خواص پتاسیم و بررسی تاثیرات آن بر بدن انسان | ارتباط نزدیک با فشارخون
در این مقاله قصد داریم در خصوص عنصر پتاسیم که یکی از مواد مورد نیاز بدن است، صحبت کنیم. همچنین قصد داریم خواص پتاسیم برای سلامتی و تاثیرات پتاسیم بر دستگاههای مختلف بدن به خصوص فشارخون را بررسی کنیم. در پایان نیز به بررسی کمبود یا مصرف بیش از اندازه پتاسیم خواهیم پرداخت. در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
پتاسیم چیست ؟
پتاسیم یک ماده معدنی مورد نیاز بدن است. این ماده معدنی در برخی از خوراکیهای که میخوریم، وجود دارد. پتاسیم یک الکترولیت به شمار میرود. الکترولیتها موادی هستند که فعالیتهای الکتریکی سلولهای سراسر بدن را تنظیم میکنند. و نقش اساسی در ادامه یافتن حیات انسان دارند.
طیف عظیمی از فعالیتهای ارادی و غیرارادی بدن مانند فشارخون، تعادل میزان آب، هضم، انقباض عضلات، عملکرد سیستم عصبی، ضربان قلب و تعادل دانسیته بدن به وجود این الکترولیتها مانند پتاسیم وابسطه است. به همین تامین پتاسیم و سایر الکترولیتهای مورد نیاز بدن از اهمیت بالایی برخوردار است.
اهمیت بالای تامین پتاسیم مورد نیاز بدن
بدن انسان به طور طبیعی قادر به تولید پتاسیم نیست. به همین دلیل تامین پتاسیم از طریق مصرف خوراکیهای حاوی آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورت کمبود پتاسیم، بدن با مشکلات جدی روبهرو خواهد شد. البته در صورت مصرف بیش از اندازه خوراکیهای حاوی پتاسیم نیز سلامتی انسان به خطر خواهد افتاد. این امر تعادل مصرف خوراکیهای حاوی پتاسیم را بسیار مهمتر میکند. در ادامه مشکلاتی که کمبود پتاسیم و مصرف بیش از حد آن برای بدن ایجاد میکنند را بررسی میکنیم.
کمبود پتاسیم چه مشکلات و بیماریهایی را برای بدن به وجود میآورد؟
کاهش موقتی پتاسیم ممکن است که علائم و عوارض خاصی را ایجاد نکند. به عنوان مثال بعد از یک تمرین ورزشی ممکن است بدن شما با کمبود پتاسیم مواجه شود. و با مصرف یک وعده غذایی این کمبود برطرف شود. و شما چیزی را متوجه نشوید. اما کمبودهای شدید میتوانند بسیار جدی باشند. و زندگی افراد را تحدید کنند.
برخی از علائم کمبود پتاسیم بدن عبارتند از: خستگی زیاد، اسپاسم عضلانی، گرفتگی مکرر و ناگهانی عضلات، نا منظم بودن ضربان قلب و مشکلات گوارشی مانند یبوست، حالت تهوع یا استفراغ. تشخیص کمبود پتاسیم معمولا از راه آزمایش خون صورت میگیرد.
در این مقاله بخوانید!
عوامل ایجاد کننده کمبود پتاسیم
برخی از شرایط و بیماریهای خاص میتوانند منجر به کمبود پتاسیم خون شوند. بعضی از این عوامل عبارتند از: بیماریهای کلیوی، استفاده بیش از حد از برخی داروها مانند داروهای ادرار آور، تعریق زیاد، اسهال، استفراغ، کمبود منیزیم و استفاده خودسرانه و بیش از حد از آنتی بیوتیکها.
مصرف بیش از حد پتاسیم چه عواقبی را به دنبال خواهد داشت؟
اگر بدن شما بیش از مقدار مورد نیازش پتاسیم دریافت کند، ممکن است با خطرات جدی مواجه شود. در حالت طبیعی پتاسیم اضافی بدن از طریق کلیهها دفع میشود. اما در صورتی کلیهها نتوانند پتاسیم اضافی را دفع کنند و یا مقدار پتاسیم اضافی خیلی زیاد باشد، سلامتی شما به طور جدی تحدید خواهد شد.
عواملی که میتوانند خطر مصرف بیش از حد پتاسیم را افزایش دهند عبارتند از: مصرف خودسرانه و بیش از حد مکملهای پتاسیم، بیماریهای کلیوی، ورزش طولانی مدت بدون توجه به ظرفیت بدن، اعتیاد به انواع مواد مخدر، مصرف برخی داروهای ادرار آور نگهدارنده پتاسیم، شیمی درمانی، بیماری دیابت و سوختگی شدید.
افراد دارای بیماری خفیف پتاسیم بالا به ندرت علائم را احساس میکنند. اما بیمارانی که پتاسیم بالای شدید را تجربه میکنند، علائم جدی تری را مشاهده خواهند کرد. که بارزترین این علائم، ضربان نامنظم قلب خواهد بود. مشکلات گوارشی، حالت تهوع و نا منظم بودن فشارخون از دیگر علائم زیاد بودن پتاسیم دریافتی بدن است.
درمان کمبود و بالابودن پتاسیم خون
اگر علائم کمبود یا بالابودن پتاسیم خون را در خود مشاهده کردید. و با توجه به عوامل ایجاد کننده این بیماری، خود را مشکوک ابتلا به این بیماریها قلمداد کردید، سریعا باید به پزشک مراجعه نمایید. و هرگز نباید دست به درمانهای خانگی و رژیمهای خودسرانه بزنید.
اکثر روشهای درمانی بسیار ساده و موثر هستند. و به راحتی میتوان تعادل پتاسیم خون را برقرار کرد. پزشکان معمولا با تجویز مکملهای غذایی پتاسیم و یا داروهای افزایش دفع پتاسیم، تعادل پتاسیم خون را برقرار میکنند.
پتاسیم و ارتباط نزدیک با فشارخون
اعتدال سطح پتاسیم خون در بدن با تعادل فشارخون ارتباط نزدیکی دارد. فشارخون بالا یکی از بیماریهای خطرناک و مشهور در جهان به حساب میآید. افرادی که برای کنترل فشارخون خود دارو مصرف میکنند، باید در کنار مصرف دارو، از یک رژیم غذایی حاوی مقادیر مناسب پتاسیم بهره ببرند. متخصصان معتقدند که یک رژیم غذایی غنی از پتاسیم با حذف سدیم اضافی بدن، موجب کاهش فشار خون و کمک به سلامتی افراد خواهد شد.
پتاسیم و دیگر فواید آن برای سلامتی
متخصصان معتقدند که یک رژیم غذایی غنی از پتاسیم میتوانند فواید بیشماری برای سلامتی داشته باشد. آنها بر این باورند که رژیم غذایی حاوی مقادیر مناسب پتاسیم میتواند از بروز بیماریهایی نظیر پوکی استخوان، سنگ کلیه، احتباس آب اضافی در بدن و بروز سکتههای قلبی و مغزی جلوگیری کند.
سخن پایانی
پتاسیم یکی از عناصر مورد نیاز بدن است. که بدن ما به طور طبیعی توانایی تولید آن را ندارد. به همین دلیل تامین آن از طریق رژیم غذایی یک امر بسیار مهم تلقی میشود. وجود مقادیر مورد نیاز پتاسیم در بدن ارتباط مستقیم با سلامتی دارد. و کمبود یا بالا بودن سطح پتاسیم میتواند حیات انسان را با خطر جدی مواجه کند. در صورت مشاهده علائم کمبود پتاسیم یا بالا بودن پتاسیم خون، سریعا باید به پزشک مراجعه کرد. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.
منابع: