علائم بیماری هپاتیت چیست؟ انواع هپاتیت و راههای انتقال آن
هپاتیت چیست و چگونه منتقل میشود ؟ علائم هپاتیت بعد از چند روز مشخص میشود ؟ قصد داریم به معرفی کامل بیماری هپاتیت بپردازیم. و انواع مختلف این بیماری را برای شما شرح دهیم. به طور کلی بیماری هپاتیت به وضعیت التهابی کبد مربوط میشود که اکثراً در اثر عفونتهای ویروسی ایجاد میشود. فرصت مطالعه این مقاله مجله کرفس را از دست ندهید.
همچنین به بررسی علائم بیماری هپاتیت، علل بروز آن و روشهای کنترل و درمان این بیماری خواهیم پرداخت. برای آشنایی بیشتر با بیماری هپاتیت و شناخت انواع مختلف آن، در ادامه همراه ما باشید.
هپاتیت چیست؟
به طور کلی بیماری هپاتیت به وضعیت التهابی کبد مربوط میشود که اکثراً در اثر عفونتهای ویروسی ایجاد میشود. البته ممکن است در اثر عوامل دیگری نظیر مشکلات سیستم ایمنی بدن یا اختلالات خود ایمنی و مصرف برخی داروها و مواد شیمیایی و الکل نیز انواعی از هپاتیت ایجاد شود. به عنوان مثا هپاتیت خود ایمنی زمانی ایجاد میشود که سیستم ایمنی بدن آنتی بادیهایی را بر علیه بافت کبد تولید کند و موجب آسیب رسیدن به این عضو حیاتی بدن شود.
کبد عضوی حیاتی در بدن است که در سمت راست بدن و بالای شکم قرار دارد. و وظایفی مهمی را در بدن از جمله جداسازی و دفع سموم از مواد غذایی مصرفی و تولید ماده صفرا برای کمک به هضم بهتر غذا و … را بر عهده دارد.
۸ خوراکی برای هضم بهتر ، برای هضم غذا چه بخوریم ؟
بدون وجود کبد ادامه حیات ممکن نخواهد بود. به همین دلیل توجه به سلامت کبد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در نتیجه آشنایی با بیماریهای درگیر کننده کبد از جمله هپاتیت مهم قلمداد میشود.
آیا سیروز به معنای از کار افتادن کبد است؟
انواع مختلف بیماری هپاتیت کدامند؟
به طور کلی ۵ نوع مختلف از بیماری هپاتیت وجود دارد که تفاوت آنها در نوع ویروس یا علت ایجاد کننده بیماری و تاثیراتی است که بر سلامت فرد میگذارد. در ادامه به بیان یک معرفی و بررسی کوتاه از انواع مختلف بیماری هپاتیت خواهیم پرداخت.
هپاتیت نوع A
هپاتیت نوع A در اثر آلودگی با ویروس هپاتیت (HAV) نوع A ایجاد میشود. این نوع بیماری حاد و کوتاه مدت است و اغلب در اثر مصرف غذا یا آب آلوده به مدفوع شخص مبتلا به هپاتیت A ایجاد میشود. در نتیجه عدم رعایت بهداشت فردی یکی از علل ایجاد این نوع هپاتیت است.
هپاتیت نوع B
هپاتیت نوع B در اثر تماس با مایعات عفونی بدن فرد مبتلا به هپاتیت B نظیر خون، بزاق، عرق و سایر ترشحات بدن ایجاد میشود. استفاده از سرنگ مشترک آلوده برای تزریق، استفاده از تیغ آلوده مشترک برای اصلاح و داشتن رابطه جنسی محافظت نشده از عواملی هستند که میتوانند منجر به ایجاد هپاتیت نوع B شوند. این نوع هپاتیت مزمن و معمولا بسیار طولانی مدت و مداوم است.
هپاتیت نوع C
هپاتیت نوع C شباهت زیادی به هپاتیت نوع B دارد و ویروس آن از طریق تماس مستقیم با مایعات آلوده بدن فرد بیمار، تزریق مواد مخدر و تماس جنسی منتقل میشود. این نوع هپاتیت یکی از شایع ترین بیماریهای ویروسی است که از طریق خون منتقل میشود. هپاتیت نوع C نیز مزمن است و درمان قطعی برای آن وجود ندارد و به صورت دائمی در بدن فرد بیمار باقی میماند.
هپاتیت نوع D ؛ هپاتیت دلتا
هپاتیت نوع D که با نام هپاتیت دلتا نیز شناخته میشود، در اثر آلوده شدن به عفونت ویروسی هپاتیت D ایجاد میشود و مزمن و دائمی به شمار میرود. این نوع هپاتیت بسیار نادر است و فقط در صورت وجود ویروس هپاتیت نوع B امکان به وجود آمدن و تکثیر شدن را دارد. تماس با مایعات آلوده بدن فرد بیمار علت ایجاد این بیماری است.
هپاتیت نوع E
هپاتیت E از بیماریهایی است که از طریق آب منتقل میشود و ویروس این بیماری عمدتاً در مناطق کم برخوردار با سطح بهداشت ضعیف یافت میشود. این نوع هپاتیت نیز نادر است اما بسیار مزمن میباشد و به ویژه برای زنان باردار بسیار خطرناک است. هپاتیت نوع E بیشتر در کشورهای خاورمیانه، آسیا، آفریقای مرکزی و آفریقا گزارش شده است.
علائم بیماری هپاتیت چیست؟
علائم ظاهر شده در اثر بروز این بیماری به نوع آن بستگی زیادی دارد. به عنوان مثال هپاتیت کوتاه مدت و حاد که نوع A را شامل میشود، ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد و شما متوجه ابتلا به آن نشوید. اما به طور کلی علائم رایج بیماری هپاتیت عبارتند از:
احساس درد در ماهیچهها و مفاصل، دمای بالای بدن و تب، احساس مریض بودن و سرماخوردگی دائمی، از دست دادن و کاهش اشتها، شکم درد، ادرار تیره رنگ، کم رنگ شدن و خاکستری شدن رنگ موها، خارش پوست، زرد شدن چشمها و پوست و کاهش وزن ناگهانی بدن.
در صورت مشاهده این علائم و احتمال ابتلا به بیماری هپاتیت، باید هرچه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کنید و آزمایشات مختلف جهت تشخیص هپاتیت را انجام دهید. همچنین باید در طول این زمان باید نسبت به عدم آلوده کردن احتمالی افراد دیگر نیز توجه کافی را داشته باشید.
علل بروز هپاتیت غیر عفونی
در بخشهای قبلی در خصوص علل و عوامل ایجاد کننده هپاتیت عفونی صحبت کردیم. در این قسمت به معرفی علل ایجاد هپاتیت غیر عفونی خواهیم پرداخت. به طور کلی مصرف نوشیدنیهای الکلی، قرار گرفتن در معرض سموم و مواد شیمیایی خطرناک، مصرف خودسرانه و بیش از حد برخی داروها و عملکرد اشتباه سیستم ایمنی بدن از مواردی هستند که میتوانند سبب ایجاد بیماری هپاتیت غیر عفونی شوند. به عنوان مثال به بیماری هپاتیتی که در اثر مصرف نوشیدنیهای الکلی ایجاد میشود، هپاتیت الکلی میگویند.
در اینجا بخوانید….
درمان هپاتیت چیست ؟
انتخاب روش درمان هپاتیت به نوع آن و شدت بیماری وابسته است. به عنوان مثال هپاتیت نوع A معمولا نیازی به درمان ندارد و تنها استراحت کافی برای فرد بیمار تجویز میشود. اما برخی دیگر از انواع هپاتیت ممکن است درمان بسیار پرهزینه و طولانی مدت داشته باشند و از داروها، انجام عمل جراحی و یا در صورت لزوم پیوند کبد برای کنترل و درمان بیماری استفاده میشود. همچنین توجه به این نکته مهم است که هپاتیت معمولا به عنوان یک بیماری دائمی نمایان میشود و ممکن است انجام روشهای درمانی تا آخر عمر برای فرد بیمار الزامی باشد.
واکسیناسیون هپاتیت
واکسن هپاتیت برای چه کسانی لازم است؟ با انجام واکسیناسیون میتوان از ابتلا به هپاتیت نوع B و D جلوگیری کرد. اما برای سایر انواع هپاتیت نظیر هپاتیت نوع C و هپاتیت خودایمنی و … هنوز واکسن خاصی تهیه نشده است.
سلامت کبد حیاتی است!!! راهکارهای ساده برای جلوگیری از ابتلا به کبد چرب
در این مقاله بخوانید!
سخن آخر
در این مقاله به معرفی بیماری هپاتیت و بررسی انواع مختلف آن پرداختیم. همچنین علائم این بیماری و علل ایجاد آن را برای شما بررسی کردیم. باید توجه داشت که تشخیص به موقع و انجام صحیح روشهای درمانی در کنترل بیماری هپاتیت و به خصوص انواع مزمن آن، از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل در صورت مشاهده علائم این بیماری و احتمال ابتلا به آن، باید سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
منابع مورداستفاده: