همه چیزهایی که باید درباره رژیم گیاه خواری بدانید!
گیاه خواری را تا به حال تجربه کردهاید؟ آیا اطلاعات کامل درباره آن داشتید؟ با خام گیاه خواری چقدر لاغر میشویم ؟ در مقاله امروز قصد داریم در خصوص گیاهخواری یا همان رژیم گیاهی صحبت کنیم. به همین منظور به معرفی یه توضیح مختصر از رژیم گیاهی خواهیم پرداخت و انواع مختلف گیاهخواری را با هم بررسی میکنیم. و انواع برنامه غذایی گیاه خواری برای لاغری را ببینیم. همچنین چند نکته و موضوع مهم در خصوص گیاهخواری را بیان خواهیم کرد که دانستن آنها برای افرادی که قصد انتخاب رژیم گیاهی را دارند، مهم خواهد بود. چنانچه به شناخت رژیم گیاهخواری علاقه مند هستید، در ادامه این مقاله همراه مجله کرفس باشید.
درادامه بررسی میکنیم:
- رژیم گیاهخواری چیست؟
- تفاوت گیاه خواری با خام خواری
- انواع مختلف رژیم گیاهی
- تفاوت رژیم اسموتی و دتاکس؟
- لیست غذاهای بدون گوشت مناسب گیاه خواران
- منابع مهم پروتئین گیاهی
- رژیم میوه خواری چیست؟
- اهمیت بلانچ کردن سبزیجات در رژیم گیاه خواری
- چگونه بیشتر از سبزیجات در آشپزی استفاده کنیم؟
رژیم گیاهخواری چیست؟
رژیم گیاهی یک برنامه غذایی است که بر اساس محدود کردن یا به طور کل قطع کردن مصرف منابع حیوانی طراحی شده است. از این رو گیاهخواران با توجه به نوع رژیمی که انتخاب میکنند، ممکن است مصرف انواع گوشت حیوانات، تخم مرغ و محصولات لبنی و … را محدود یا ممنوع کنند.
در سالهای اخیر در خصوص رژیم گیاهخواری مطالب زیادی منتشر شده است. احتمالا درباره رژیم گیاهخواری برای لاغری در ۴۰ روز هم شنیدهاید. باید بدانید که هر رژیم غذایی نیاز به صبر و ممارست دارد. از فواید فراوان رژیم گیاهی نسبت به مصرف گوشت قرمز تا مسائل اخلاقی و مسئولیتی که در مقابل تمام حیوانات دارید. همچنین روی آوردن چهرههای محبوب و مشهور به گیاهخواری نیز بر افزایش شهرت رژیم گیاهی بی تاثیر نبوده است. و به همین دلایل ممکن است شما نیز به گیاهخواری علاقه مند شده باشید.
با این حال مانند تمام موضوعاتی که در زندگی باید میانه روی و تعادل را در آنها رعایت کنید، گیاهخواری و رژیم گیاهی نیز از این ماجرا مستثنی نیست. به همین دلیل بهتر است با مشورت متخصصین تغذیه و پزشکان و با توجه به شناختی که از خود دارید، یک رژیم متعادل که حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن شما باشد را انتخاب کنید.
در ادامه تفاوت بین وگان، رژیم خام خواری و در کل انواع گیاهخواری را بررسی خواهیم کرد. تا انتهای مقاله همراه ما باشید. سعی داریم پرونده کاملی درباره گیاهخواری را با هم بررسی کنیم.
تفاوت گیاه خواری با خام خواری
در این مفاله بخوانید!
انواع مختلف رژیم گیاهی
چندین نوع و سطح مختلف گیاه خواری وجود دارد. در این قسمت قصد داریم به معرفی ۷ مورد از شناخته شده ترین و رایج ترین سطوح رژیم گیاهی که توسط افراد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، بپردازیم. با ما همراه باشید.
۱) وگان
رژیم لاغری وگان را میتوان سخت ترین و محدود ترین سطح از گیاهخواری دانست. در این نوع رژیم، گیاهخواران علاوه بر عدم مصرف گوشت قرمز و مرغ و ماهی و محصولاتی از این قبیل، از مصرف تخم مرغ، لبنیات، عسل، ژلاتین و همه مشتقات حیوانی خودداری میکنند. علاوه بر آن این افراد از پوشیدن لباسهایی که با چرم و ابریشم و پشم تهیه میشوند نیز خودداری میکنند.
رژیم لاغری وگان چیست؟ اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره وگان بدانید، مطالعه این مقاله را پیشنهاد میکنم.
۲) لاکتو
در این سطح از گیاهخواری، فقط مصرف گوشت قرمز و سفید، مرغ، ماهی و تخم مرغ ممنوع است. اما منعی برای مصرف لبنیاتی مانند شیر و ماست و پنیر و … وجود ندارد.
۳) اُوو
این گروه از گیاهخواران از مصرف گوشت قرمز و سفید، ماهی، مرغ و محصولات لبنی خودداری میکنند. اما مصرف تخم مرغ و محصولات تهیه شده با تخم مرغ برای این گروه آزاد است.
۴) لاکتو – اُوو
در این سطح از رژیم گیاهی که رایج ترین نوع گیاهخواری است، فقط مصرف گوشت قرمز و سفید و مرغ و ماهی ممنوع است. و منعی برای مصرف لبنیات و تخم مرغ وجود ندارد.
۵) رژیم پسکاتارین ( نیمه گیاهخواری )
ممکن است برخی از افراد این نوع از رژیم گیاهی را گیاه خواری قلمداد نکنند. در واقع این سطح از گیاهخواری نوعی رژیم نیمه گیاهخواری و منعطف به شمار میرود. به طوری که در این رژیم افراد فقط مجاز به مصرف ماهیها و غذاهای دریایی هستند. و گوشت قرمز و سفید را مصرف نمیکنند.
۶) پولوتاریایی
این رژیم گیاهی نیز مانند رژیم پسکاتارین، نوعی رژیم نیمه گیاهی محسوب میشود. که در آن مصرف مرغ و طیور آزاد میباشد. در مقابل افرادی که این رژیم گیاهخواری را استفاده میکنند، حق مصرف گوشت قرمز و ماهی و غذاهای دریایی را ندارند.
۷) گیاه خواری منعطف
این نوع از رژیم که ممکن است برای بسیاری از افراد از محبوبیت بالایی برخوردار باشد، همراه با مصرف مواد و غذاهای گوشتی به صورت محدود و گاه به گاه است. در این رژیم افراد سعی میکنند تا حد ممکن مصرف گوشت و مشتقات حیوانی را محدود کنند. با اینکه بسیاری این رژیم را به عنوان یک رژیم گیاهی قلمداد نمیکنند اما متخصصان و محققان معتقدند که رژیم منعطف میتواند بهترین و سالم ترین انتخاب باشد!
با توجه به انواع و سطوح مختلفی که در قسمت بالا برای شما معرفی کردیم، انتخاب و تصمیم نهایی بر عهده شما است. بنابراین سعی کنید با مشورت یک متخصص تغذیه منصف و پزشک خود، در صورت لزوم بهترین نوع رژیم را انتخاب کنید.
در ادامه قصد داریم یکسری از مطالب مرتبط به گیاه خواری را با هم بررسی کنیم. تا از تنوع موادغذایی و خوراکیها در این رژیم بیشتر آگاه شوید!
تفاوت رژیم اسموتی و دتاکس؟
در هر دو رژیم اسموتی و دتاکس از مصرف آب میوهها و سبزیجات طبیعی بهره میبریم. و با این کار به سم زدایی بدن کمک میکنیم. اما این دو یک فرق مهم با یکدیگر دارند. در رژیم دتاکس شما به جای هر ۳ وعده غذایی خود، آب دتاکس جایگزین میکنید اما در رژیم اسموتی شما ۲ وعده غذایی آب میوه و ۱ وعده جامد به همراه میانوعدههای سالم و جامد مصرف میکنید. البته این تنها یکی از تفاوتهای این دو رژیم است. و هر دو در روزهای انجام رژیم و میزان موادغذایی تفاوتهایی دارند. انواع نوشیدنی سم زدایی برای کاهش وزن را برایتان بررسی کردهایم.
قطعا باید هر رژیم غذایی با توجه به مزاج فرد و زیرنظر پزشک انجام گیرد. در غیر این صورت صدمات جبران ناپذیری وارد خواهد کرد.
اگر میخواهید درباره هر دو رژیم اطلاعات کاملتری بدست بیاورید:
رژیم میوه خواری چیست؟
آیا رژیم میوه خواری برای لاغری مناسب است؟ بعضی افراد برای لاغری برخی نیز برای پاکسازی بدنشان از مواد آلوده به رژیم میوه خواری روی می آورند. البته بهترین زمان خوردن میوه هم مهم است. به کسی که فقط میوه میخورد فریونیست میگویند. در این رژیم گاهی و به ندرت از آجیل و دانهها نیز استفاده میشود. خوردن آجیل و انواع دانهها در این رژیم بسیار مفید است چون پروتئین و چربی مورد نیاز بدن را تامین میکنند. افرادی که فقط میوه میخورند بدن خود را از یکسری مواد غذایی لازم دور نگه میدارند که این مورد خوب نیست. در ادامه دو مورد از رژیم میوه خواری را مثال خواهیم زد.
درباره رژیم میوه خواری بیشتر بدانید!
۱. رژیم سیب:
همانطور که میدانید سیب یکی از سالمترین میوهها است که نه تنها دوست و همیار انواع مختلف رژیمهای لاغری خصوصا گیاه خواری است، بلکه در کاهش خطر ابتلا به دیابت، ابتلا به انواع سرطان، آب مروارید، سنگهای صفراوی و افزایش ایمنی بدن تاثیر بهسزایی دارد. دقت داشته باشید که سیب به تنهایی در این رژیم غذایی مصرف نمیشود! اما سهم بزرگی در سبد غذایی روزانه شما دارد. و به معنای رژیم تک خوری سیب نیست! در یک برنامه ۵ روزه میتوانید همراه شوید. بیشتر بخوانید: رژیم ۵ روزه سیب چیست؟
۲. رژیم موز:
موز از آن دسته میوههایی است که کمتر کسی آن را دوست ندارد. میوهای که سرشار از مواد معدنی و مغذی است. اما خواص موز به همین جا ختم نمیشود. موز میتواند برای سلامت قلب، گوارش و هضم و همچنین لاغری، مفید باشد. اما آیا واقعا سه روزه با خوردن موز وزن کاهش پیدا میکند؟ در رژیم موز شما میتوانید شیر و موز یا چهار موز را با سه لیوان شیر بهصورت جدا جدا میل کنید. البته اگر شیر شما کمچرب باشد، بهتر است. در اینجا درباره رژیم موز و عوارض و فوائد آن اطلاعات بیشتری بخوانید!
غذاهای بدون گوشت مناسب گیاه خواران
لیست این غذاها را میتوانید از مجله کرفس دنبال کنید! غذاهای خوشمزهای مثل، کشک بادمجان، میرزا قاسمی، خورشت بامیه، کوفته گیاهی، ماش پلو و دهها دستور غذایی دیگر که همگی در مقالهای تحت عنوان لیست غذاهای بدون گوشت مناسب گیاه خواران گردآوری شدهاند.
پروتئین گیاهی
پروتئین یکی از مواد اساسی و مفید برای بدن انسان به شمار میرود. انواع منابع پروتئینی مانند پروتئین گیاهی باید در رژیم غذایی شما گنجانده شوند. پروتئین در بسیاری از فعالیتهای مهم بدن مانند تقویت عضلات نقش اساسی ایفا میکند. و تامین آن برای بدن از اهمیت بالایی برخوردار است. به خصوص برای گیاه خواری و وگانها که از منابع پروتئین حیوانی بهره نمیبرند، دانستن تمام منابع گیاهی بسیار اهمیت دارد.
بیشتر بخوانید : در مقاله ۱۲ منبع پروتئین گیاهی و فواید هر کدام ، چند دستور غذایی نیز معرفی کردهایم که میتوانید در صورت علاقه، از آنها بهره ببرید.
اهمیت بلانچ کردن سبزیجات در رژیم گیاه خواری
بلانچ کردن یعنی چی؟ برای حفظ طعم و رنگ سبزیجات بهتر است آنها را بلانچ کنید. یک اصطلاح آشپزی است. با این کار آنزیمهایی که موجب فساد سبزیجات میشوند را غیرفعال کرده ایم. مثلا برای جلوگیری از سیاه شدن قارچ در فریزر بهترین را بلانچ کردن آن است. برای مثال، بروکلی یکی از سبزیجاتی است که حتما باید قبل از مصرف بلانچ شود. به دو دلیل : اول اینکه بافت متراکم بروکلی باعث میشه به طور کامل با شست و شو تمیز نشود. و مورد دوم حفظ رنگ آن است. روش بلانچ کردن نخودفرنگی، قارچ، گلکلم و بلال را در مقالهای تحت عنوان، ( بلانچ کردن سبزیجات چه فایده ای دارد؟ ) بخوانید.
چگونه بیشتر از سبزیجات در آشپزی استفاده کنیم؟
ریحان، شوید، نعناع، پونه گیاهی، رزماری، مریم گلی، ترخون، آویشن، گشنیز و جعفری پرکاربردترین گیاهانی هستند که از آنها در آشپزی استفاده میشود. بهتر است سبزیجات را بیشتر از همیشه در سبد غذایی خانواده قرار دهید. و از آنها غافل نشوید. در این قسمت به معرفی برخی از این گیاهان و غذاهایی که میتوان با آنها درست کرد، در مقاله استفاده از سبزیجات بیشتر در غذا میپردازیم.
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص رژیم گیاهی صحبت کردیم. و سعی کردیم شما را با گیاه خواری و انواع مختلف و سطوع متفاوت آن آشنا کنیم. توجه داشته باشید که گیاهخواری و انتخاب یک رژیم گیاهی باید به صورت علمی و زیر نظر یک متخصص تغذیه انتخاب شود. و توجه به اصل میانه روی و حفظ تعادل در گیاه خواری نباید نادیده گرفته شود. زیرا تنها موضوعی که افراط و زیاده روی در آن جایز است، میانه روی میباشد! امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید.