هرآنچه که درمورد بیماری ام اس باید بدانید!
ام اس یک بیماری خود ایمنی است. که سیستم عصبی مرکزی انسان را درگیر میکند. این بیماری به سلولهای عصبی حمله میکند. و عملکرد آنها دچار اختلال میکند. این بیماری ممکن است بارها در طول زندگی فرد مبتلا عود کند. و روی کیفیت زندگی فرد تاثیر منفی بگذارد. در این مقاله به معرفی و بررسی علائم و نشانههای این بیماری خواهیم پرداخت. و عوامل موثر در درمان و یا عود کردن این بیماری را برای شما بررسی خواهیم کرد. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
ام اس چیست؟
ام اس بیماری است که دوران نهفتگی و عود کردن دارد. علائم آن در زمان عود کردن بیماری باعث مراجعه به پزشک و تشخیص آن میشود. بر اساس مطالعات انجام شده زنان دو تا سه برابر بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. به طور کلی اکثر بیماریهای خود ایمنی روی زنان بیشتر از مردان تاثیر میگذارند. همچنین نشانههای بیماری ام اس در افراد بین سن ۲۰ تا ۳۰ سال بیشتر از سایر گروههای سنی مشاهده میشود. البته کودکان و افراد میان سال نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.
همانطور که در ابتدا هم گفتیم نشانههای بیماری ام اس ممکن است بارها در زمان عود کردن بیماری مشاهده شوند. و پس از چند روز یا چند ماه برطرف شوند. و پس از مدتی دوباره سر و کلهشان پیدا شود. همچنین ممکن است هر بار عود کردن علائم مشابهی با سری قبل داشته باشد. و یا نشانههای جدید و متفاوتی را در فرد ایجاد کند. علاوه بر اینها ممکن است آسیبهایی که در زمان عود کردن بیماری ام اس به فرد وارد میشوند، برای همیشه در فرد مبتلا باقی بمانند.
علائم و نشانههای بیماری ام اس
علائم بیماری MS ممکن است در هر فرد متفاوت باشد. همچنین شدت این نشانهها نیز در افراد مختلف، متفاوت میباشد. برخی از شایع ترین علائم MS عبارتند از:
- احساس خستگی زیاد
- احساس بی حسی و سوزن سوزن شدن در اندامهای بدن
- مشکلات بینایی
- اختلال در حفظ تعادل
- تحرک اندک
- اختلال در تمرکز
- لکنت زبان
- مشکلات مربوط به کنترل روده و مثانه
هر یک از این نشانهها با شروع فرآیند درمان کمرنگ خواهند شد. و یا به طور کلی برطرف میشوند.
عوامل تاثیرگذار در افزایش خطر ابتلا به بیماری ام اس
عوامل متعددی ممکن است در ابتلا فرد به بیماری ام اس تاثیر گذار باشند. ترکیبی از این عوامل میتواند باعث ابتلا فرد به این بیماری شود. البته ممکن است فردی فاکتورهای ابتلا به ام اس را داشته باشد ولی هرگز به این بیماری دچار نشود. دانشمندان هنوز در حال تکمیل تحقیقات خود در این زمینه هستند.
یکی از این عوامل، نزدیکی یا دوری محل زندگی نسبت به خط استوا میباشد. افرادی که در کشورهایی دورتر نسبت به خط استوا زندگی میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. جنسیت نیز از دیگر عوامل تاثیر گذار بر این بیماری است. زنان بیشتر در معرض ابتلا به ام اس قرار دارند. همچنین مسائل ژنتیکی نیز در میزان خطر ابتلا به بیماری ام اس تاثیر گذار هستند. زیرا ممکن است فردی بیماری ام اس را از پدر و مادر خود به ارث برده باشد. بیماریهای عفونی و ابتلا به ویروسهای خاص مانند سرخک نیز در افزایش خطر ابتلا تاثیر گذار هستند.
درمان MS
درمان ام اس اغلب به صورت ترکیبی از داروها، درمانهای جسمی و روحی، تقویت برخی تواناییهای فرد و تغییر سبک زندگی صورت میگیرد. برای درمان این بیماری از داروهای مختلفی کمک گرفته میشود. برخی از این داروها عبارتند از:
داروهای آرام بخش و تسکین دهنده درد، استروئیدها برای درمان علائم در هنگام عود بیماری، داروهایی برای جلوگیری از عود کردن بیماری و داروهای تقویت کننده جسم و روان.
برنامه درمانی که پزشک به هر فرد تجویز میکند، متفاوت خواهد بود. و هیچ برنامه درمانی واحدی برای مبتلایان به این بیماری وجود ندارد. در واقع پزشک معالج با بررسی و در نظر گرفتن شرایط هر فرد، داروها و رژیم غذایی و تمرینهای مربوط را برای بیمار تجویز میکند.
نکات مهم تاثیرگذار در سبک زندگی بیماران
تغییر در سبک زندگی به تنهایی برای درمان این بیماری کارساز نخواهد بود. اما تاثیرات مثبت بسیاری بر روند درمان خواهد داشت. در واقع تغییر در سبک زندگی به افراد کمک خواهد کرد که کیفیت زندگی خود را بهبود دهند.
یکی از این نکات، توجه به رژیم غذایی بیماران است. استفاده از یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات و میوهها به بیماران کمک زیادی میکند. همچنین مصرف کمتر خوراکیهای فراوری شده برای درمان این بیماری موثر خواهد بود.
ورزش و فعالیت بدنی مناسب یکی از روشهای بسیار موثر برای کنترل نشانههای این بیماری میباشد. ورزشهای هوازی ملایم مانند پیادهروی یا شنا برای بیماران ام اس بسیار مفید خواهند بود. همچنین تمرینات کششی و انعطاف بدنی برای کاهش خشکی و سفتی بدن مفید خواهند بود. هر فرد باید با پزشک خود در رابطه با انجام این تمرینات مشورت کند. و زیر نظر او به ورزش و فعالیت بدنی ادامه دهد. افراد همچنین میتوانند با انجام تمرینات مدیتیشن و یوگا روند درمان بیماری را بهبود ببخشند.
در این مقاله درباره روشهای مدیریت استرس بیشتر بخوانید.
مدیریت استرس نیز برای کنترل علائم بیماری ام اس مفید خواهد بود. آموزش روشهای مدیریت استرس برای بیماران مبتلا به ms بسیار توصیه میشود.
ام اس را نباید یک بیماری کشنده در نظر بگیرید. که هیچ درمانی ندارد. در صورت تشخیص به موقع آن، روند درمان به خوبی پیش خواهد رفت. روشهای درمانی جدید نیز به کمک بیماران مبتلا به MS خواهند آمد. اگر به تازگی متوجه ابتلا به این بیماری شدهاید، باید بدانید که با مراقبتهای پزشکی مناسب، زندگی با کیفیت و طولانی را تجربه خواهید کرد. در این مقاله به شناخت و بررسی بیماری ام اس و علائم آن پرداختیم. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.