سردرد صبحگاهی چیست؟
سردرد صبحگاهی یکی از مشکلاتی است که افراد زیادی با آن دست و پنجه نرم میکنند. برخی فقط یک بار دچار سردرد میشوند اما برخی دیگر به طور مداوم به این عارضه دچار میشوند و درمان سردرد صبحگاهی به یک معضل برای آنها تبدیل میشود. برخی نیز از سردرد بعد از غذا خوردن گلایه میکنند!
سردرد صبحگاهی عارضهای است که از هر ۱۳ نفر، یک نفر به آن مبتلا میشود. افرادی که به طور کلی با اختلال خواب درگیر هستند، ۲-۸ برابر بیشتر از سایرین در معرض سردردهای صبحگاهی هستند.
علت سردرد صبحگاهی
علت سردرد اول صبح، مسالهای بغرنج برای افرادی است که به آن مبتلا هستند. اما خبر خوب اینکه علل این نوع سردردها از چند حالت بیشتر خارج نیست. در ادامه به معرفی این علل خواهیم پرداخت.
· میگرن و سردرد شدید
یکی از دلایل سردرد صبحگاهی، میگرن است. میگرنها انواع سردردهای بسیار رایجی هستند. بیش از ۲۹.۵ میلیون آمریکایی دچار میگرن هستند. این نوع سردرد میتواند توانایی شما در انجام اعمال حیاتی بدن تحت تأثیر قرار دهد. نیمی از این سردردها بین ۴ تا ۹ صبح رخ میدهد و ۳۰ تا ۵۰ درصد افراد مبتلا به میگرن، با مشکل سردرد بعد از خواب نیز درگیر هستند. بعضی اوقات علت سردرد در خواب نیز میتواند، میگرن باشد.
· بیماری بیخوابی و سردرد صبحگاهی
بیخوابی میتواند تاثیر مخربی بر الگوهای خواب داشته باشد و باعث محرومیت شما از خواب شود. این بیماری یک علت شایع سردرد صبحگاهی است. بیماری بیخوابی میتواند باعث مسایلی شود که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
– در حالیکه تلاش میکنید به خواب بروید، شما را بیدار نگه میدارد.
– باعث بیدار شدن شما در طول زمانی که خواب هستید، میشود.
– باعث خواب مضطرب و ناآرام میشود.
بنابراین واضح است که بیماری بیخوابی یکی از علل شایع سردردهای صبحگاهی است. به عبارتی دیگر خواب کم، به طور مستقیم بر سردردهای صبحگاهی تاثیر میگذارد. علت سردرد بعد از خواب نیمروزی نیز میتواند همین مساله باشد. زیرا خواب کم و ناکافی عملکرد بدن را دچار اختلال میکند. خوشبختانه برای درمان بیخوابی روشهای متفاوت و متنوعی وجود دارد. درمان بیخوابی میتواند شامل مصرف دارو، طب سنتی یا رواندرمانی باشد.
· افسردگی یا اضطراب و سردرد صبحگاهی
در یک مطالعه که در مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شد، مهمترین دلیل برای سردرد مزمن صبحگاهی، اضطراب و افسردگی بود. شرایط سلامت روان نیز میتواند به بیخوابی منجر شود که ناخودآگاه احتمال ابتلا به سردرد صبحگاهی شما را افزایش میدهد.
اگر در معرض فشار روحی یا استرس قرار داشتهاید و خوابتان نیز اخیرا دچار مشکل شده است، حتما با پزشک خود صحبت کنید. به کمک مشورت گرفتن از یک روانشناس، به راحتی میتواند این شرایط را کنترل کنید و به کاهش میزان بروز سردرد صبحگاهی نیز کمک کنید.
· خروپف یا آپنه خواب
اختلال خواب ناشی از خروپف، میتواند یک دلیل برای سردرد صبحگاهی و احتمالا از علائم آپنه خواب باشد. آپنه خواب باعث میشود که شما در طول شب در معرض تنگی نفس قرار بگیرید. به طور کلی سردردهای مرتبط با آپنه خواب کمتر از ۳۰ دقیقه طول میکشند. شما میتوانید برای جلوگیری از آپنه خواب و بهبود وضعیت تنفسی خود، اتاق خواب را با تجهیزاتی چون دستگاه تصفیه هوا مجهز کنید.
· دندان قروچه و سردرد صبحگاهی
شاید کمی دور از ذهن باشد اما دندان قروچه نیز میتواند یکی از دلایل سردرد صبحگاهی شما باشد. دندان قروچه نیز مانند آپنه خواب یک مشکل فیزیکی است که باعث سردرد صبحگاهی میشود. دندان قروچه باعث دردهای مزمن فک و دندان و متعاقبا سردرد میشود. برای درمان آن باید از تکنیکهای کاهش استرس و یا مشاوره کمک بگیرید.
· دردهای عضلانی و سردرد صبحگاهی
یکی از دلایلی که باعث سردردهای مزمن صبحگاهی میشود، دردهای عضلانی ناحیه کمر یا گردن است. در اکثر مواقع وجود بالشت یا تشک غیراستاندارد، باعث به وجود آمدن این مشکل میشوند که در صورت عدم توجه به آن، باعث بروز عوارض به مراتب جدیتری تا یک سردرد صبحگاهی میشوند.
درمان سردرد اول صبح
در وهله اول باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا او با تشخیص دقیق و علمی، علت سردرد شما را پیدا کند و سپس در جهت رفع سردرد اقدام کنید. برخلاف تصور عموم، درمان سردرد شدید، در صورت مرتبط نبودن با بیماری میگرن و بیماریهای مشابه، بسیار ساده و آسان است.
مهمترین چیز در درمان سردرد اول صبح، بهبود وضعیت خواب است. باید عادتهای سالم خواب را تمرین کنید. در ادامه به چند مورد از آن اشاره خواهیم کرد:
· خواب کافی (حدود هفت یا هشت ساعت برای بزرگسالان)
· خوابیدن در محیطهایی که باعث خواب میشوند. (محیطهایی تاریک و ساکت)
· استفاده نکردن از موبایل و صفحه نمایش روشن، درست قبل از خواب
· خوابیدن و بیدار شدن در ساعتهای مقرر و پایبند بودن به آن زمانها
اما اگر سردرد شما ناشی از یک وضعیت ریشهدارتری چون مصرف داروهای خاصی باشد، حتما با پزشک خود مشورت کنید. فراموش نکنید که هرگز نباید سرخود دارویی را قطع کنید یا برای جلوگیری از سردرد، دارویی را مصرف کنید. زیرا ممکن است تداخل دارویی باعث بروز مشکلات جدی برای شما بشود.
منبع: