رژیم غذایی زخم معده، برای زخم معده چه غذایی بخوریم ؟
در این مقاله قصد داریم در خصوص رژیم غذایی برای زخم معده صحبت کنیم. و روشهای کمک به درمان زخم معده با یک برنامه غذایی مناسب را برای شما شرح دهیم. برای زخم معده چی خوبه ؟ برای زخم معده چه غذایی بخوریم ؟ چه میوه هایی برای زخم معده مفید است ؟ برای زخم معده چی نخوریم ؟ اگر به دنبال یافتن پاسخ این سوالات هستید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید و در ادامه همراه مجله کرفس باشید.
زخم معده چیست؟
بیماری زخم معده شامل زخمهای باز موجود در معده است که در اثر عوامل مختلفی نظیر آسیب اسید معده، عفونتهای باکتریایی، مصرف بیش از حد داروهای ضد درد و سایر عوامل گوناگون میتواند ایجاد شود. این زخمها در قسمت داخلی معده ایجاد میشوند. احتمال ابتلا به بیماری زخم معده در همه سنین وجود دارد. اما افراد بالای ۶۰ سال بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
بیماری زخم معده میتواند بسیار دردناک و ناخوشایند باشد و علاوه بر معده، سلامت بخشهای مختلف بدن مانند دستگاه گوارش و سیستم عصبی را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. همچنین در صورت عدم درمان صحیح و به موقع این بیماری، ممکن است عوارضی نظیر دردهای مزمن، التهاب شدید و حتی سرطان معده را به دنبال داشته باشد.
علائم و نشانههای بیماری زخم معده کدامند؟
شایع ترین علائم زخم معده عبارتند از:
احساس درد آزاردهنده در معده، بیدار شدن هنگام شب به دلیل احساس درد شدید در معده، احساس سیر شدن سریع، احساس ناراحتی بین وعدههای غذایی، سوزش معده، نفخ، اسهال، کاهش وزن ناگهانی و بدون دلیل، حالت تهوع، آروغ زدن، رفلاکس اسید معده، احساس گرسنگی دائمی و نداشتن اشتها، سایر مشکلات گوارشی، احساس درد در ناحیه پشت و مشاهده خون در مدفوع.
اگر علائم فوق را مشاهده کردید، احتمال اینکه به بیماری زخم معده مبتلا شده باشید وجود دارد. در صورت شدید بودن این علائم، ممکن است بیماری شما جدیتر باشد و حتی زخمهای شما پاره شده باشند و خونریزی کرده باشند. در هر صورت با مشاهده این علائم، باید هرچه سریعتر به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید.
چه عواملی میتوانند منجر به وقوع بیماری زخم معده شوند؟
همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، زخم معده میتواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. شایع ترین عوامل ایجاد کننده زخم معده عبارتند از:
عفونتهای باکتریایی، استفاده بیش از حد از داروهای ضد درد، استفاده مکرر از داروهای شیمیایی نظیر استروئیدها، آسیب اسید معده ناشی از غذاهای هضم شده، بیماری رفلاکس اسید معده، سوء هاضمه و زیاده روی در مصرف خوراکیهای مضر و نامناسب.
آشنایی بیشتر با این بیماری و آگاهی از موضوعاتی نظیر انواع گاستریت معده ، علائم گاستریت معده مزمن یا حاد در این مقاله….
گاهی اوقات ممکن است با خوردن برخی از غذاها و خوراکیهای خاص مانند ساندویچ تاکو، علائم شما تشدید شوند. زیرا این نوع غذاها اغلب تند و پر ادویه هستند. برخی ممکن است از این طریق متوجه ابتلای خود به بیماری زخم معده شوند.
کدام خوراکیها برای درمان زخم معده مفید هستند؟
در این قسمت قصد داریم به معرفی خوراکیهایی بپردازیم که مصرف آنها میتواند برای کمک به درمان زخم معده مفید باشد. به طور کلی مصرف غذاها، خوراکیها، میوهها و سبزیجاتی که حاوی فیبرف ویتامین A و فلاونوئیدها هستند میتواند برای زخم معده و درمان آن مفید باشد. همچنین برخی از خوراکیها خاصیت مبارزه با عوامل باکتریایی مضر را دارند و یا میتوانند خاصیت اسیدی معده را به تعادل برسانند که مصرف این گروه از خوراکیها نیز در رژیم زخم معده مفید میباشد.
برخی از خوراکیهای مفید برای مبارزه با عفونتهای باکتریایی و تقویت سیستم ایمنی بدن عبارتند از:
انواع میوهها و سبزیجات، غلات کامل، انواع توتها، محصولات پروبیوتیک، گل کلم، کلم، کرفس، فلفل دلمهای، هویج، کلم بروکلی، عسل، سیر و چای سبز.
محصولات حاوی فیبر بالا که مصرف آنها برای درمان زخم معده مفید است عبارتند از:
جو، حبوبات، دانه کتان، آجیل، میوهها و سبزیجات.
غذاهای غنی از ویتامین A نیز به شرح زیر میباشند:
سیب زمینی، کلم پیچ، اسفناج، هویج و کلم بروکلی.
فلاونوئیدها نیز میتوانند به درمان زخم معده کمک کنند. خوراکیهای سرشار از فلاونوئیدها عبارتند از:
سیر، پیاز، توت فرنگی و نخود فرنگی.
خوراکیهای ممنوعه در رژیم غذایی برای زخم معده
افرادی که به بیماری زخم معده مبتلا میشوند و تحت درمان قرار میگیرند، باید از مصرف برخی از مواد غذایی و نوشیدنیها خودداری کنند. به همین منظور مصرف غذاها و خوراکیهای مضر برای رفلاکس اسید معده، خوراکیهای تند و پر ادویه، خوراکیهایی که میزان اسید بالایی را شامل میشوند و به طور کلی خوراکیهایی که زخم معده را تحریک میکنند، ممنوع میباشد. برخی از این خوراکیها و مواد غذایی عبارتند از:
نوشیدنیهای گاز دار مانند انواع نوشابهها، نوشیدنیهای الکلی، کافئین، شیر، غذاهای پرچرب، غذاهای تند یا شور، شکلات، برخی گوشتهای خاص و غذاهای اسیدی مانند مرکبات و گوجه فرنگی.
توجه داشته باشید که پرخوری و خوردن غذا در فاصله کمتر از ۲ ساعت قبل از خواب، میتواند علائم رفلاکس اسید معده و در نتیجه زخم معده را بدتر کند.
سخن آخر
در این مقاله در خصوص بیماری زخم معده و رژیم غذایی مناسب برای زخم معده و درمان آن پرداختیم. در صورت مشاهده علائم بیماری زخم معده که در این مقاله نیز آنها را برایشما شرح دادیم، باید در اولین زمان ممکن برای تشخیص و درمان آن اقدام کنید. در کنار روش درمانی و داروهایی که مصرف میکنید، میتوانید از خوراکیهای مفید و همچنین خوراکیهای ممنوعه که به شما معرفی کردیم نیز برای تنظیم یک برنامه غذایی مناسب بهره ببرید. و به بهبود هرچه زودتر بیماری خود کمک کنید. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.
منابع: greatist، medicinenet