بیماری فیبرومیالژیا چگونه است؟ علائم آن را می‌شناسید؟

در این مقاله قصد داریم شما را با بیماری فیبرومیالژیا و هر آنچه که باید در مورد آن بدانید، آشنا کنیم. فیبرومیالژیا یک بیماری عصبی شایع و یک سندروم مزمن به شمار می‌رود که سبب ایجاد درد در بدن و حالات پریشانی ذهنی افراد بیمار خواهد شد. ممکن است بیماری فیبرومیالژیا با بیماری آرتروز یا التهاب مفاصل، به دلیل شباهت علائم، اشتباه گرفته شود. به همین منظور قصد داریم تا با ارائه یک تعریف ساده از این بیماری، به بیان ویژگی‌ها و اثرات آن بر سلامتی بدن بپردازیم. و همچنین علائم و نشانه‌ها و راه‌های درمان بیماری فیبرومیالژیا را مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه این مقاله همراه مجله کرفس باشید.

فیبرومیالژیا چیست؟

فیبرومیالژیا یک بیماری عصبی شایع و یک سندروم مزمن به شمار می‌رود که سبب ایجاد درد در بدن و حالات پریشانی ذهنی افراد بیمار خواهد شد. ممکن است بیماری فیبرومیالژیا با بیماری آرتروز یا التهاب مفاصل، به دلیل شباهت علائم، اشتباه گرفته شود. بر اساس آمار، حدود ۲ الی ۴ درصد افراد ممکن است گرفتار این بیماری بشوند. همچنین احتمال ابتلای زنان به بیماری فیبرومیالژیا نسبت به مردان بیشتر است. و حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا را زنان تشکیل می‌دهند.

حقایق کلی و سریع در خصوص بیماری فیبرومیالژیا

در این قسمت به بیان برخی حقایق کلی و اصلی بیماری خواهیم پرداخت. و در طول مقاله در خصوص آن‌ها بیشتر توضیح خواهیم داد. این حقایق عبارتند از:

  • بیماری فیبرومیالژیا باعث ایجاد درد، خستگی و انواع مختلف ناراحتی‌های بدنی و ذهنی در فرد می‌شود.
  • علائم فیبرومیالژیا شبیه به بیماری آرتروز است، اما باید توجه داشت که فیبرومیالژیا بافت‌های نرم بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. و اغلب با مفاصل کاری ندارد.
  • علت یا علل اصلی ابتلا به این بیماری هنوز شناسایی نشده‌اند، اما عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به این بیماری شامل انواع آسیب دیدگی‌ها، بیماری آرتروز، انواع مختلف بیماری‌های خود ایمنی و بیماری‌های مربوط به مشکلات سیستم ایمنی بدن مانند لوپوس و مشکلات ژنتیکی می‌باشند.
  • در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجوود ندارد. ولی با روش‌های درمانی جدید، طب سوزنی، ورزش و داروهای مختلف می‌توان علائم این بیماری را به خوبی کنترل کرد. و درد را تسکین داد.
بیماری فیبرومیالژی

علائم بیماری فیبرومیالژیا

به طور کلی فیبرومیالژیا می‌تواند سبب احساس درد در نواحی گسترده‌ای در بدن، مشکلات در کیفیت خواب، مشکلات ذهنی و سایر علائم مربوطه بشود. شایع ترین این علائم عبارتند از:

درد در نواحی گسترده بدن، احساس درد و سفتی فک، درد و خستگی در عضلات صورت و بافت‌های فیبری مجاورشان، احساس درد و سفتی مفاصل به ویژه در هنگام صبح، سردرد، کاهش کفیت خواب و نامنظم شدن ساعات خواب، ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر، دوره‌های قاعدگی نامنظم و دردناک، سوزن سوزن شدن و بی‌حسی دست‌ها و پاها، سندرم پای بی‌قرار، حساسیت نسبت به سرما یا گرما، مشکلات حافظه و عدم توانایی مناسب در تمرکز و احساس خستگی شدید.

همچنین علائم زیر نیز می‌توانند در برخی موارد نشانه ابتلا به بیماری فیبرومیالژیا باشند:

مشکلات بینایی، حالت تهوع، مشکلات گوارشی و مجاری ادراری، افزایش وزن ناگهانی، سرگیجه، علائم سرماخوردگی و آنفولانزا، مشکلات پوستی، درد در قفسه سینه، افسردگی و اضطراب و مشکلات دستگاه تنفسی.

توجه داشته باشید که این علائم و شدتشان می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

درمان فیبرومیالژیا

همانطور که در ابتدای این مقاله به آن اشاره کردیم، هنوز درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. و روش‌های درمانی موجود فقط سعی در کنترل علائم این بیماری دارند.

بر اساس آمار بدست آمده، حدود ۲۰ درصد افراد مبتلا به فیبرومیالژیا در دو سال اول بیماری اقدام به امتحان روش درمانی طب سوزنی می‌کنند. اگرچه نتایج مثبتی در خصوص اقدام به استفاده از طب سوزنی برای مبتلایان به این بیماری وجود دارد، اما پزشکان معتقدند که نوز تحقیقات بیشتری باید در این زمینه صورت بگیرد.

نکته بسیار مهم در خصوص درمان این بیماری، این است که هر فرد باید به صورت جداگانه تحت درمان‌های پزشکی قرار بگیرد. و استفاده از روش درمانی تجویز شده مخصوص یک فرد برای سایر بیماران اصلا توصیه نمی‌شود. بنابراین توجه داشته باشید که استفاده خودسرانه از روش‌های درمانی و مصرف بدون تجویز پزشک داروهای مختلف برای مبتلایان به بیماری فیبرومیالژیا می‌تواند خطرناک باشد. و باید از آن به طور جدی اجتناب شود.

به طور کلی یک روش درمانی می‌تواند شامل تمرین‌های ورزشی منظم روزانه، طب سوزنی، روان درمانی، درمان‌های اصلاح رفتار (کاهش استرس و … )، مراقبت‌های کایروپراکتیک، ماساژ، فیزیوتراپی و تجویز داروهای مختلف مانند داروهای ضد درد و ضد التهاب و یا داروهای ضد افسردگی با دوزهای پایین باشد.

بیماری فیبرومیالژیا چیست

علل و عوامل ابتلا به فیبرومیالژیا

همانطور که در ابتدا گفتیم، علل اصلی ابتلا به این بیماری هنوز مشخص نیستند. با این حال، طیف وسیعی از عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به فیبرومیالژیا وجود دارند که ما در این قسمت آن‌ها را برای شما معرفی می‌کنیم. شناخته شده ترین این عوامل عبارتند از:

تجربه یک رویداد جسمی یا ذهنی استرس‌زا مانند تصادفات رانندگی، آسیب‌های مخرب تکراری، بیماری آرتروز، انواع مختلف بیماری‌ خود ایمنی یا اختلالات سیستم ایمنی بدن مانند لوپوس، مشکلات سیستم عصبی مرکزی و نخاع، سابقه خانوادگی و عوامل ژنتیکی، التهاب‌های شدید و اختلالات عضلانی.

بیماری لوپوس و علائم آن | چگونه بیماری لوپوس را تشخیص دهیم؟

در اینجا بخوانید!

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی بیماری فیبرومیالژیا پرداختیم. و عوامل بروز بیماری و علائم و نشانه‌‌های آن را برای شما بررسی کردیم. همچنین به بررسی روش‌های درمانی که در حقیقت راهی برای کنترل و کاهش علائم این بیماری هستند را مورد بررسی قرار دادیم. توجه داشته باشید که در صورت مشاهده علائم این بیماری و احتمال ابتلا به آن، اولین و سریع ترین کار شما باید مراجعه به پزشک متخصص و قرار گرفتن تحت درمان‌های مناسب او باشد. و به طور جدی باید از درمان‌های خانگی و خودسرانه پرهیز شود.

منابع :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *