورمون استروژن لوسیون‌های برنزه کننده پوست بسازند.

ارتباط هورمون استروژن و زیبایی زمانی مشخص شد که میزان ملانوسیت پوست را افزایش داد. از سوی دیگر بر روی الاستین و کلاژن‌های پوست تاثیر می‌گذارد. این دو عنصر به خاصیت کشسانی و جوانی پوست کمک می‌کنند.

کمبود هورمون استروژن در خانم

تغییر در میزان استروژن در بانوان باعث بروز مشکلات زیادی می‌شود. اول از همه باید بگوییم تغییر میزان این هورمون در بدن باعث تغییر در خلق و خوی زنان می‌شود. به همین دلیل است که بانوان در دوره قاعدگی به‌شدت تندخو و عصبی می‌شوند. کمبود استروژن در زنان در دوران بلوغ و بارداری به شدت افزایش می‌یابد و بعد یائسگی سطح آن کم می‌شود.

یکی از مشکلاتی که در نتیجه کمبود هورمون استروژن ایجاد می‌شود، احساس گرگرفتگی، خشکی واژن و حتی از بین رفتن مشکلات جنسی است. میزان این هورمون حتی بعد از زایمان هم کم می‌شود.

چه عواملی باعث کمبود استروژن در زنان می‌شود؟

وقتی عملکرد تخمدان‌ها کاهش یابد و یا بانوان به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک مبتلا شوند، سطح این هورمون کم می‌شود. هورمون استروژن در خانم ها با ورزش شدید و بی‌اشتهایی هم ارتباط دارد. وقتی میزان چربی در بدن کم شود، قدرت بدن برای ترشح این هورمون کاهش می‌یابد.

پزشکان اغلب سعی می‌کنند با کمک داروها سطح این هورمون را در بدن بانوان متعادل نگهدارند. این هورمون در قرص‌های خوراکی ضدبارداری وجود دارد. هورمون استروژن در بارداری از تخمک‌گذاری جلوگیری می‌کند. قرص‌های ضدبارداری هم با تنظیم سطح این هورمون از بروز تخمک‌گذاری جلوگیری می‌کنند.

تاثیر هورمون استروژن بر روی بدن زنان

مضرات ناشی از هورمون استروژن در زنان

اگرچه کمبود هورمون استروژن باعث بروز پاره‌ای از مشکلات می‌شود. اما افزایش آن نیز با خطرات و آسیب‌های زیادی همراه است. به همین دلیل باید میزان این هورمون در بدن تنظیم شود.

براساس مطالعات صورت گرفته، با افزایش هورمون استروژن در خانم احتمال ابتلا به سرطان سینه بیشتر می‌شود. زیرا این هورمون رشد سلول‌های سرطانی در بدن بانوان را به دنبال دارد.

البته مصرف الکل و دخانیات هم می‌تواند اثرات استروژن در رشد سلول‌های سرطان سینه را تقویت کند. در بیشتر روش‌های درمان برای کنترل تومور سرطانی، پزشکان سعی می‌کنند سطح استروژن بدن را کاهش دهند.

اندومتریوز یکی دیگر از عوارض ناشی از افزایش هورمون استروژن در خانم هاست. اندومتریوز یک بیماری زنانه است که مانع از باروری در آن‌ها می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *