همه چیز درباره چربی خون | دلایل ابتلا +علائم بیماری و درمان خانگی
چربی خون از آن دست بیماری هایی که به دلیل نداشتن تحرکات جسمی و مصرف بیش از حد مواد غذایی چرب رخ میدهد. چربی خون بالا موجب بسته شدن رگهای خونه میشود. اما سطح چربی خون نرمال چند است؟ همچنین علائم بروز این بیماری چگونه است؟ آیا درمان خانگی چربی خون (Treatment of hyperlipidemia at home) را برطرف میکند؟ اینها سوالاتی است که برای اغلب بیماران مبتلا وجود دارد.
شاید در اطراف شما نیز کسانی هستند که به علائم چربی خون عصبی مبتلا باشند. این بیماری به طور ناگهانی بروز میکند. یکی از مشخصترین نشانههای ابتلا به این عارضهی جسمی، گزگز کردن پاها، خواب آلودگی مداوم، احساس سرگیجگی و تعریق زیاد است.
کلسترول یا چربی خون در تمامی سلولهای بدن یافت میشود. چربی خون بوسیله لیپوپروتئین ها وارد سلولهای خونی و از آن خارج میشود. چربی خون یا کلسترول نمی تواند در خون حل شود
کلسترول چیست؟
کلسترول یا چربی خون در تمامی سلولهای بدن یافت میشود. چربی خون بوسیله لیپوپروتئین ها وارد سلولهای خونی و از آن خارج میشود. چربی خون یا کلسترول نمی تواند در خون حل شود. لیپوپروتئین نیز ترکیبی از چربی و پروتئین خون است که وظیفه حمل کلسترول خون را بر عهده دارد. این ماده کلسترول خون را به قسمتهای کبد، نخاع و مغز میرساند.
چربی خون به ساخت و نگهداری سلول ها، ساخت ویتامین D و جذب ویتامینهای محلول در چربی کمک میکند. همچنین چربی خون به برخی از هورمون ها کمک میکند تا وظایفشان را بهتر انجام دهند. مقدار نرمالِ چربی خون، کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر میباشد. در افرادی که چربی خون آنها کمتر از ۲۰۰ میلی گرم باشد، به کمبود کلسترول مبتلا هستند که با مصرف مواد غذایی پروتئینی قابل درمان است. اما اگر میزان چربی خون بیشتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر شود، فرد به بیماری کلسترول خون یا چربی خون مبتلا شده است.
چربی خون نرمال چند است؟
سطح کلسترول خون (HDL) باید بین ۴۰ تا ۶۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد. در صورتی که مقدار آن از ۶۰ میلی گرم در دسی لیتر بیشتر شود، فرد به کلسترول خون مبتلا میشود. کمبود آن نیز مشکلات دیگری را به دنبال دارد. البته ما در اینجا قصد داریم به سطح اضافهی این ماده در خون بپردازیم.
چربی خون ممکن است به تنهایی فرد را درگیر خود کند. گاهی نیز به همراه سایر بیماریها بروز میکند. از جمله بیماریهای شایعی که به همراه چربی خون بیماران را آزار میدهد میتوان به کم کاری تیروئید، بعضی از بیماریهای کبدی و کلیوی، نارسایی مزمن کلیه، چاقی، بعضی از عفونتها، بیماریهای قند خون، اعتیاد به الکل، ایدز و …. اشاره کرد.
افزایش چربی خون موجب تجمع چربیها در کنار دیواره ها رگها میشود. به مرور زمان نیز رگ ها تنگ تر شده و همین امر عبور و فشار خون را با مشکل مواجه میکند. در صورتی که بیماری چربی خون حاد باشد، فرد به سکته مغزی، درد در قفسه سینه و گرفتگی عروق مبتلا میشود.
در نهایت نیز مرگ را در پی دارد. پزشک برای تشخیص بیماری چربی خون میزان کلسترول و تری گلیسرید خون بیمار را اندازه گیری میکند که این کار بوسیله آزمایش خون انجام میشود.
چه زمانی چربی خون افزایش مییابد؟
همانطور که در ابتدا گفتیم، زمانی که چربی خون افزایش مییابد، چربی در دیواره رگها رسوب میکند. در نتیجه جریان طبیعی خون با مشکل مواجه میشود. در این حالت قلب نمیتواند اکسیژن خون را به حد نیاز خود، دریافت کند. در نتیجه فرد به ایست قلبی مبتلا میشود. در صورتی که میزان چربی خون افراد از حد نرمال (۲۰۰ میلی گرم) بیش از حد کمتر شود، میتواند به سکته مغزی منجر شود.
دلیل ابتلا به چربی خون چیست؟
چربی خون به چند دلیل ایجاد میشود که عبارتند از:
- رژیم غذایی نادرست و مصرف بیش از حد مواد غذایی از قبیل گوشت قرمز
- افزایش وزن و چاقی
- عوامل وراثتی و ژنتیکی
- افزایش بیش از حد وزن بدن
- نداشتن تحرک و فعالیت بدنی
- سن و جنس که اغلب در سنین ۲۰ سالگی آغاز میشود. در زنان پیش از یائسگی، احتمال ابتلا به چربی خون بالا کمتر است.
همانطور که در ابتدا گفتیم، زمانی که چربی خون افزایش مییابد، چربی در دیواره رگها رسوب میکند. در نتیجه جریان طبیعی خون با مشکل مواجه میشود. در این حالت قلب نمیتواند اکسیژن خون را به حد نیاز خود، دریافت کند
علائم نشان دهنده چربی خون
علائم بیماری کلسترول خون با سنگین شدن و غلظت خون شروع میشود. همچنین به دلیل ناتوانی خون برای حمل اکسیژن، علائم و مشخصههای دیگری نیز ظاهر میشود که عبارتند از:
- افزایش تعریق بدن
- ورم و پف کردن صورت
- خشکی و یا تلخی دهان
- ابتلا به سردرهای مکرر و سنگین
- احساس خواب آلودگی به طور مداوم
- طپش قلب، سرگیجه و گاهی وزوز گوش
- افزایش حرارت بدن در اثر افزایش صفرا
- احساس سنگینی، خستگی یا کوفتگی در بدن
- احساس سوزش و احساس گرمای زیاد بویژه در قسمت کف پا در زمان شب
لازم به یادآوری است که تمامی این علائم در همهی بیماران به یک شکل ظاهر نمیشود. بلکه ممکن است بیمار تنها برخی از این علائم و یا همه آنها را با هم داشته باشد. علائم چربی خون در ازمایش مشخص میشود و پزشک تنها با داشتن یک برگهی آزمایش میتواند برای بیمار نسخه تجویز کند.
درمان قطعی چربی خون
با افزایش کلسترول مضر خون به مرور علائم و مشخصههای آن نیز ظاهر میشود. به طوری که بیمار با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات مورد نیاز به بیماری خود واقف میشود. اما این بار نوبت به درمان آن میرسد. بهترین روشهایی که برای درمان چربی خون در طب سنتی از سوی متخصصین توصیه شده است عبارتند از:
- داشتن تحرک و فعالیتهای بدنی
- کاهش وزن
- رژیم غذایی مناسب
- خودداری از مصرف الکل و دخانیات
حرکات ورزشی به ویژه دویدن میتواند به سوزاندن کالریهای اضافه بدن کمک کند. اگر بتوانید در هر هفته تنها ۱۲۰۰ کالری را بسوزانید، مطمئناً تا حد زیادی از افزایش چربی خون پیشگیری میکنید.
داشتن تحرک و فعالیتهای بدنی
حرکات ورزشی به ویژه دویدن میتواند به سوزاندن کالریهای اضافه بدن کمک کند. اگر بتوانید در هر هفته تنها ۱۲۰۰ کالری را بسوزانید، مطمئناً تا حد زیادی از افزایش چربی خون پیشگیری میکنید. همچنین چربیهای اضافه در خون نیز از راه کبد و ادرار دفع میشود. با ورزش سوخت و ساز بدن هم بیشتر میشود که در نتیجه کلسترول از بین میرود.
کاهش وزن
افزایش وزن به دلیل مصرف بیش از حد مواد حاوی کلسترول است. بنابراین همزمان با افزایش وزن، احتمال ابتلا به چربی خون نیز بیشتر میشود. برای پیشگیری از این مورد، کاهش وزن یک راه درمان قطعی چربی خون است. به طوری که با کاهش هر نیم کیلو از وزن بدن، مقدار زیادی از چربی اضافی بدن نیز سوزانده میشود.
رژیم غذایی مناسب
داشتن برنامه غذایی سالم یک مورد ضروری دیگر برای پیشگیری از و درمان چربی خون در طب سنتی محسوب میشود. بهتر است در وعدههای غذایی کمتر از گوشت استفاده کنید. به جای آن سبزیجات و میوهها را در رژیم غذایی روزانهی خود بگنجانید. لبنیات کم چرب نیز یک مورد مهم در برنامه غذایی روزانه است که به درمان این بیماری کمک میکند.
خودداری از مصرف الکل و دخانیات
یک عامل مهم در ابتلا به بیماری چربی خون بالا، مصرف الکل و دخانیات است که با حذف این دو مورد میتوانید تا حد زیادی میزان کلسترول خون را کاهش دهید.