تاثیر کلومید در بدنسازی و عوارض مصرف آن
کلومید (Clomid) که با نام عمومی کلومیفن شناخته شده، یک محرک غیراستروئیدی است. از این دارو اغلب برای درمان اختلال عملکرد تخمکگذاری و سندرم تخمدان پلیکیستیک در زنان استفاده میشود. وقتی پزشک تمامی دلایل ناباروری در زنان را بررسی کند، ممکن است این دارو را برای بیمار تجویز کند که احتمال بارداری را افزایش میدهد. اما برخی از مردان هم اقدام به مصرف خودسرانه کلومید میکنند. در این مطلب کرفس ما قصد داریم به عوارض مصرف خودسرانه کلومیفن بپردازیم.
چرا بدنسازها قرص کلومید مصرف میکنند؟
هر از چندگهی داستانی در مورد تست مثبت یکی از ورزشکاران به دلیل مصرف کلومید یا کلومیفن منتشر میشود. مصرف این دارو نوعی هنجارشکنی در بین ورزشکاران محسوب میشود. برخی از ورزشکاران هم این دارو را برای درمان ناباروری مصرف میکنند.
کلومیفت سیترات یک داروی ضددوپینگ نیز هست که مصرف آن برای ورزشکاران ممنوع است. این دارو به درمان ناباروری زنان کمک زیادی میکند. مردان هم با این نگاه و همچنین تقویت عضلات پشت بازو و سایر قسمت هتی بدن، اقدام به مصرف آن میکنند. اما مصرف این دارو برای ورزشکاران با عوارض زیادی همراه است.
قرص کلومیفن برای بدنسازی
ورزشکارانی که کلومید مصرف میکنند، میزان هورمونهای آندروژنها و استروژنها در بدنشن افزایش مییابد. هورمون آندروژن نوعی هورمون مردانه و استروژن نوعی هورمون زنانه است. با این وجود این هورمونها در هر دو جنس زن و مرد یافت میشود. البته سطح آندروژن در مردها بیشتر است. در حالی که زنان هورمون استروژن بیشتری دارند.
تستوسترون یکی از هورمونهای اولیه آندروژن است که نقش زیادی در رشد توده و قدرت عضلانی دارد. مصرف کلومید در بدنسازی عوارض زیادی را به دنبال دارد. در واقع بدنسازها و ورزشکاران با هدف افزایش سطح تستوسترون خون، اقدام به مصرف این دارو میکنند.
عوارض مصرف کلومید در بدنسازی
مصرف این دارو نه تنها به افزایش قدرت عضلانی و ساخت ماهیچه در بدن کمک زیادی میکند، بلکه تاثیراتی هم بر روی بدن ورزشکاران بر جا میگذارد.
- رشد موهای مردانه (مانند موهای صورت و سینه)
- تغییر سطح خلق و خو و انرژی
- افزایش میل جنسی
برخی از ورزشکاران بدون تجویز پزشک اقدام به مصرف این دارو به شکل خوراکی و تزریق میکنند. در حالی که مصرف آن میتواند عوارض جبران ناپذیری را برای سلامت بدن به دنبال داشته باشد.
تاثیر مصرف این دارو تا ماهها با ورزشکاران باقی میماند. به طوری که حتی بعد از چند ماه از مصرف آن، همچنان مقداری از افزایش هورمون آندروژن مصنوعی، در خون دیده میشود.
عوارض مصرف خودسرانه کلومیفن
قرص کلومیفن برای بدنسازی عملکرد بدن را افزایش میدهد. اما افزایش بیش از حد هورمونهای آندروژن، بدن ورزشکار را در شرایط خطرناکی قرار میدهد. به همین دلیل تعداد کمی از ورزشکاران باهوش جرات تست کردن این دارو بدون تجویز پزشک را دارند.
تقویت و یا پنهان کردن دوپینگ
یکی از دلایلی که ورزشکاران اقدام به مصرف کلومید میکنند، پنهان کردن تاثیر داروهای دوپینگ است. همچنین این دارو میتواند تاثیر داروهای دوپینگ را نیز افزایش دهد. کلومید میزان تستوسترون در بدن را افزایش میدهد. مردان هم مثل زنان دارای هورمون استروژن هستند. البته مقدار آن نسبت به زنان کمتر است.
کلومیفن میتواند گیرندهای استروژن ر در بدن کاهش دهد. حتی برخی از زنان ورزشکار هم ممکن است به اشتباه اقدام به مصرف این دارو کنند. وقتی گیرندههای استروژن در بدن مسدود شود، بدن میزان استروژن در گردش را نادیده میگیرد. این عامل باعث میشود غدد تولید هورمون فکر کنند سطح استروژن در بدن کم شده است. بنابراین میزان استروژن بیشتری را تولید میکنند. در همین زمان میزان تستوسترون هم در بدن زیاد میشود که نتیجه مصرف کلومید است.
این افراد به طور مستقیم تستوسترون مصرف نمیکنند. بلکه با خوردن کلومید بدن را فریب میدهند تا خود به خود تستوسترون بیشتری را تولید کند.
عوارض قرص کلومیفن برای مردان
اگرچه Clomid در درجه اول برای درمان مشکلات تخمکگذاری در زنان استفاده می شود. اما در برخی موارد، مردان هم میتوانند با تجویز و تشخیص پزشک این دارو را برای درمان ناباروری مصرف کنند. ای دارو به روشهای زیر به درمان ناباروری مردان کمک میکند:
- افزایش سطح تستوسترون خون: این هورمون در سلامت مایع منی و افزایش تعداد اسپرم تاثیر دارد. کلومیفن میتواند میزان این هورمون و تعداد اسپرم مردان را افزایش دهد.
- ایجاد تعادل هورمونی: براساس مطالعات صورت گرفته، سطح هورمونهای تولید مثل مردان با مصرف کلومیف افزایش مییابد.
همه ورزشکاران زن و مرد، در برابر داروهایی که مصرف میکنند، مسئولند. آنها باید بدانند چه چیزی ممنوع است و باید از مصرف آن خودداری کنند.
عوارض کلومید در بدنسازی برای زنان عبارت است از:
- خونریزی غیرطبیعی از واژن / رحم
- حساسیت یا ناراحتی پستان
- سردرد
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- گرگرفتگی
- تاری دید یا سایر اختلالات بینایی
- بزرگ شدن تخمدان به صورت درد شکم یا لگن، حساسیت به لمس، فشار یا تورم.
عوارض قرص کلومیفن برای مردان هم عبارت است از:
- تنگی نفس
- مشکلات دستگاه گوارش
- تشنج
- سکته مغزی
- احساس درد در ناحیه قفسه سینه.
- ایجاد کهیر پوستی و تورم در صورت، لب ها، زبان یا گلو.
در پایان
با توجه به قرص کلومیفن برای بدنسازی باید از مصرف خودسرانه آن خودداری کنید. برخی از ورزشکاران با مراجعه به پزشک و مشخص شدن سطح پایین تستوسترون بدنشان ممکن است به این دارو نیاز داشته باشند. همچنین برای کنترل استروژن در بدن زنان باز هم مصرف این دارو لازم است. در غیر این صورت اقدام به مصرف خودسرانه کلومیفن نکنید.
منابع: .rxlist و verywellfamily