یوگا پس از ۵۰ سالگی، بایدها و نبایدها

 یوگا پس از ۵۰ سالگی، بایدها و نبایدها

همانطور که در مطالب پیشین به این مساله پرداخته شد، رسیدن به سبک زندگی سالم در میانسالی و پس از ۵۰ سالگی، نه تنها امر دور از دسترسی نیست، بلکه در صورت کمی تلاش می‌تواند زندگی شما را کاملا تغییر دهد. یکی از مسائلی که همیشه پرداخت به آن تاکید می‌شود، ورزش کردن است که البته مختص دوره‌ی خاصی نیست اما پس از ۵۰ سالگی از اهمیت ویژه‌تری برخوردار است. افزایش سوخت‌وساز بدن، بهبود سطح سلامتی، پیشگیری از افسردگی و افزایش روحیه تنها گوشه‌ای از کارهایی است که ورزش می‌تواند برای افراد میانسال بکند. اغلب افراد میانسال اما با این پرسش روبرو می‌شوند که چه ورزشی برای من مناسب است و پاسخ آن معمولا ورزش‌هایی چون یوگا، پیلاتس و … می‌باشد. این ورزش‌ها مناسب هستند اما چگونگی شروع و انتخاب کلاس مناسب از نکاتی هستند که باید پیش از شروع ورزشی مانند یوگا به آن توجه کرد.
گام اول: مشورت با پزشک
قبل از شروع یوگا، از سلامتی خود اطمینان حاصل کنید. با پزشک خود مشورت کنید و از او بخواهید که به طور کامل شما را معاینه کند تا در صورت وجود مصدومیت یا مشکل، از آن آگاه شوید. همچنین توصیه می‌شود که پس از شروع یوگا، هر چند مدت یک بار نزد پزشک خود بروید و از سلامت فیزیکی خود مطمئن شوید. فراموش نکنید که اگر مشکل خاصی مانند زانو درد یا کمر درد دارید، از قبل با مربی یوگا خود صحبت کرده و او را از شرایط ویژه خود آگاه کنید.
گام دوم: پیدا کردن کلاس مناسب
بسیاری از کلاس‌های یوگا، دوره‌های مختص افراد ۵۰ سال به بالا را برگزار می‌کنند و بدیهی است که شرکت در این کلاس‌ها برای شما مناسب‌تر خواهد بود. اما اگر در اطراف محل زندگی شما چنین کلاس‌هایی وجود ندارد، سعی کنید که در کلاس یوگای مبتدیان شرکت کنید.
گام چهارم: خریداری مَت و لباس مناسب یوگا
برخی از باشگاه‌های ورزشی، خود انواع مت را برای هنرجویان یوگا ارائه می‌دهند اما برای آن دسته از باشگاه‌هایی که این امکان را ندارند، هنرجو یوگا باید شخصا مت یا همان تشک تمرین یوگا را خریداری کند. مت مناسب یوگا از ویژگی‌های خاصی چون قطر تشک برخوردار است که باید در خرید آنها را رعایت کرد زیرا طیف قیمتی گسترده این مت‌ها اغلب باعث سردرگمی افراد می‌شود. درباره‌ی لباس یوگا نیز باید گفت که جنس پارچه‌ی آن می‌تواند از پنبه تا کتان متفاوت باشد اما نکته‌ی حایز اهمیت در خرید لباس یوگا، توجه به اصل رنگ روشن، راحت و آزاد بودن آنها است.
گام پنجم: گرم کردن و سرد کردن

یوگا میانسالی

گرم کردن قبل از شروع و سرد کردن پس از ورزش، از جمله نکات مهمی است که به سن یا ورزش خاصی محدود نمی‌شود. قبل از شروع ورزش با حرکات کششی و زیر نظر مربی بدن خود را گرم کنید و به این ترتیب جریان خون و اکسیژن‌رسانی بدن خود را افزایش دهید. فراموش نکنید که پس از ورزش نیز حتما بدن خود را سرد کنید تا به بدن درد یا دردهای عضلانی و استخوانی مبتلا نشوید.
گام ششم: شناخت حرکات یوگا
به عنوان یک تازه‌کار طبیعی است که انجام یک سری حرکات برایتان سخت‌تر باشد. حرکات مختلف را بشناسید و حرکاتی که مفاصل کمتری را درگیر و متعاقبا آسان‌تر هستند را امتحان کنید. هیچکس از شما توقع ندارد که در همان ابتدا حرفه‌ای عمل کنید و اساسا نیازی به این کار نیست. حتی می‌توانید از توپ یا بالش کمکی و یا هر وسیله‌ی کمکی دیگری که به شما در حفظ تعادل و انجام صحیح‌تر و راحت‌تر حرکات کمک می‌کند، استفاده کنید. یوگا ورزش مسابقه‌ای نیست پس خود را با کسی مقایسه نکنید. فراموش نکنید که شما در سطح خودتان عالی هستید. مربی در کلاس حضور دارد و تا جایی که اطلاع داشته باشد و با توجه به شرایط شما، باید حرکات پر ریسک را به شما گوشزد کند. اما فراموش نکنید که او در بدن شما زندگی نمی‌کند! پس اگر حرکتی برایتان دردناک بود یا به مرور در شما ایجاد درد کرد، حتما به او اطلاع دهید و به سرعت دست از آن حرکت بکشید در غیر این ‌صورت با خطر آسیب‌های جدی مواجه هستید.
گام هفتم: تنفس صحیح
انسان در سال‌های آغازین زندگی خود با کمک دیافراگم خود تنفس می‌کرد. به مرور اما این تنفس جای خود را به تنفس سینه‌ای یا حنجره‌ای می‌دهد که تنفسی با حجم کمتری از هوا است. یوگا به شما اهمیت تنفس دیافراگمی را یادآوری می‌کند. درس‌هایی که از این تنفس در کلاس یوگا می‌گیرید را در زندگی روزمره خود نیز وارد کنید زیرا پس از ۵۰ سالگی تنفس صحیح می‌تواند به گوارش و هضم بهتر، سیستم ایمنی، گردش خون و به طور کلی سلامتی افراد کمک شایانی کند.
گام هشتم: تمرکز بر افکار مثبت
قلب تپنده یوگا، تمرکز بر افکار مثبت است. تمام سعی خود را بکنید که در حین یوگا فقط به آن فکر کنید و با حفظ آرامش، تمرکز خود را به سمت تنفس و انجام صحیح حرکات،‌ هدایت کنید. مراقبه از طریق یوگا اثرات مثبت زیادی بر زندگی دارد. مراقبه در یوگا به شما در بهبود حافظه‌ی بلند و کوتاه‌مدت، هماهنگ کردن نیم‌کره‌ی چپ و راست مغز، تمرکز و خلاقیت بیشتر و … کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *