پرخوری کودکان
اختلالات پرخوری کودکان معمولاً در طول سالهای نوجوانی ایجاد میشود. اختلال زیادهروی در خوردن نوعی اختلال خوردن است که در آن فرد بهطور منظم مقدار زیادی غذا را در مدت کوتاهی میخورد. افرادی که دچار اختلال زیادهروی در خوردن هستند، اغلب از میزان غذایی که میخورند خجالتزده میشوند. پرخوری کودکان معمولاً میتواند در سنین پایین تشخیص و درمان شود.
وی ممکن است برای پرخوری کردن، غذا را مخفی کنند. افرادی با چنین اختلالی، اغلب سعی میکنند رژیمهای ناموفقی داشته باشند یا سر این که غذا نخورند قول میدهند. احساس میکنند که میل خود به زیاد غذا خوردن را نمیتوانند کنترل کنند. درنتیجه، به اضافهوزن و چاقی بیش از اندازه متمایل میشوند. اگر نگران آن هستید که ممکن است فرزندتان دچار اختلال خوردن شده باشد، رفتارهایش را زیر نظر بگیرید و با پزشک خانوادگیتان صحبت کنید. پزشکتان میتواند فرزندتان را ارزیابی کند و بهترین راه را برای کمک پیشنهاد دهد.
پرخوری کودکان نشانه چیست؟
وقتی یک کودک وارد دوران رشد خود میشود، مرتب هوس غذا میکند. بهعنوان والدین باید در فواصل معین وعدههای غذایی را به او بدهید تا اشتهایش کنترل شود. اما، گاهی فرزندتان اختلال پرخوری مانند خوردن احساسی را تجربه میکند و یا دچار اختلال پرخوری شدید میشود. در ادامه برخی از مشکلاتی که باعث پرخوری در کودکان میشود را لیست کردهایم:
گرسنگی بیش از حد
بچهها تا سن هجدهسالگی در فاز رشد قرار دارند و اولین محرک برای دریافت مواد موردنیاز بدنشان، احساس گرسنگی است. سعی کنید بامیان وعدههای سالم و مقوی، از گرسنگی بیش از اندازه در وعدههای اصلی جلوگیری کنید. بینظمی و تأخیر زیاد در زمان وعدههای اصلی نیز باعث گرسنگی بیش از حد میشوند و باعث میشوند کودک به دنبال خوراکیهای کمارزش و پرکالری برای سیر شدن باشد.
فعالیت زیاد بدنی
اگر کودک شما خیلی آرام و ساکت نیست، در مورد پرخوری او نگران نباشید. مغز کودکان پس از مصرف کالری ذخیرهشده در بدن، سریعاً دستور سوختگیری مجدد را صادر میکند! اگر کودک شما ورزش میکند، کافی است بهصورت منظم قبل و بعد از ورزش میان وعدههای سبک و مقوی بخورد.
تأثیر دوستان و رسانه
در سنین کودکی، بچهها همیشه دوست دارند خوراکیهایی بخورند که دوستانشان میخورند. این به خاطر تأثیرپذیری بالا از دوستان در این سنین است. همچنین تبلیغات غذاهای رنگارنگ و خوراکیهای خوشمزه که در تلویزیون و اینترنت دائماً در حال پخش هستند، میل کودک به خوردن آنها را چند برابر میکند. این خوراکیها معمولاً ارزش غذایی بالایی ندارند و در موارد بسیاری مضر هستند. اما شما نباید تمام این خوراکیها را کاملاً ممنوع کنید، بلکه میتوانید هرازگاهی بعضی از آنها را برای کودکتان تهیه کنید.
کنترل احساسات با غذا خوردن
وقتی کودکان گریه میکنند یا به هر دلیلی غمگین میشوند، بیشتر والدین سعی میکنند با دادن غذا و خوراکی بچهها را آرام کنند. این روش ناخودآگاه کودکان را طوری تربیت میکند که به هنگام ناراحتی و خشم، احساسات خود را با خوردن کنترل کنند و این موضوع یکی از دلایل رایج پرخوری کودک است، و چون معمولاً در این مواقع کودک بدون احساس گرسنگی غذا میخورد، تأثیر زیادی در چاقی و اضافهوزن دارد. خوردن بدون احساس گرسنگی در برخی از کودکان بین پنج تا نه سال به دلیل افسردگی نیز اتفاق میافتد. سعی کنید در هنگام ناراحتی کودکتان، ابتدا او را با روشهای دیگر ازجمله ابراز محبت کلامی و صحبت کردن آرام کنید و پس از آن، هر وقت کودک خودش تقاضای خوراکی کرد برای او یک میان وعده سالم فراهم کنید.
مهمانیها و جشنها
حتی بزرگسالان هم در جشنها بیشتر میخورند! این یک امر طبیعی و گریزناپذیر است. معمولاً جشنها پر از شیرینیها و کیکهای رنگارنگ هستند. مطمئناً شما نمیتوانید جلوی کودک خود را در مهمانی بگیرید، اما میتوانید پیش از رفتن به مهمانی یک میان وعده سبک و انرژیزا به او بدهید تا در مهمانی اشتهای کمتری برای خوردن شیرینی داشته باشد. همچنین در طول روز هیچکدام از وعدهها و میان وعدههای معمول را از قلم نیندازید.
پرخوری عصبی کودکان
پرخوری عصبی نوعی اختلال خوردن است که به آن بولیمیا (Bulimia) نیز میگویند. کودکی که به پرخوری عصبی مبتلا باشد، تمایل زیادی به خوردن دارد. پرخوری ممکن است با استفراغ عمدی همراه باشد.
کودک مبتلا به پرخوری در مقایسه با زمان عادی، مقادیر بسیار بیشتری از غذا را ظرف مدت کوتاهی (مثلاً زیر دو ساعت) میخورد. پرخوریها معمولاً دو بار در هفته اتفاق میافتند و حدود سه ماه ادامه دارند؛ حتی ممکن است چند بار در روز نیز اتفاق بیفتد.
پرخوری عصبی در کودکان به دو دسته تقسیم میشود:
پرخوری عصبی همراه با پاکسازی
کودکی که به این نوع پرخوری عصبی مبتلا است، بعد از خوردن مواد غذایی به مقادیر زیاد خودش را مجبور به استفراغ میکند. یا اینکه از داروهایی مثل ملینها، دیورتیک ها یا داروهای دیگری که رودهها را پاکسازی میکنند، استفاده کند.
پرخوری عصبی بدون پاکسازی
بجای اینکه کودک بعد از پرخوری عصبی اقدام به پاکسازی کند، از روشهای دیگری برای کنترل وزن خود استفاده میکند. مثلاً ممکن است کودک زیاد از حد ورزش کند یا اینکه مدت طولانی گرسنه بماند.
با پرخوری کودکان چه کنیم؟
اگر کودک شما به نظرتان پرخور است، بدانید از بسیاری جهات بهتر از این است که حتی وعدههای اصلی را هم بهزور و اجبار بخورد! در مورد پرخوری کودک نیازی به کم کردن خوراک نیست، بلکه کافی است تا با یک برنامهریزی صحیح و منظم، تغذیه کودک را به مسیر درست هدایت کنید. مطمئن باشید اگر رژیم غذایی فرزندتان دارای مواد مغذی متنوع و کافی باشد و از نظم درستی برخوردار باشد، بهمرور تمام عادات غذایی کودک اصلاح خواهد شد. نکته پایانی و بسیار مهم این است که مهمترین الگوی هر کودکی در تمام رفتارها، اعضای خانواده هستند. برای اینکه بچهها عادات روزمره سالمی داشته باشند، کافی است پدر و مادر این اصلاح عادات را از خودشان شروع کنند تا شاهد معجزه الگوپذیری کودک خود باشند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید این لینک را نیز مطالعه کنید.