لنفوم روده چیست ؟| علائم، تشخیص، عوامل خطر و درمان
در مقاله امروز قصد داریم در خصوص لنفوم روده اطلاعاتی را ارئه دهیم. غدد لنفاوی و عروق مجموعهای به نام سیستم لنفاوی را تشکیل میدهند. سیستم لنفاوی وظیفه گردش مایعات لنفاوی در بدن را بر عهده دارند. این مایعات لنفاوی حاوی گلبولهای سفید خون هستند و با عفونتها مقابله میکنند. لنفوم رودهای نوعی بیماری خود ایمنی به حساب میآید. این بیماری معمولا به صورت لنفوم روده باریک ایجاد میشود. در ادامه این مقاله در خصوص علائم لنفوم روده، تشخیص، عوامل افزایش خطر و درمان این بیماری صحبت خواهیم کرد. همراه ما باشید.
اما اخیرا بیماری لنفوم روده بزرگ نیز در میان افراد شایع شده است. پزشکان حدود ۷۰ نوع سرطان را به عنوان لنفوم روده طبقه بندی کردهاند. یک دسته بندی کلی نیز لنفوم را به دو دسته لنفوم هوچکین و لنفوم غیر هوچکین تقسیم میکند.
انواع لنفوم روده کدامند؟
به طور کلی دو نوع اصلی لنفوم روده وجود دارند. لنفوم روده هوچکین و غیر هوچکین. تفاوت میان این دو به وجود سلولهای سرطانی بزرگی به نام Reed-Sternberg RS بازمیگردد. به طوری که افراد مبتلا به لنفوم هوچکین این سلولهای بزرگ را دارا هستند. اما مبتلایان به لنفوم غیر هوچکین این سلولهای بزرگ را ندارند.
بر اساس تحقیقات انجام شده، لنفوم غیر هوچکین سه برابر شایعتر از لنفوم هوچکین است. دانشمندان معتقدند که لنفوم هوچکین بیشتر تحت تاثیر مشکلاتی که برای سیستم ایمنی به وجود میآید، شکل میگیرد. علائم این دو نوع بیماری عموما شبیه به هم هستند. در ادامه به معرفی و بررسی علائم لنفوم روده خواهیم پرداخت.
علائم لنفوم روده
لنفوم روده کوچک ممکن است در مراحل اولیه، علائمی نداشته باشد. و فقط پزشکان در هنگام معاینه، غدد لنفاوی بزرگ شده را شناسایی کنند. غدد لنفاوی که بزرگ میشوند، مانند گرههای نرم در زیر پوست به نظر میرسند. معمولا غدد لنفاوی بزرگ شده در گردن، بالای قفسه سینه، زیر بغل، معده و کشاله ران تشکیل میشوند.
علائم اولیه لنفوم روده معمولا خیلی شدید و قابل توجه نیستند. به همین دلیل ممکن است نادیده گرفته شوند.
این علائم متداول شامل درد استخوانها، سرفه، بزرگ شدن طحال، تب، تعریق شبانه، بثورات خارش دار پوستی، تنگی نفس، دل درد و کاهش وزن ناگهانی و بدون دلیل هستند. به دلیل نادیده گرفته شدن این علائم، اغلب تشخیص بیماری لنفوم در ابتدای شروع این بیماری بسیار دشوار است. نکته مهم در خصوص این علائم، مراجعه هرچه سریعتر به پزشک در صورت مشاهده آنها میباشد.
علل ایجاد بیماری لنفوم روده چیست؟
لنفوم روده یا سرطان روده نتیجه رشد غیر عادی سلولها میباشند. همه سلولهای بدن عمر کوتاه دارند. و هنگامی که عمر آنها به پایان میرسد، از بین میروند. اما در بیماری سرطان لنفوم روده کوچک، سلول رشد میکند و به جای از بین رفتن، گسترش مییابد. علت اصلی ایجاد بیماری لنفوم هنوز مشخص نشده است. اما عواملی هستند که خطر ابتلا به این بیماری را گسترش میدهند. در ادامه به بررسی این عوامل خواهیم پرداخت.
چه عواملی خطر ابتلا به لنفوم روده را افزایش میدهند؟
متخصصان برای هر نوع از لنفوم روده هوچکین و غیر هوچکین عوامل خطر متفاوتی را مشخص کردهاند. در ادامه عوامل افزایش خطر ابتلا به هر نوع را برای شما معرفی خواهیم کرد.
عوامل خطر لنفوم غیر هوچکین
نقص سیستم ایمنی بدن یکی از عوامل تشدید کننده لنفوم غیر هوچکین است. بنابراین افرادی که به ویروسهای نقص سیستم ایمنی مانند HIV مبتلا هستند، باید مراقب ابتلا به این بیماری باشند.
همچنین افرادی که سایر بیماریهای خودایمنی نظیر سلیاک را تجربه کردهاند، بیشتر در معرض ابتلا به لنفوم هستند.
اگر میخواهید بیشتر درباره بیماری سلیاک بدانید، این مقاله را مطالعه کنید. روی لینک سبز رنگ بزنید.
از لحاظ عواملی نظیر سن و رنگ پوست و جنسیت نیز تفاوتهایی میان افراد در خصوص میزان خطر ابتلا به این بیماری وجود دارد. به عنوان مثال افراد سفید پوست بیشتر در معرض ابتلا به لنفوم روده باریک قرار دارند. همچنین زنان بیشتر در معرض ابتلا به این نوع لنفوم هستند. افراد بالای ۶۰ سال نیز باید بیشتر مراقب ابتلا به لنفوم غیر هوچکین باشند.
چاقی و اضافه وزن نیز از عوامل تشدید خطر ابتلا به این بیماری است. متخصصان همچنین معتقدند که تا حد امکان باید از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مانند سموم دفع آفات و دیگر مواد شیمیایی اجتناب شود.
عوامل خطر لنفوم هوچکین
از لحاظ سن، افراد بین ۲۰ تا ۳۰ سال و همچنین افراد بالای ۵۵ سال بیشتر در معرض ابتلا به این نوع بیماری قرار دارند. از لحاظ جنسیت، مردان بیشتر از زنان در خطر هستند. مانند لنفوم غیر هوچکین، بیماریهای خودایمنی نظیر HIV خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند. همچنین برخی بیماریهای عفونی مانند بیماری EBV میتوانند بر ایجاد لنفوم هوچکین تاثیر گذار باشند.
لنفوم روده در کودکان
لنفوم روده در کودکان نیز رخ میدهد. در حقیقت این نوع خاصی از لنفوم است. که کودکان به آن مبتلا میشوند. کودکانی که سیستم ایمنی بدن آنها دچار نقص میشود، مانند کودکان مبتلا به بیماری HIV ، در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. همچنین کودکانی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن را مصرف میکنند، مانند کودکانی که تحت شیمی درمانی یا پرتو درمانی قرار گرفتهاند، امکان ابتلا به لنفوم را دارند.
همچنین کودکان زیر ۱۵ سال از لحاظ ابتلا به لنفوم هوچکین در خطر بالایی قرار دارند. لنفوم غیرهوچکین نیز در کودکان رشد بسیار سریع و علائم شدیدی دارد.
تشخیص لنفوم چگونه است؟
در صورت مراجعه به پزشک و مشکوک بودن به لنفوم روده، نمونه برداری از از غده لنفاوی انجام میشود. و پزشکان با بررسی سلولهای گره لنفاوی، این بیماری را تشخیص میدهند. و شدت و میزان آن را تعیین میکنند. با تشخیص بیماری، از آزمایش خون یا تصویر برداری اشعه ایکس نیز میتوان برای تعیین مرحله بیماری بهره برد.
درمان لنفوم روده
آیا سرطان روده کوچک قابل درمان است ؟ پاسخ به این سوال مثبت است. در حقیقت با پیشرفت علم پزشکی و همکاری پزشکان حوزههای مختلف، درمان این بیماری امکان پذیر شده است. همچنین با معرفی روشهای درمانی جدید، درصد موفقیت آمیز بودن درمان افزایش یافته و سرعت درمان نیز بیشتر شده است.
البته درمان لنفوم به مرحلهای که بیماری در آن قرار دارد بسیار وابسته است. بنابراین هرچه زودتر این بیماری تشخیص داده شود و درمان سریعتر آغاز شود، امکان درمان کامل بیماری بیشتر خواهد بود.
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص بیماری لنفوم روده صحبت کردیم. و سعی کردیم شما را بیشتر با این بیماری آشنا کنیم. توجه داشته باشید که اگر علائم این بیماری را دارید و مشکوک به بیماری لنفوم روده هستید، باید هرچه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه نمایید. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.