علت پریدن ناگهانی از خواب چیست؟ آیا درمان دارد؟

علت پرید نگهانی از خواب چیست؟ آیا تا به حال تکان شدید در خواب را تجربه کرده‌اید؟ در مورد این عارضه نظریات زیادی وجود دارد که حتی برخی هم بیشتر به خرافات نزدیک است. اما در واقع علت لرزش بدن و تپش قلب در حین خواب به وضعیت جسمانی مربوط می‌شود. دلیل پریدن در خواب به عواملی برمی‌گردد که در ادامه سایت کرفس به این موضوع می‌پردازیم.

علت لرزش بدن در خواب چیست؟

اغلب افراد حتی برای یک بار هم که شده است در زمان خواب بدنشان تکان شدید خورده است. این لرزش شدید بیشتر به دلیل انقباضات عضلانی بدن است که دقیقا در زمان خواب رخ می‌دهد. این لرزش‌های غیرارادی شبیه به پرش است. بسیاری از افراد زمانی که با این پدیده روبرو می‌شوند ممکن است دچار استرس و وحشت شوند. در حالی که پریدن ناگهانی از خواب نمی‌تواند اختلال باشد و فقط یک پدیده عادی خواب محسوب می‌شود.

علائم پریدن ناگهانی از خواب چیست؟

از آنجایی که تکان شدید در خواب یک اختلال نیست، بنابراین علائم خاصی هم ندارد. اما به طور کلی با نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • تکان خوردن عضلات و یا قسمتی از بدن
  • احساس افتادن از یک بلندی
  • کابوس دیدنی که منجر به وحشت، پرش و یا سقوط شود.
  • نفس زدن شدید و تپش قلب
  • تعریق بدن
تکان شدید در خواب

علت پریدن ناگهانی از خواب ؟

هنوز دلیل مشخصی برای تکان شدید در خواب گزارش نشده است. همه افراد حتی آن‌هایی که از نظر جسمی در سلامت کامل هستند، این پدیده را تجربه می‌کنند. تحقیقات در مورد لرزش در خواب می‌گوید دلیل بروز این پدیده عبارت است از:

اضطراب و استرس

یکی از دلایل علت لرزش بدن در خواب ممکن است استرس و اضطراب باشد. افکار اضطراب‌آور یا نگرانی مغز را فعال نگه می‌دارد. به طوری که حتی در زمان خواب عضلات سعی در شل شدن دارند. این ممکن است باعث شود تا مغز در زمان خوابیدن و یا چرت زدن، سیگنال‌های «هشدار» به سمت بدن ارسال کند.

به همین ترتیب، اگر احساس بی‌حرکتی و لرزش بیشتری داشته باشید، ممکن است بخاطر استرس و اضطراب باشد.

وجود محرک‌ها

یک علت لرزش خواب به وجود محرک‌ها مربوط می‌شود. کافئین و نیکوتین دو ماده‌ای هستند که می‌توایند بر روی توانایی بدن شما در زمان به خواب رفتن تأثیر بگذارند. این دو ماده مانع از عمیق شدن خواب می‌شوند. به طوری که حتی با خواب طولانی، مغز همچنان فعال و بیدار است. در نتیجه هر از چندگاهی دچار وحشت می‌شود و بدن در زمان خواب به لرزه می‌افتد.

ورزش کردن در زمان نامناسب

ورزش کردن به خواب بهتر کمک زیادی می‌کند. اما به شرط اینکه زمان آن را به درستی انتخاب کرده باشید. یک دلیل پرش اعضای بدن در بیداری می‌تواند به دلیل فعالیت بدنی روزانه باشد که در زمان نامناسب انجام می‌شود. اگر ورزش را به ساعت قبل از خواب و یا زمان ابتدای شب موکول کنید، بدن دچار لرزش در حین خواب می‌شود.

زیرا مغز انرژی زیادی را در نتیجه ورزش بدست می‌آورد که حتی در حین خواب هم همچنان بیدار می‌ماند. بنابراین اجازه خواب عمیق را از بدن می‌گیرد و پریدن ناگهانی از خواب را تجربه می‌کنید.

علت لرزش بدن در خواب چیست

کم خوابی یا اختلال خواب

اگر برای خوابیدن عادات نامناسبی دارید، ممکن است دچار این پدیده شوید. تحقیقاتی که در دانشگاه کلرادو انجام شده است نشان می‌دهد ریشه پدیده لرزش در خواب بیشتر به اجداد تکاملی ما بازمی‌گردد. حرکات هیپنوتیزمی راهی برای کمک به انسان‌های نخستین بود که قبل از چرت زدن موقعیت خواب خود را تنظیم می کردند تا در زمان خوابیدن از درخت نیفتند و صدمه نبینند.

درمان تکان شدید در خواب

پدیده پریدن ناگهانی از خواب به دلیل اینکه بیماری و اختلال محسوب نمی‌شود، هیچ عارضه‌ای را به دنبال ندارد. از سوی دیگر این پدیده هم هیچ  راهی برای درمان ندارد. البته می‌توانید تا حدودی از آن پیشگیری کنید. این روش‌ها تا حدودی در درمان لرزش خواب به شما کمک می‌کند:

از مصرف کافئین قبل از خواب خودداری کنید

نوشیدنی‌های کافئین‌دار را به زمان صبح موکول کنید. بعد از ظهر، عصر و شب‌ها زمان مناسبی برای خوردن کافئین نیست.

محرک‌ها را کمتر کنید

برای رفع علت پریدن ناگهانی از خواب بهتر است مصرف دخانیات و نوشیدنی‌های الکلی را متوقف کنید. تحقیقات نشان می‌دهد نیکوتین و الکل خواب عمیق را از بین می‌برند و دچار لرزش حین خواب می‌شوید. از سوی دیگر درمان استرس هم به خواب عمیق کمک زیادی می‌کند.

ورزش را قبل از ظهر انجام دهید

عصرها زمان خوبی برای ورزش‌های هوازی نیست. بهتر است در زمان عصر ورزش‌هایی مثل پیلاتس و یا یوگا در خانه را انجام دهید.

دلیل پرش اعضای بدن در بیداری

گوشی را قبل از خواب کناب بگذارید

حداقل ۳۰ دقیقه قبل از خواب گوشی را از خود جدا کنید. نور اتاق را کم کرده و سعی کنید بدون فکر کردن به مسائل استرس‌زا بخوابید.

تمرینات تنفسی انجام دهید

یک روش برای رفع لرزش در زمان خواب تنفس عمیق است. ۱۰ بار نفس عمیق بکشید تا ضربان قلب کاهش یابد و راحت‌تر به خواب بروید. زود خوابیدن هم می‌تواند به درمان این پدیده کمک کند.

منبع: healthline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *