عوارض مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها | خودسرانه قرص خوردن چه عواقبی دارد؟
عوارض مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها مشکلی است که بسیاری از آن بیاطلاع هستند. متاسفانه در حال حاضر بسیاری از افراد در مورد عوارض مصرف آنتی بیوتیک اطلاعات کافی ندارند. آنها به محض یک سرماخوردگی ساده سریع به سراغ داروهای آنتیبیوتیک میروند. این داروها اگرچه برای درمان عفونتهای باکتریایی مناسبند، اما باید با نسخه پزشک تهیه و مصرف شوند.
عفونت مثانه، سینه پهلو، ذاتالریه و برونشیت از جمله بیماریهایی هستند که به قرص آنتی بیوتیک نیاز دارند. اما نباید به صورت خودسرانه آنتی بیوتیک قوی مصرف کنید. اگر میخواهید از عوارض مصرف آنتی بیوتیک زیاد مطلع شوید، تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید.
مشکلات معده و عوارض مصرف آنتی بیوتیک زیاد
یکی از عوارض آنتی بیوتیک های قوی درد معده است. این داروها باعث بروز مشکلات گوراشی میشود. رایجترین مشکلاتی که در نتیجه مصرف داروهای آنتیبیوتیک ایجاد میشود شامل استفراغ، حالت تهوع، درد معده و اسهال است. حتی در مواردی هم باعث اسهال میشوند.
متداولترین قرص آنتی بیوتیک که مصرف زیادی دارند شامل سفالوسپورینها، ماکرولیدها، پنیسیلینها و فلوروکینولونها هستند. جالب است بدانید این داروها عوارض بیشتری نسبت به سایر آنتیبیوتیکها ایجاد میکنند.
بیشتر بخوانید: تهیه ۶ آنتی بیوتیک خانگی قوی | به سادگی آب خوردن بیماری خود را درمان کنید
حساسیت به نور به دلیل مصرف آنتیبیوتیک
ضعف ناشی از مصرف آنتی بیوتیک تنها شامل مشکلات گوارشی نیست. این داروها حتی باعث حساسیت چشم هم میشوند. از سوی دیگر آلرژی پوست به نور آفتاب را هم ایجاد میکنند. به طوری که یکی از عوارض مصرف آنتی بیوتیک ضعیف شدن پوست در برابر اشعه UV است. چشمان شما نیز قدرت تحمل نور مصنوعی و آفتاب را ندارند. این مشکلات با قطع مصرف آنتیبیوتیک برطرف میشوند.
بروز تب شدید در بدن بیمار
یکی دیگر از عوارض آنتی بیوتیک های قوی احتمال افزایش درجه حرارت بدن است. داروهایی مثل بتالاکتام، سفالکسین، مینوسیکلین و سولفونامیدها باعث بروز تب میشوند. این مشکلات اغلب به دلیل حساسیت بدن بیمار هستند.
شاید در ابتدا بیمار تصور کند وضعیت جسمانی او در حال بهبودی است. اما بعد از مدتی متوجه بالا رفتن تب میشود. حتی خارش پوست و مشکلات تنفسی هم به دنبال تب ایجاد میشود.
زرد شدن رنگ دندانها به دلیل مصرف داروی خودسرانه
یکی دیگر از عوارض مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها تیره شدن رنگ دندانهاست. داروهایی مثل تتراسایکلین و داکسیسایکلین بیشتر بر روی رنگ دندانها تاثیر منفی میگذارند. حتی گفته میشود عوارض مصرف آنتی بیوتیک در کودکان نیز بیشتر است. زیرا مینای دندان کودک ضعیفتر از دندان بزرگسالان است.
حتی اگر بانوان باردار هم قرص آنتی بیوتیک مصرف کنند، بر روی دندان فرزند آنها تاثیر میگذارد.
واکنش آلرژیک بدن به داروهای آنتیبیوتیک
یکی دیگر از عوارض مصرف آنتی بیوتیک زیاد واکنش بدن برخی از بیماران است. در واقع این داروها در بدن همه افراد جواب نمیدهد. گاهی باعث بروز حساسیتهای خفیف و یا شدید در بیمار میشود. عوارض آلرژیک هم بلافاصله بعد از مصرف این داروها خود را نشان میدهد.
خوابآور بودن این داروها طبیعی است و جزء عوارض مصرف قرص آنتی بیوتیک محسوب نمیشود. مشکلاتی از جمله ورم زبان یا گلو، کهیر زدن و یا مشکلات تنفسی نتیجه مشکلات آلرژیک این داروهاست.
بیشتر بخوانید: شکر، سم سفید یا آنتی بیوتیکی موثر؟!
واکنشهای خونی نسبت به قرص آنتی بیوتیک
یکی دیگر از مشکلات و عوارض آنتی بیوتیک های قوی به مشکلات خونی مربوط میشود. کاهش گلبولهای سفید (لِکوپنی) در نتیجه مصرف این داروها بوجود میآید. همچنین سطح پلاکت خون در افرادی که بیش از حد قرص آنتیبیوتیک مصرف میکنند، پایین میآید. همه این موارد باعث لخته شدن خون و بند نیامدن خون بعد از خونریزی میشود.
دون نوع آنتیبیوتیکی که بیشتری تاثیر را روی خون میگذارند، بتالاکتام و سولفامتوکسازول نام دارند. ضعف ناشی از مصرف آنتی بیوتیک به مرور زمان خود را نشان میدهد.
بروز مشکلات قلبی در بیماران
از دیگر عوارض مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها باید به مشکلات قلبی اشاره کنیم. داروهایی از جمله سیپروفلوکساسین یا اریترومایسین باعث کاهش عملکرد قلب میشوند. حتی در مواردی که بیش از حد از این داروها استفاده کنید، حملات قلبی را نیز به دنبال دارند.
افزایش تعداد تنفس و یا اختلال در ضربان قلب مهمترین مشکلات ناشی از مصرف این آنتیبیوتیکهاست. مصرف خودسرانه آنها میتواند مشکلات زیادی را به دنبال داشته باشد.
احتمال بروز تشنج و مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک
یکی دیگر از عوارض آنتی بیوتیک های قوی احتمال افزایش خطر تشنج است. البته احتمال این مورد نسبت به عوارض قبلی خیلی کمتر است. مگر در مواردی که بیماری از نظر ژنتیک و یا ابتلا تشنج، سابقه خانوادگی داشته باشد. تب بسیار بالا میتواند احتمال تشنج را در بیماران افزایش دهد.
اگرچه قرص آنتیبیوتیک برای مقابله با عفونت مصرف میشود و در نتیجه تب را کاهش میدهد، اما مصرف خودسرانه آن نتیجه برعکس دارد.
دوره مصرف آنتی بیوتیک چند روز است ؟
در مورد این سوال پزشکان هنوز به اجماع کلی نرسیدهاند. میزان و شدت بیماری فرد در تعیین مدت زمان مصرف قرص آنتیبیوتیک تاثیرگذار است. مصرف بیشتر از دوره تعیین شده ممکن است عوارض جبران ناپذیری را برای بیمار ایجاد کند. بنابراین باید فقط بنابر توصیه پزشک داروهای آنتیبیوتیک را مصرف کنید.