انواع سنگ کلیه، چه عواملی باعث سنگ کلیه می شود ؟

انواع سنگ کلیه به چه شکلی هستند؟ کدام یک خطرناک تر است؟ در این مقاله قصد داریم هرآنچه که باید در خصوص بیماری سنگ کلیه بدانید را با هم بررسی کنیم. به همین منظور در خصوص مواردی چون علل سنگ کلیه در مردان و زنان، علائم حرکت سنگ کلیه، علت به وجود آمدن سنگ کلیه، علائم کلیه سنگ ساز و علائم دفع سنگ کلیه در زنان و مردان بپردازیم. برای آگاهی از مطالب گفته شده و اینکه چرا کلیه سنگ ساز میشود و راه‌های پیشگیری از سنگ کلیه کدامند، در ادامه این مقاله با مجله کرفس همراه باشید.

بیماری سنگ کلیه چیست؟

سنگ کلیه به توده‌های جامدی گفته می‌شود که در تمام نقاط دستگاه ادراری می‌توانند ایجاد شوند. اما معمولا این توده‌های جامد بلوری شکل در کلیه‌ها تشکیل می‌شوند. بیماری سنگ کلیه یکی از دردناک ترین بیماری‌هایی است که ممکن است افراد مختلف به آن مبتلا شوند.

چرا کلیه سنگ ساز میشود

سنگ کلیه ممکن است بسیار کوچک باشد. و به راحتی از طریق مجاری ادراری دفع شود. اما گاهی این توده‌های جامد بلوری در دستگاه ادراری بسیار بزرگ می‌شوند. و تقریبا به اندازه یک توپ گلف در می‌آیند. در این صورت ممکن است به سختی از بدن خارج شوند. و روند درمانی بیمار را بسیار مشکل کنند. به همین دلیل درمان بیماری سنگ کلیه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. و عدم درمان سنگ کلیه می‌تواند به مشکلات ادراری، انواع عفونت‌ها و آسیب رسیدن به کلیه منجر شود.

رژیم غذایی بیماران سنگ کلیه ” بیماران سنگ کلیه چه بخورند ؟ “

در این مقاله بخوانید.

انواع سنگ کلیه ایجاد شده در دستگاه ادراری و علل ایجاد آن‌ها

انواع مختلف سنگ کلیه ممکن است از بلورهای متفاوتی تشکیل شوند. انواع مختلف سنگ کلیه ایجاد شده در بدن افراد بیمار عبارتند از:

سنگ کلیه کلسیمی

این نوع از سنگ کلیه که شایع ترین نوع آن می‌باشد، از اگزالات کلسیم تشکیل می‌شود. مصرف غذاهای حاوی اگزالات بالا احتمال ابتلا به این نوع از سنگ کلیه را افزایش می‌دهد. خوراکی‌های حاوی اگزالات بالا عبارتند از:

چیپس سیب زمینی، بادام زمینی، شکلات، چغندر و اسفناج. متخصصان معتقدند که مصرف مقادیر کافی کلسیم ترجیحا از طریق خوراکی‌های طبیعی، می‌تواند از بروز این نوع سنگ کلیه جلوگیری کند.

سنگ کلیه اسید اوریک

این نوع سنگ کلیه بیشتر در مردان مشاهده می‌شود. همچنین افرادی که به بیماری نقرس مبتلا هستند و یا تحت شیمی درمانی قرار گرفته‌اند، بیشتر در خطر ابتلا به این نوع بیماری قرار دارند. رژیم‌های غذایی حاوی مقادیر بالای پروتئین حیوانی، احتمال ابتلا به این نوع از سنگ کلیه را افزایش می‌دهند.

 عوارض بعد از دفع سنگ کلیه

سنگ کلیه استروویت

این نوع از سنگ کلیه بیشتر در بانوانی که به عفونت‌های ادراری مبتلا هستند، مشاهده می‌شود. این نوع از توده‌های بلوری شکل می‌توانند بزرگ باشند. و حتی مجاری ادراری را مسدود کنند. علت اصلی ایجاد این نوع سنگ‌ها، عفونت کلیه‌ها می‌باشد. و بهترین راه پیشگیری از ابتلا به این انواع سنگ کلیه، درمان عفونت‌های زمینه‌ای بدن می‌باشد.

سنگ کلیه سیستین

یکی دیگر از انواع سنگ کلیه و بسیار نادر است. سنگ کلیه سیستین در افرادی که به بیماری اختلال ژنتیکی کیستینوریا مبتلا هستند، ایجاد می‌شود.

علل سنگ کلیه و عوامل خطر ابتلا به سنگ کلیه

انواع مختلف سنگ کلیه در نتیجه علل مختلفی ایجاد می‌شوند. سنگ کلیه کلسیمی در نتیجه تجمع کلسیم یا اگزالات اضافی در کلیه‌ها و مجاری ادراری ایجاد می‌شود. سنگ کلیه اسید اوریک در نتیجه کمبود آب در بدن تشکیل می‌شود. زیرا در صورت کمبود آب بدن، ادرار اسیدی‌تر می‌شود. و در نتیجه باعث ایجاد سنگ کلیه خواهد شد.

سنگ‌های استروویت در اثر عفونت ادراری ایجاد می‌شوند. این سنگ‌ها از منیزیم و آمونیاک تشکیل شده‌اند. سنگ‌های سیستین هم که بسیار نادر هستند، در اثر تجمع ماده‌ای در ادرار که در ماهیچه‌ها هست، ایجاد می‌شوند.

علل سنگ کلیه در مردان و زنان با هم تفاوتی ندارد.

بیشترین عواملی که در ابتلا به سنگ کلیه نقش دارند عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی در ابتلا به سنگ کلیه
  • داشتن سن بالای ۴۰ سال و در برخی مقالات سن بالای ۶۵ سال
  • جنسیت افراد که بر اساس آن، مردان بیشتر از زنان در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
  • کم تحرکی
  • اضافه وزن و چاقی
  • بیماری دیابت
  • بارداری
  • انجام عمل جراحی در دستگاه گوارش

سایر عواملی که می‌توانند بر ابتلا به سنگ کلیه اثر بگذارند عبارتند از:

کمبود آب بدن و عدم مصرف مایعات به میزان کافی، رژیم‌های غذایی حاوی پروتئین و سدیم زیاد مخصوصا از نوع پروتئین حیوانی، مصرف زیاد مواد قندی، بیماری پرکاری تیروئید، بیماری‌های التهاب روده که سبب افزایش جذب کلسیم می‌شوند و مصرف برخی داروهای ادرار آور، ضد تشنج و کنترل کننده اسید معده از دیگر علل سنگ کلیه هستند. همچنین مصرف خودسرانه برخی از مکمل ها مثل منیزیم میتواند مشکلاتی را به وجود آورد.

علت بوجود آمدن سنگ کلیه

علائم سنگ کلیه

اگر سنگ‌های ایجاد شده بسیار کوچک باشند، به راحتی دفع می‌شوند. و علائم خاصی ندارند. به همین دلیل فرد ممکن است سال‌ها مبتلا به این بیماری باشد و حتی متوجه نشود.

اما اگر بیماری شدیدتر باشد و سنگ‌های ایجاد شده بزرگ‌تر باشند، علائم آزار دهنده‌ای بروز خواهند کرد. شایع‌ترین علائم بیماری سنگ کلیه عبارتند از:

  • احساس درد شدید در قسمت پشت، پهلو، زیر شکم یا کشاله ران
  • مشاهده خون صورتی، قهوه‌ای و یا قرمز رنگ در ادرار
  • تکرر ادرار
  • احساس درد هنگام دفع ادرار
  • نا توانی در ادرار کردن یا اینکه فرد فقط بتواند مقدار کمی از ادرار را دفع کند
  • بوی بد ادرار
  • علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ و تب و لرز نیز می‌توانند به سنگ کلیه ارتباط داشته باشند.

این علائم می‌توانند کوتاه مدت یا بلند مدت باشند. و همچنین به صورت رفت و برگشتی عمل کنند.داشتن این علائم می‌تواند نشانه این باشد که شما به سنگ کلیه مبتلا هستید. اگر فردی این علائم را داشته باشد، فورا باید به پزشک مراجعه کند. تا از بروز مشکلات جدی‌تر برای سلامتی خود جلوگیری کند.

۸ پیشنهاد ساده برای سلامت کلیه ها و رهایی از کلیه درد

در این مقاله بخوانید!

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم شما را با بیماری سنگ کلیه بیشتر آشنا کنیم. و انواع سنگ کلیه ایجاد شده در افراد بیمار را برای شما معرفی و بررسی کردیم. همچنین علل سنگ کلیه و علائم این بیماری را برای شما شرح دادیم. درد سنگ کلیه ممکن است بسیار طاقت فرسا باشد. چنانچه احساس می‌کنید علائم این بیماری را دارید، سریعا باید به پزشک مراجعه نمایید. و در صورت تشخیص سنگ کلیه، روند درمانی هرچه سریع‌تر باید شروع شود. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.

منابع: healthline، medicalnewstoday، mayoclinic

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *