هضم پروتئین در بدن چگونه است؟ راه‌های افزایش جذب پروتئین

در این مقاله قصد داریم در خصوص هضم پروتئین یا تجزیه پروتئین در بدن انسان صحبت کنیم. پروتئین چیست؟ پروتئین چگونه هضم می‌شود؟ کدام آنزیم‌ها در بهبود هضم غذا و پروتئین در بدن نقش دارند؟ راه‌های افزایش میزان جذب پروتئین بدن کدامند؟ برای اینکه با پروتئین و نحوه هضم و تجزیه آن در بدن بیشتر آشنا شوید، در ادامه این مقاله همراه مجله کرفس باشید.

پروتئین چیست؟

پروتئین به عنوان یکی از مهم ترین مواد مورد نیاز بدن شناخته می‌شود. به طوری که وجود پروتئین برای سلامت بسیاری از عضوهای بدن مانند عضلات، مو، چشم‌ها، اعضای داخلی بدن و همچنین فعالیت مناسب هورمون‌ها و آنزیم‌های مختلف از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. پروتئین همچنین در فرآیند رشد، ترمیم و حفظ بافت‌های بدن نیز نقش مهم و اساسی ایفا می‌کند.

رژیم غذایی پروتئین، لاغری سریع و سالم

مقاله کاملی در اینباره برای شما عزیزان قرار دادیم!

با این وجود، همه منابع غذایی حاوی پروتئین کیفیت یکسانی ندارند. و مصرف برخی از این خوراکی‌ها و غذاهای حاوی پروتئین با کیفیت بالا باید نسبت به مصرف پروتئین‌های با کیفیت پایین و گاها مضر، در اولویت قرار بگیرد.

جذب پروتئین در بدن چگونه است

اسید آمینه چیست؟

پروتئین‌ها که از مواد مغذی بزرگ مورد نیاز بدن هستند، از واحدهای کوچکتری به نام اسید آمینه‌ها تشکیل می‌شوند. به طور کلی ۲۰ نوع اسید آمینه وجود دارد که بدن ما فقط توانایی تولید ۱۱ مورد از آن‌ها را به طور طبیعی دارد. و ۹ مورد دیگر این اسید آمینه‌ها باید از طریق رژیم غذایی تامین شوند. که آن‌ها را با نام اسید آمینه‌های ضروری می‌شناسند.

بیشتر بخوانید: معرفی انواع خوراکی برای هضم بهتر غذا

تقریبا همه منابع پروتئین با کیفیت بالا مانند گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لبنیات و برخی حبوبات حاوی این ۹ مورد از اسید آمینه‌های ضروری هستند. اما سایر منابع پروتئینی مانند انواع آجیل‌ها، لوبیا و دانه‌های روغنی و … فقط حاوی برخی از این اسید آمینه‌های ضروری می‌باشند. با این وجود با ترکیب این مواد غذایی مانند مخلوط کردن برنج و لوبیا، می‌توانید یک خوراکی مفید حاوی هر ۹ مورد از اسید آمینه‌های ضروری را تهیه کنید.

آنزیم‌ها در بدن چه نقش‌هایی را ایفا می‌کنند؟

فرآیند هضم پروتئین و خوراکی‌هایی که مصرف می‌کنید، از همان ابتدای شروع جویدن غذا آغاز می‌شود. در بزاق دو نوع آنزیم وجود دارد که با نام‌های آمیلاز و لیپاز شناخته می‌شوند. این آنزیم‌ها بیشتر برای تجزیه چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

عوارض نجویدن غذا خطرناک است!

“بررسی فواید خوب جویدن غذا “ در این مقاله

هنگامی که خوراکی‌ها و منبع پروتئینی وارد معده می‌شوند، هیدروکلریک اسید و آنزیم‌هایی با نام پروتئازها وارد عمل می‌شوند. و پروتئین‌ها را به واحدهای کوچکتر یعنی اسید آمینه‌ها تجزیه می‌کنند. سپس این اسید آمینه‌ها توسط پپتیدها به هم متصل شده و زنجیره‌های کوچکی از اسید آمینه را تشکیل می‌دهند.

در مرحله آخر و هم زمان با ورود این زنجیره‌ها به روده کوچک، پانکراس نوعی آنزیم را به همراه بافر بی کربنات ترشح می‌کند تا میزان اسیدی بودن محموله غذایی را کاهش دهد. این کار باعث کمک به فرآیند هضم و جذب پروتئین و اسید آمینه‌ها شده و منجر به بهبود عملکرد دستگاه گوارشی می‌شود. برخی دیگر از آنزیم‌های درگیر در این مرحله نیز عبارتند از تریپسین، کیموتریپسین و کربوکسی پپتیداز.

پروتئین‌ چگونه جذب می‌شود؟

روده کوچک، یکی از عضوهای بدن است که فرآیند جذب پروتئین در این قسمت نیز صورت می‌پذیرد. روده کوچک دارای عضوهای پرز مانند کوچکی است که شبیه انگشت هستند و سطح روده کوچک را پوشانده‌اند. این عضوها با نام میکروویلی یا ویلی شناخته می‌شوند که ابعادشان بسیار کوچک و میکروسکوپی است.

پروتئین از کجا جذب میشود

این میکروویلی‌ها سطح جذب مواد مغذی مورد نیاز بدن در روده کوچک را به طور چشمگیری افزایش می‌دهند. به طوری که با وجود این اندام‌های کوچک میکروسکوپی جذب آمینه اسیدها و سایر مواد مغذی به حداکثر مقدار ممکن می‌رسد.

بیماری سلیاک وهرآنچه که باید درمورد آن بدانید!

علائم، عوامل خطر، درمان در این مقاله

روده کوچک سالم باید به اندازه کافی از این میکروویلی‌ها را در سطح خود داشته باشد. برخی بیماری‌ها مانند بیماری سلیاک که یک نوع بیماری خودایمنی مربوط به روده کوچک است، به این میکروویلی‌ها آسیب می‌رساند. و می‌تواند در فرآیند جذب مواد مختلف مورد نیاز بدن از جمله پروتئین مشکل ایجاد کند. و سلامت بدن را به طور جدی به خطر بیاندازد.

هنگامی که مواد مغذی مانند آمینه اسیدها توسط روده کوچک جذب شدند، وارد جریان خون می‌شوند. و از این طریق به بخش‌های مختلف بدن منتقل می‌شوند. تا وظایف مختلفی را نظیر ترمیم بافت‌های آسیب دیده، عضله سازی و افزایش سطح سلامت عضوهای مختلف را به انجام برسانند.

راه‌های افزایش میزان جذب پروتئین بدن کدامند؟

در این قسمت به معرفی چند راهکار مهم برای کمک به افزایش جذب پروتئین در بدن خواهیم پرداخت. اولین و ساده ترین راه را می‌توان انتخاب منابع باکیفیت پروتئین یا به اصطلاح پروتئین‌های کامل معرفی کرد. زیرا این مواد حاوی تمام ۹ مورد از آمینه اسیدهای ضروری هستند. و به خوبی نیاز بدن را پاسخ می‌دهند. برخی از مثال‌های این مواد که با نام پروتئین‌های کامل شناخته می‌شوند عبارتند از:

راه های افزایش جذب پروتئین

گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، محصولات لبنی و …

علاوه بر افزودن مواد خوراکی بالا به رژیم غذایی، شما می‌توانید با ایجاد برخی تغییرات در عادات غذایی خود، جذب پروتئین بدن را افزایش دهید. این موارد عبارتند از:

  1. در طول روز سعی کنید که به صورت منظم و در زمان‌های توصیه شده، غذا بخورید. این کار به جلوگیری از پرخوری در یک وعده غذایی نیز کمک زیادی می‌کند.
  2. حتما غذای خود را خوب بجوید!
  3. سعی کنید استرس خود را کاهش دهید تا علاوه بر کمک به سلامت جسمی و روحی خود، به افزایش جذب پروتئین بدنتان نیز کمک کرده باشید.
  4. از ورزش و فعالیت‌های بدنی شدید بعد از مصرف غذا پرهیز کنید!
  5. از مصرف نوشیدنی‌های الکلی و استعمال دخانیات به صورت جدی اجتناب کنید!
  6. بیماری‌های زمینه‌ای خود که در فرآیند هضم و گوارش غذا تاثیر می‌گذارند را مدیریت کنید. مانند بیماری‌های دیابت و کبد چرب.
  7. مصرف محصولات پروبیوتیک سالم و مفید می‌تواند به افزایش جذب پروتئین کمک کند.
  8. تمرینات ورزشی منظم و فعالیت بدنی را در برنامه زندگی خود قرار دهید.
  9. پروتئین مصرفی در طول روز را به جای اینکه به یکباره و در یک وعده مصرف کنید، در طول روز و به مرور زمان بخورید.

سخن پایانی

در این مقاله در خصوص هضم پروتئین و فرآیند جذب پروتئین در بدن صحبت کردیم. آنزیم‌های مهم و تاثیرگذار در طول انجام این فرآیندها را به شما معرفی کردیم و عملکرد هر یک را شرح دادیم. همچنین به معرفی راهکارهای ساده و موثر برای افزایش میزان جذب پروتئین بدن پرداختیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله، به شناخت بیشتری نسبت به فعل و انفعالاتی که در بدن شما رخ می‌دهد دست پیدا کرده باشید. و از مطالعه این مقاله لذت برده باشید.

منابع : healthline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *