درمان سیاتیک یکی از دغدغههای متخصصان و جراحان علوم اعصاب است. سیاتیک طولانیترین عصب داخلی در بدن است که در لگن تا انتهای پا قرار میگیرد. هر گونه آسیبی که در رگ عصب ایجاد میشود، دردهای شدید کمر و پا را به همراه دارد. یعنی فردی که به بیماری سیاتیک مبتلا میشود گاهی حتی قادر به راه رفتن هم نیست. علائم سیاتیک از دردهای خفیف شروع میشود. وقتی بیماری شدت پیدا میکند، فرد ممکن است به طور کامل زمینگیر شود. مهمترین علائم سیاتیک شامل سوزش، خارش، ضعف عضلانی و بیحسی است.
زمانی که درد سیاتیک خفیف باشد، باید برای هر چه سریعتر درمان آن اقدام کنید تا پیشرفت نکند. در پیشرفت این بیماری نحوهی نشستن، برخاستن، عطسه کردن و حتی سرفه کردن هم تاثیرگذار است. سیاتیک باعث درگیرشدن تمامی اندامهای تحتانی میشود.

دلایل بروز علائم سیاتیک چیست؟
یکی از مهمترین دلیلی که باعث بروز علائم سیاتیک میشود، بیرون زدن دیسک بین مهرهای است. این دیسک بر روی ریشههای عصبی فشار وارد میکند. دیسکها از جنس غضروف هستند و در بین مهرهها قرار دارند. زمان خم و راست شدن، باعث انعطافپذیری مهرههای ستون فقرات میشوند. اما با تحلیل رفتن غضروفها، دیسک از محل خود بیرون میزند و بر روی ریشهی عصبی فشار وارد میکند.
یکی دیگر از دلایل مهمی که باعث از بین رفتن غضروف و بیرون زدگی دیسک میشود، تصادف یا سقوط از ارتفاع، انجام فعالیتهای سنگین، بلند کردن یا جابجایی اجسام سنگین و افزایش سن است. همچنین اگر تومورهای نخاعی آسیب ببینند، به ریشههای عصبی فشار وارد میکنند. به همین دلیل فرد احساس درد شدیدی در ناحیه کمر و ناحیه را احساس میکند.
کی از مهمترین دلیلی که باعث بروز علائم سیاتیک میشود، بیرون زدن دیسک بین مهرهای است. این دیسک بر روی ریشههای عصبی فشار وارد میکند. دیسکها از جنس غضروف هستند و در بین مهرهها قرار دارند
راههای آسان برای درمان سیاتیک
یکی از متداولترین راهها برای درمان سیاتیک، جراحی نخاعی است. در این روش مشکلات مربوط به دیسک کمر و مهرههای ستون فقرات نیز برطرف میشود. ناگفته نماند که جراحی نخاعی آخرین راهحل برای درمان است. یکی دیگر از راههای درمان آسان سیاتیک، مصرف داروهای ضدالتهابی است. اما ما روش سوم را برای درمان توصیه میکنیم که عبارت است از انجام ورزشهای اصلاحی. در ادامه به معرفی برخی از مهمترین این ورزشها همراه با عکس ورزش برای درمان سیاتیک میپردازیم.
۱- ورزش همترازی لگن برای درمان کمردرد و سیاتیک
یکی از ورزشهای اصلاحی برای درمان کمردرد و سیاتیک، انجام ورزش همترازی لگن است. برای انجام این حرکت باید به پشت بر روی زمین دراز بکشید. سپس زانوها را به سمت شکم خم کنید. دستها را در کنار بدن قرار دهید و عضلات شکم را سفت کنید. اکنون کمر خود را به سمت پایین فشار دهید. باید ۵ ثانیه در همین حالت بمانید. وقتی قدرت بیشتری پیدا کردید، مدت زمان آن را بیشتر کنید. این حرکت باید ۵ بار بدون فاصله انجام شود تا درد کمر را بهبود ببخشد.
یکی از ورزشهای اصلاحی برای درمان کمردرد و سیاتیک، انجام ورزش همترازی لگن است. برای انجام این حرکت باید به پشت بر روی زمین دراز بکشید. سپس زانوها را به سمت شکم خم کنید

۲- ورزش سفت کردن شکم
یکی دیگر از ورزشهای مؤثر برای درمان کمردرد و سیاتیک، سفت کردن شکم است. برای انجام این حرکت، بر روی شکم دراز بکشید. دستها را در کنار بدن قرار دهید. سپس سر خود را به یک سمت بگذارید و عضلات شکم را به سمت داخل منقبض کنید. در طی انجام این حرکت، نفس را در سینه حبس کنید. ۵ ثانیه به همین حالت بمانید و سپس نفس را آزاد کنید. این ورزش باید ۵ مرتبه بدون فاصله انجام شود.

۳- حرکت ورزشی برای سفت کردن باسن
با سفت کردن باسن هم میتوانید علائم سیاتیک و درد کمر خود را بهبود ببخشید. برای انجام این حرکت ورزشی ابتدا بر روی شکم روی زمین دراز بکشید. دستها را در کنار بدنتان قرار دهید. اکنون یکی از پاها را خم و از روی زمین بلند کنید. ۸ ثانیه به همین حالت بمانید و ۵ بار آن را بدون فاصله تکرار کنید.
با سفت کردن باسن هم میتوانید علائم سیاتیک و درد کمر خود را بهبود ببخشید. برای انجام این حرکت ورزشی ابتدا بر روی شکم روی زمین دراز بکشید
۴- سفت کردن عضلات عمیق شکم
با سفت کردن عضلات عمیق شکم نیز درد سیاتیک بهبود مییابد. برای انجام این ورزش کف دستها، زانوها و ساق پا را بر روی زمین قرار دهید. به طوری که بر روی چهار دست و پا قرار بگیرید. قسمت ران و بالاتنه باید زاویهی ۹۰ درجه داشته باشند. حالا عضلات شکم را شل و نفس خود را در سینه حبس کنید. همزمان قسمت پایین شکم را بالا بکشد تا از زمین فاصله بگیرد. ۱۰ ثانیه در همین حالت قرار بگیرید. این حرکت ورزشی را باید ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
۵- ورزش ثابت کردن کمر
برای درمان سیاتیک میتوانید از ورزش ثابت کردن کمر نیز کمک بگیرید. برای انجام این حرکت، به صورت چهار دست و پا بر روی زمین قرار بگیرید. به طوری که پشت کمر صاف و قسمت بالاتنه و ران ۹۰ درجه باشند. حالا عضلات شکم خود را سفت کرده و یکی از دستها را بکشید. به مدت ۱۰ ثانیه به همین حالت ثابت بمانید. سپس این ورزش را برای دست دیگر خود نیز انجام دهید. ورزش ثابت کردن کمر باید بر هر دو دست ۱۰ مرتبه بدون فاصله انجام شود. با پیشرفت در آن، این ورزش را برای پاهای خود انجام دهید. به این معنا که این بار به جای دستها، پای خود را بکشید.
