یائسگی چیست؟ آیا یائسگی زودرس باعث ناباروری میشود؟
یائسگی زودرس برای برخی از بانوان باعث بروز مشکلات زیادی میشود. اگرچه بسیاری این مشکل را بیماری نمیدانند و حتی از اینکه دیگر مجبور نیستند هر ماه قاعدگی را تحمل کنند، خوشحالند، اما در نهایت باعث بروز مشکلات جسمی و روحی زیادی میشود. در ادامه قصد داریم به علائم و علتهای ابتلا به یائسگی زودرس بپردازیم. پس تا انتهای این مطلب با کرفس همراه شوید.
آنچه در ادامه میخوانید: یائسگی زودرس چیست؟ مهمترین علائم یائسگی چیست؟ دلیل یائسگی زودرس چیست؟ یائسگی زودرس چه خطری دارد؟ در یائسگی زودرس امکان بارداری وجود دارد؟ آیا یائسگی زودرس قابل درمان است ؟ |
یائسگی زودرس چیست؟
یائسگی مرحلهای از زندگی است که در آن زنان دیگر نمیتوانند باردار شوند. این دوره از اواسط دهه ۵۰ زندگی شروع میشود. البته برای برخی از زنان ممکن است یائسگی قبل از سن ۴۰ سال و یا ۴۵ سال اتفاق بیفتد. در این صورت به آن یائسگی زودرس گفته میشود.
این عارضه در زمانی خارج از زمان معمول اتفاق میافتد. در این شرایط هم زنان قادر به بارداری نخواهند بود. چرا که باعث نارسایی اولیه تخمدانها میشود.
مهمترین علائم یائسگی چیست؟
علائم دوره یائسگی با توجه به مراحل آن بروز میکند. به طور کلی یائسگی سه دوره دارد که عبارتند از:
- مرحله انتقالی: در این دوره تخمدانها هورمون کمتری ترشح میکنند و سطح استروژن، پروژسترون و تستوسترون دچار نوسان میشود. علائم یائسگی در همین دوره خود را نشان میدهند.
- توقف پریودی: دومین مرحله از یائسگی با کم شدن خون قاعدگی خود را نشان میدهد. در این دوره تخمدانها دیگر تخمک آزاد نمیکنند و میزان استروژن هم کاهش مییابد.
- یائسگی کامل: گرگرفتگی یکی از علائم این دوره است. به طور کامل زنان در این دوره وارد یائسگی میشوند.
به طور کلی یائسگی با علائم زیر بروز میکند:
- احساس گرگرفتگی یا احساس گرمای شدید
- تعریق شبانه
- خشکی واژن و احساس درد در زمان رابطه جنسی
- تکرر ادرار
- ابتلا به عفونت ادراری بدون علائم
- ایجاد مشکل در خوابیدن
- ابتلا به مشکلات عاطفی و افسردگی خفیف (به دلیل تغییرات هورمونی)
- خشکی پوست، چشم و دهان
- حساسیت به پستان
- افزایش ضربان قلب
- ابتلا به سردرد
- افزایش دردهای مفصلی و عضلانی
- تغییر در میل جنسی
- کاهش تمرکز
- پریود نامنظم
- سرانجام تمام شدن پریود
دلیل یائسگی زودرس چیست؟
حدود ۱ درصد از زنان یائسگی را در زیر ۴۰ سال تجربه میکنند. در ۵ درصد از زنان هم ممکن است یائسگی قبل از ۴۵ سال اتفاق بیفتد. یائسگی زودرس نشان وجود یک بیماری است و به همین دلیل باید درمان شود. دلایلی که باعث بروز چنین عارضهای میشود عبارت است از:
- انجام عمل جراحی که باعث از بین رفتن تخمدانها شود.
- مصرف دخانیات و قلیان
- عمل جراحی برداشتن رحم
- انجام درمانهای شیمیایی یا پرتودرمانی
- داشتن سابقه خانوادگی یائسگی در سنین پایین
- ابتلا به ناهنجاریهای کروموزومی از جمله سندروم ترنر یا Fragile X
- بتلا به بیماریهای خودایمنی از جمله بیماری التهاب روده و یا آرتریت روماتوئید
- ابتلا به بیماری ایدز
- ابتلا به بیماریهای عفونی مثل اوریون.
یائسگی زودرس چه خطری دارد؟
اولین نتیجه یائسگی زودرس، ناتوانی زنان در بارداری است. پس زنانی که قبل از ۴۰ سال یائسه میشوند دیگر قادر به بارداری نیستند. از سوی دیگر میزان هورمون استروژن در بدن به شدت کاهش مییابد. زیرا تخمدانها این هورمون را تولید میکنند. وقتی قاعدگی اتفاق نیفتد سطح استروژن در بدن کاهش مییابد.
کاهش این هورمون در بدن باعث افزایش ابتلا زنان به پوکی استخوان میشود. از سوی دیگر خطراتی مثل احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و تخمدان، بیماری پریودنتال (لثه)، از دست دادن دندان و تشکیل آب مروارید در چشم را به دنبال دارد.
زنانی که در سنین ۵۰ به بعد دچار یائسگی میشوند تحت نظر پزشک قرار میگیرند. اما وقتی قبل از ۴۰ سال به این عارضه مبتلا شوید، مشکلات جسمانی بیشتری را به دنبال دارد.
در یائسگی زودرس امکان بارداری وجود دارد؟
به طور کلی هر زمانی که یائسگی اتفاق بیفتد، زنان توان خود را برای باردار شدن از دست میدهند. زیرا با تمام شدن قاعدگی تخمدانها هم قدرت باروری تخمک را از دست میدهند. با این حال علم پزشکی آنقدر پیشرفت کرده است که حتی بعد از یائسگی هم بتوانید باردار شوید. این روزها زنانی که یائسه شدهاند میتوانند با کمک روش به نام لقاح آزمایشگاهی و با استفاده از تخمهای اهدا کننده، باردار شوند.
آیا یائسگی زودرس قابل درمان است ؟
درمان یائسگی به طور قطعی وجود ندارد. با این حال پزشکان برای درمان این عارضه اغلب از روش هورمون درمانی استفاده میکنند. به این صورت که با تزریق هورمون و یا تجویز داروهای هورمونی، دوباره فرد را به حالت قبل از یائسگی برمیگردانند. اما این روشها موقتی است.
طبق گفته متخصصان روشهایی مثل طب سوزنی و یا روشهای طب سنتی برای درمان یائسگی زودرس موفق نبودهاند. برای درمان این عارضه بهتر است به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید.
منبع: webmd