بیماری آستیگمات، تفاوت آستیگمات و ضعیفی چشم چیست؟
علائم آستیگمات چشم چیست ؟ درمان آستیگمات چشم چیست ؟ امروز قصد داریم به معرفی بیماری آستیگمات یا آستیگماتیسم بپردازیم. و در خصوص علائم و نشانههای این بیماری، علل بروز آن و روشهای درمانی صحبت کنیم. برای آشنایی بیشتر با آستیگمات که یکی از بیماریهای شناخته شده و شایع سیستم بینایی و چشمها به شمار میرود، مطالعه این مقاله را از دست ندهید. در رابطه با آستیگمات در نوزادان، کودکان و نوجوانان هم صحبت خواهیم کرد. در ادامه همراه مجله کرفس باشید.
بیشتر بخوانید : انواع بیماری چشم و بررسی راههای مراقبت اصولی و تغذیه مناسب
آستیگمات یا آستیگماتیسم چیست؟
آستیگمات یکی از بیماریهای شایع چشم است که در اثر وجود خطا در شکل قرنیه به وجود میآید. در حقیقت وجود انحنای نامتعارف در قرنیه یا عدسی سبب ایجاد اشکال در عبور و شکست نور از سطح جلوی چشم و عدم تشکیل تصاویر به صورت استاندارد و صحیح در قسمت داخلی چشم و شبکیه میشود.
در حالت عادی قرنیه باید انحانای توپی شکل و کاملا گرد داشته باشد. اما در بیماری آستیگماتیسم، به جای اینکه شکل عادی توپی شکل، انحنای تخم مرغی شکل وجود دارد. همین عامل باعث تاری دید در تمام فواصل ( هم فواصل نزدیک و هم فواصل دور ) میشود. گویی همزمان بیماریهای دوربینی و نزدیک بینی در فرد ایجاد شده است.
عوارض این بیماری قابل درمان است و به راحتی کنترل و مدیریت میشوند. بیماری آستیگماتیسم اکثرا در بدو تولد و به صورت مادرزادی رخ میدهد. اما در اثر رفتارهای ناصحیح و غلط با چشمها مانند خارش و مالش شدید چشم نیز ممکن است آستیگمات ایجاد شود. در ادامه به معرفی و بررسی علائم این بیماری خواهید پرداخت.
علائم بیماری آستیگمات کدامند؟
در این قسمت شایع ترین علائم بیماری آستیگمات را به شما معرفی میکنیم. علائم این بیماری در افراد مختلف متفاوت است. همچنین ممکن است برخی با توجه به نوع و شدت اشکال موجود در چشم، علائمی را نداشته باشند. شایع ترین علائم آستیگماتیسم عبارتند از:
تاری دید، انحراف دید، مبهم بودن تصاویر در تمام فواصل اعم از فواصل دور و نزدیک، مشکلات دید در هنگام شب، خستگی چشم، چشمک زدن غیر عادی، سوزش چشم و سردرد.
در صورت تجربه این علائم و احتمال ابتلا به بیماری آستیگمات، باید به متخصص چشم پزشکی مراجعه شود. با تشخیص آستیگمات، پزشک با توجه به عوامل مختلفی نظیر شدت و نوع بیماری و میزان سلامت چشمها، روشهای مختلفی را برای درمان به شما معرفی خواهد کرد.
انواع آستیگماتیسم کدامند؟
بیماری آستیگمات به دو نوع اصلی تقسیم میشود. آستیگمات قرنیه و آستیگمات عدسی، دو نوع کلی این بیماری هستند. در آستیگمات قرنیه، قرنیه چشم شکل سالم و استاندارد خود را از دست داده است. در آستیگمات عدسی نیز، عدسی چشم با مشکل انحنا مواجه میشود.
آستیگمات در نوزادان، کودکان و نوجوانان
کودکان و نوجوانان ممکن است نتوانند آستیگمات و علائم آن را تشخیص دهند. به همین دلیل است که متخصصان توصیه میکنند به صورت سالیانه یا هر دو سال یکبار معاینات چشم پزشکی برای همه افراد و به خصوص کودکان و نوجوانان صورت بپذیرد.
نوزادان نیز که در تشخیص بیماری خود ناتوان هستند، در معاینات منظم چشم پزشکی که در بدو تولد و سالهای ابتدای زندگی صورت میپذیرد، ابتلایشان به بیماری آستیگمات تشخیص داده میشود.
علل آستیگمات
به طور کلی علت اصلی بروز بیماری آستیگمات هنوز مشخص نیست. اما متخصصان معتقدند که ژنتیک عامل مهمی در به وجود آمدن این بیماری به شمار میرود. با توجه به اینکه اکثرا افراد بیماری آستیگمات را به طور مادرزادی تجربه میکنند، توصیه میشود در صورت مشاهده ابتلا به این بیماری در خانواده نزدیک نوزاد، نسبت به انجام معاینات چشم پزشکی توجه شود.
سایر عوامل نظیر آسیب دیدگیهای مختلف چشم، نازد شدن قرنیه در اثر عوامل گوناگون و انجام عملهای جراحی مختلف نیز میتوانند باعث به وجود آمدن بیماری آستیگمات شوند. توجه داشته باشید که بیماری آستیگمات اغلب با یکی از مشکلات دوربینی یا نزدیک بینی همراه میشود.
درمان بیماری
همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، پزشک متخصص با توجه به عوامل متعدد روش درمان و کنترل بیماری آستیگمات را انتخاب میکند. همچنین موارد خفیف این بیماری ممکن است به درمان نیاز نداشته باشند.
به طور کلی برای درمان آستیگمات از سه روش استفاده از لنزهای اصلاحی، ارتوکراتولوژی و انجام عمل جراحی برای کمک به بیمار بهره برده میشود.
ارتوکراتولوژی شامل استفاده از لنزهای سفت و سخت به صورت موقت است. مثلا در برخی از موارد فرد فقط هنگام خواب از این لنزها استفاده میکند. و لازم نیست که در طول روز آنها را به همراه داشته باشد. البته فواید این روش در درمان آستیگمات نیز موقتی هستند و با توقف ارتوکراتولوژی، علائم آستیگمات دوباره باز خواهند گشت.
اما متداول ترین روش برای درمان بیماری آستیگماتی که شدت آن زیاد نیست، استفاده از عینک و لنزهای تجویز شده توسط پزشک میباشد. عمل جراحی نیز برای درمان بیماری آستیگمات شدید مورد استفاده قرار میگیرد. با انجام عمل جراحی، آستیگمات شما به صورت کامل و برای همیشه درمان خواهد شد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با لنز طبی چشم و نحوه عملکرد آن
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص بیماری آستیگمات و آشنایی با علائم و علل آن صحبت کردیم. همچنین به معرفی روشهای درمان آستیگمات پرداختیم و انواع مختلف این روشها را که با توجه به عوامل مختلفی نظیر شدت بیماری و سلامت چشم فرد مورد استفاده قرار میگیرند را به شما معرفی کردیم. امیدواریم مطالعه این مقاله به شما کمک کند تا به شناخت بهتری نسبت به بیماری آستیگمات دست پیدا کرده باشید.
منابع: