هنوز هم زنانی هستند که درباره ضرورت تست پاپ اسمیر نمیدانند!
تست پاپ اسمیر یا آزمایش پاپ اسمیر بهترین روش برای تشخیص سرطان دهانه رحم است. این سرطان چهارمین علت مرگومیر مرتبط با سرطان در بین بانوان در سرتاسر دنیا است. آزمایش پاپ اسمیر همچنین میتواند انواع خاصی از عفونتهای ویروسی مانند عفونت HPV (زگیل تناسلی) را تشخیص دهد. با ما همراه باشید برای اینکه بدانیم تست پاپ اسمیر چیست، در حین پاپ اسمیر چه اتفاقی میافتد، چه کسانی به آن نیاز دارند و هر چند وقت انجام آزمایش پاپ اسمیر در سنین مختلف ضروری است.
چه کسانی و هر چند وقت یکبار باید تست پاپ اسمیر انجام دهند؟
معمولا توصیه میشود زنان بین ۲۱ تا ۶۵ سال، هر سه سال یک بار این تست را انجام بدهند. زنان بالای ۳۰ سال در صورتی که تست اچ پی وی را نیز انجام میدهند میتوانند هر ۵ سال یک بار برای پاپ اسمیر مراجعه کنند یا به جای پاپ اسمیر، تست اچ پی وی را انجام بدهند.
اگر یک یا چند مورد از عوامل زمینه ساز سرطان دهانه رحم را دارید ممکن است دفعات آن برای شما بیشتر باشد.
این عوامل زمینه ساز عبارتند از:
تشخیص سرطان دهانه رحم یا سلولهای پیش سرطانی در پاپ اسمیر
قرار گیری در معرض دی اتیل استیل بسترول پیش از تولد
عفونت اچ آی وی یا بیماری ایدز
ضعف سیستم ایمنی به علت پیوند عضو، شیمی درمانی یا مصرف طولانی مدت کورتون
سابقه استعمال سیگار
چه کسانی نیاز به این آزمایش ندارند؟
در برخی شرایط نیازی به ادامه ازمایش پاپ اسمیر وجود ندارد:
پس از برداشتن رحم (هیسترکتومی). پس از برداشتن کامل رحم (که طی آن کل رحم و دهانه رحم برداشته میشود) احتمالا پزشک به شما میگوید نیازی به پاپ اسمیر ندارید. اگر علت هیسترکتومی شما یک بیماری غیر سرطانی مانند فیبروم بوده است ممکن است بتوانید پاپ اسمیر منظم را قطع کنید اما اگر این درمان برای بیماری سرطانی یا پیش سرطانی دهانه رحم انجام شده باشد ممکن است توصیه شود تست را به شکل منظم ادامه دهید.
سن بالا. معمولا پزشکان اتفاق نظر دارند که زنان بالای ۶۵ سال اگر در آزمایشهای پاپ اسمیر قبلی هیچ علائمی از سرطان نداشته اند، میتوانند غربالگری را ادامه ندهند.
انجام تست پاپ اسمیر چگونه است؟
این آزمایش در مطب پزشک و فقط در چند دقیقه انجام می شود. برای این تست درآوردن کامل لباس ها یا بخش پایین تنه کافی می باشد. سپس در حالی که زانو ها خم است بیمار باید روی تخت آزمایش به صورت طاق باز دراز بکشد و پزشک به آرامی وسیله ای شبیه به برس یا فرچه را در داخل واژن فرو برده و به آرامی سلولهای دهانه رحم و انتهای واژن را بر می دارد.
نمونه برداری از رحم خطری نخواهد داشت. تعدادی از پزشکان نیز از ابزاری به نام سیتوبراش استفاده میکنند که ترکیبی است از کاردک و قلم مو، بستگی به آزمایشی که انجام می شود پزشک نمونه های جمع آوری شده را به داخل ظرفی که حاوی مایعی مخصوص برای حفظ نمونه است (تست پاپ اسمیر با پایه مایع) یا داخل یک اسلاید شیشه ای (تست پاپ اسمیر مرسوم) انتقال می دهد.
نمونه ها به آزمایشگاه انتقال داده می شود و برای شناسایی ویژگی های سلول هایی که نشان دهنده سرطانی یا پیش سرطانی بودن رحم هستند، زیر میکروسکوپ آزمایش می شوند. موارد غیر تشخیصی مانند سلول های خون، سلول های التهابی و موکوس حذف می شوند و آزمایشگر تنها سلول های دهانه رحم را منتقل می کند.
آمادگی های لازم قبل از انجام این آزمایش چیست؟
برای مطمئن شدن از میزان کارایی و اثرگذاری آزمایش، قبل از انجام آن مراحل زیر را باید انجام دهید:
۲ روز قبل از انجام آزمایش از برقراری رابطه جنسی
از دوش گرفتن یا استفاده از داروهای واژنی یا فوم های اسپرم کش و کرم و ژل خودداری کنید چون این مواد می توانند سبب دور شدن سلول های غیر عادی شده یا آنها را بپوشانند.
در دوران قاعدگی این تست نباید انجام گیرد، درصورت امکان اجازه دهید این دوران سپری شود زیرا در این دوران احتمال دارد که نتیجه آزمایش کاملا صحیح نباشد.
بعد از زایمان باید ۱۲ هفته صبر کنید و بعد آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهید.
آرامش خود را حفظ کنید و نفس عمیق بکشید.
از بابت هزینه این آزمایش نگران نباشید چون اکثر بیمه ها هزینه انجام این آزمایش را تامین میکنند
آیا به نتایج این آزمایش میتوان به طور قطع استناد کرد؟
نتایج آزمایشهای پاپ اسمیر بسیار دقیق است و انجام این غربالگری تا ۸۰ درصد موجب کاهش نرخ ابتلا به سرطان دهانه رحم شده است. شاید انجام این آزمایش کمی ناخوشایند و آزاردهنده باشد، اما در حفظ سلامت نقش مهمی خواهد داشت.