آشنایی با لنز طبی چشم و نحوه عملکرد آن‌

لنز طبی رنگی برای ضعیفی چشم چگونه است؟ استفاده از لنز به جای عینک سخت است؟ عدسی چشم چگونه کار می‌کند؟ انواع مختلف لنزهای مصنوعی طبی کدامند؟ در این مقاله قصد داریم شما را با لنزهای چشمی یا طبی و نحوه عملکرد آن‌ها آشنا کنیم و نکات و حقایق مهمی را در خصوص این ابزارهای چشم پزشکی بیان کنیم. اگر شما هم به تازگی متوجه شده‌اید که مشکل یا بیماری مربوط به سیستم بینایی دارید و باید از لنزهای طبی استفاده کنید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید و در ادامه همراه مجله کرفس باشید.

بیشتر بخوانید : انواع بیماری‌ چشم و بررسی راه‌های مراقبت اصولی و تغذیه مناسب

در اینجا….

عدسی چشم چیست؟

عدسی چشم که با نام لنز کریستالی نیز شناخته می‌شود، قسمتی از ساختمان چشم است که به ما کمک می‌کند تا روی اجسام در فواصل مختلف دور و نزدیک تمرکز کنیم. این قسمت که یکی از مهم ترین بخش‌های آناتومی چشم به شمار می‌رود، در قسمت پشتی عنبیه و جلوی زجاجیه قرار دارد.

در حالت طبیعی عدسی چشم به حالت یک کره بیضی شکل است. اندازه متوسط این عضو در افراد بالغ در حدود ۱۰ میلی‌متر عرض و ۴ میلی‌متر از قسمت جلو تا عقب می‌باشد. قسمت زیادی از این عضو پوشیده از پروتئین‌ها است. ۶۰ درصد عدسی از پروتئین تشکیل شده و بر اساس این موضوع عدسی در مقایسه با سایر اعضای بدن، غلظت پروتئین بالاتری دارد.

لنز برای ضعیفی چشم

بافت عدسی چشم شفاف است تا اجازه عبور نور و برخورد آن با شبکیه چشم و مشاهده شدن تصاویر را با ما بدهد. اما مهم ترین ویژگی عدسی چشم، انعطاف پذیر بودن آن است که این اجازه را به چشم می‌دهد که نور را به شکل درست و واضح متمرکز کند. و تصاویر را در مکان مناسب روی شبکیه تشکیل دهد.

بیماری‌های مربوط به سیستم بینایی و مشکلات پیش آمده برای عدسی چشم

در این قسمت به معرفی شناخته شده ترین و رایج ترین بیماری‌هایی که برای چشم به وجود می‌آیند خواهیم پرداخت. این بیماری‌ها عبارتند از:

دوربینی و نزدیک بینی، پیر چشمی، آستیگمات، آب مروارید، خشکی چشم، تنبلی چشم، قوز قرنیه و …

پزشکان برای کنترل عوارض و علائم این بیماری‌ها و رفع آن‌ها، از روش‌های درمانی مختلفی نظیر تجویز داروهای مختلف نظیر قطره‌های چشمی و اشک مصنوعی، استفاده از عینک‌های طبی مخصوص، استفاده از لنزهای تماسی و یا انجام عمل‌های جراحی مختلف مانند عمل جراحی لیزیک بهره می‌برند. همچنین همواره ممکن است با توجه به شرایط بیماری، ترکیبی از این روش‌ها مورد استفاده قرار بگیرد.

اما یکی از روش‌های پرکاربرد و موثر که اخیرا بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد، استفاده از لنزهای تماسی یا لنزهای طبی است که طیف گشترده‌ای از درمان انواع مختلف بیماری‌های چشمی را شامل می‌شود. البته برخی از این لنزها صرفا برای مصارف زیبایی و آرایشی مورد استفاده قرار می‌گیرند که ما در این مقاله به بررسی آن‌ها نمی‌پردازیم. در ادامه به معرفی کلی این لنزهای تماسی که موارد استفاده درمانی دارند خواهیم پرداخت.

لنز طبی چیست؟

لنز طبی یا لنز تماسی، به دیسک‌های منحنی شکل و خمیده پلاستیکی گفته می‌شود که شفافیت بسیار بالا و ضخامت خیلی کمی دارند. این ابزارهای پزشکی که معمولا با هدف بهبود قدرت بینایی و رفع مشکل به وجود آمده برای چشم ساخته می‌شوند، بر روی لایه بیرونی و پوشیده شده از اشک قرنیه قرار می‌گیرند. به همین دلیل که به صورت مستقیم با قرنیه در تماس هستند، به این لنزهای طبی لنز تماسی نیز گفته می‌شود.

انواع مختلف لنزهای مصنوعی طبی کدامند؟

به طور کلی سه نوع لنز طبی وجود دارد. لنزهای طبی نرم، لنزهای طبی سخت و لنزهای توریک که خود آن‌ها به دو دسته نرم و سخت تقسیم می‌شوند. لنزهای طبی نرم اغلب برای درمان دوربینی و نزدیک بینی مورد استفاده قرار می‌گیرند. لنزهای سخت نیز اغلب برای درمان قوز قرنیه و آستیگمات‌های شدید کاربرد دارند. اما لنزهای توریک بیشتر برای درمان آستیگمات خفیف و متوسط کاربرد دارند.

لنز طبی دائمی

هر یک از انواع لنزهای طبی به صلاحدید و تشخیص پزشک و با توجه به نوع و شدت بیماری و شرایط سلامتی فرد بیمار، تجویز و مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین ممکن است چشم پزشک شرایط را به گونه‌ای ببیند که استفاده از لنزهای تماسی را توصیه نکند و به سراغ سایر روش‌های درمانی برود.

مزایای استفاده از لنز طبی تماسی

مزایای مختلفی می‌تواند برای استفاده از لنز طبی بیان شود که معروف ترین آن‌ها عبارتند از:

استفاده راحت و آسان، برطرف شدن مشکل بخار گرفتن شیشه‌های عینک که هنگام استفاده از آن برای افراد پیش می‌آمد، زیبایی بیشتر و کمک به افزایش اعتماد به نفس، بیشتر بودن تاثیرات درمانی استفاده از لنز نسبت به عینک در برخی از بیماران، مناسب بودن استفاده از لنز برای ورزشکارانی که اجازه استفاده از عینک را ندارند و یا استفاده از عینک برای آن‌ها خطرناک است، خستگی کمتر استفاده از لنز نسبت به استفاده از عینک، عدم نیاز به چرخاندن سر برای دیدن اطراف هنگام استفاده از لنز نسبت به زمان استفاده از عینک و درمان بهتر آستیگماتیسم.

معایب و عوارض احتمالی استفاده از لنز

در کنار تمام فواید و مزایای استفاده از لنز طبی که برای شما شرح دادیم، معایبی نیز ممکن است در استفاده از این ابزارها وجود داشته باشد. برخی از رایج ترین و شناخته شده ترین این معایب عبارتند از:

عفونت چشم در صورت عدم رعایت بهداشت و استفاده طولانی مدت، نیاز به مراقبت و دقت بیشتر در نگهداری، برخی محدودیت‌های استفاده در شرایط آب و هوایی خاص، محدودیت استفاده برای افراد دارای برخی بیماری‎های خاص مانند دیابت و پرکاری تیروئید و بیماری‌های چشمی نظیر بلفاریت.

دقت داشته باشید که حتما باید لنز چشمی را از مراکز معتبر خریداری کنید!

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی و بررسی لنزهای طبی یا لنز تماسی پرداختیم. و نحوه کارکرد آن‌ها را برای شما شرح دادیم. همچنین عدسی چشم و نحوه عملکرد آن در ساختمان چشم را برای شما بررسی کردیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله به شناخت بهتری نسبت به این ابزارهای پزشکی پرکاربرد دست پیدا کرده باشید.

منبع:

www.allaboutvision.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *