چند کیلو اضافه وزن دارم؟ / محاسبه اضافه وزن با فرمول دقیق
چاقی و اضافه وزن یکی از مشکلات مهم در دنیای امروز محسوب میشود. این معضل سلامتی و جان انسانها را نشانه گرفته است. لاغری و تناسب اندام فقط یک معیار زیبایی نیست. بلکه راهی برای رسیدن به سلامت بدن نیز محسوب میشود. در حال حاضر نبود فعالیت جسمانی، میل به مصرف غذاهای فست فودی و کاهش انرژی مصرفی روزانه باعث چاقی شده است. حالا با این اوصاف، هر کس باید به صورت ماهانه خود را وزن کنید. محاسبه اضافه وزن با فرمول خاصی انجام میشود. در ادامه به توضیح بیشتر این موضوع میپردازیم.
آنچه در ادامه میخوانید:
- من چند کیلو اضافه وزن دارم؟
- فرمول محاسبه اضافه وزن چیست؟
- محاسبه وزن با نسبت دور کمر به باسن
- چطور وزن ایده آل خود را محاسبه کنیم؟
- تشخیص لاغری و چاقی از روی استخوانبندی
- هر چند وقت یکبار وزن کنیم؟
اضافه وزن و چاقی عاملی اصلی ابتلا به فشارخون بالا، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی است. محاسبه اضافه وزن بدن میتواند شما را نسبت به روند چاقی آگاه کند. به هر حال وقتی بدانید در هر چاق شدن هستید، سبک زندگی و رژیم غذایی خود را تغییر میدهید.
من چند کیلو اضافه وزن دارم؟
اضافه وزن و چاقی عاملی اصلی ابتلا به فشارخون بالا، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی است. محاسبه اضافه وزن بدن میتواند شما را نسبت به روند چاقی آگاه کند. به هر حال وقتی بدانید در هر چاق شدن هستید، سبک زندگی و رژیم غذایی خود را تغییر میدهید.
بسیاری از ما وقتی متوجه روند افزایش وزن خود میشویم که دیگر قادر به لاغر شدن نیستیم. برای محاسبه وزن اضافه، میتوانید از فرمول وزن مناسب استفاده کنید. به این صورت که از فرمول شاخص تودهی بدنی (BMI) استفاده کنید. این شاخص یا همان BMI یکی از دقیقترین معیارهای محاسبه وزن اضافه است.
فرمول محاسبه اضافه وزن چیست؟
در BMI یا فرمول محاسبه توده بدنی شما باید وزن را در برابر قد خود قرار دهید. این فرمول برای طبقه بندی میزان چاقی و اضافه وزن در افراد مختلف کاربرد دارد. به این صورت که وزن خود را برحسب کیلوگرم بدست میآورید. سپس مجذور قد خود را محاسبه میکنید.
حالا وزن را بر مجذور قد تقسیم کرده و یک عدد را بدست میآورید. این عدد همان میزان توده چربی در بدن شماست که به آن BMI نیز گفته میشود. محاسبه وزن برای افراد بالای ۱۸ سال هر ۳ ماه یکبار لازم است.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که اگر MBI یک فرد بالغ (بزرگتر از ۱۸ سال) بین ۲۵ تا ۲۹.۹ باشد، به این معناست که اضافه وزن دارد. در صورتی که MBI برابر یا بیشتر از عدد ۳۰ باشد، نشانه چاقی است. اگر ام بی آی کمتر از عدد ۱۸.۵ باشد، نشانه لاغری و کمبود وزن است. بهترین عدد بین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ است. این عدد وزن متناسب و ایدهال را نشان میدهد.
نسبت دور کمر به باسن (WHR) یکی دیگر از روش های محاسبه وزن محسوب میشود. اگر برایتان سوال است که چند کیلو اضافه وزن دارم و چطور آن را محاسبه کنم؟، این فرمول محاسبه وزن برایتان مناسب است.
محاسبه وزن با نسبت دور کمر به باسن
نسبت دور کمر به باسن (WHR) یکی دیگر از روش های محاسبه وزن محسوب میشود. اگر برایتان سوال است که چند کیلو اضافه وزن دارم و چطور آن را محاسبه کنم؟، این فرمول محاسبه وزن برایتان مناسب است. برای انجام آن باید دور کمر و باسن را به طور جداگانه محاسبه کنید.
حالا اندازه دور کمر را بر دور باسن تقسیم کنید. اگر نسبت دور کمر به دور باسن در بانوان بیشتر از ۰.۸ باشد، نشانه چاقی است. در مردان این عدد نباید بیشتر از ۰.۹ باشد.
چطور وزن ایده آل خود را محاسبه کنیم؟
در این روش وزنتان را اندازه بگیرید و یادداشت کنید، وزن ایده آل برای یک خانم با استخوان بندی معمولی و قد ۱۵۴ سانتیمتر ۴۵ کیلوگرم است. اگر بلندتر از ۱۵۴ سانتیمتر هستید به ازای هر سانتیمتر یک کیلو اضافه کنید و اگر کوتاهتر از ۱۵۴ سانتیمتر هستید به ازای هر سانتیمتر یک کیلو از ۴۵ کیلوگرم کم کنید.
بعضی از افراد به نظر چاق میرسند، اما واقعیت اینست که اضافه وزن زیادی ندارند. دلیل این موضوع، درشت بودن استخوانبندی و جثه است. اما چطور تشخیص دهیم که یک استخوانبندی درشت است؟ برای این کار باید دور مچ خود را اندازهگیری کنید.
تشخیص لاغری و چاقی از روی استخوانبندی
بعضی از افراد به نظر چاق میرسند، اما واقعیت اینست که اضافه وزن زیادی ندارند. دلیل این موضوع، درشت بودن استخوانبندی و جثه است. اما چطور تشخیص دهیم که یک استخوانبندی درشت است؟ برای این کار باید دور مچ خود را اندازهگیری کنید.
اگر اندازه دور مچ دست ۱۵ سانتیمتر باشد، نشان میدهد که استخوانبندی شما معمولی است. اگر اندازه آن از ۱۵ سانتیمتر کمتر باشد، یعنی استخوانبندی شما ریز است. اگر بیشتر از ۱۵ سانتیمتر باشد یعنی استخوان بندی و جثه شما درشت است.
حالا برای محاسبه اضافه وزن دقیق باید استخوان بندی را هم در نظر بگیرد. اگر استخوانبندی شما درشت است، به وزن ایدهال، یک درصد اضافه کنید. اگر استخوان بندی شما ریز است، ۱۰ درصد از وزنی را که در قسمت وزن ایدهآل محاسبه کردید، کم کنید. اگر استخوان بندی معمولی دارید، نیازی به کم یا زیاد کردن وزن ندارید.
هر چند وقت یکبار وزن کنیم؟
با توجه به وضعیت جسمانی، وزن کردن و محاسبه اضافه وزن بدن در افراد مختلف با هم تفاوت دارد. برای مثال ممکن است شما فعالیت جسمانی زیادی داشته باشید. در این صورت احتمال افزایش وزن شما کمتر است. پس نیاز نیست هر هفته وزن کنید. در افرادی که تحرک جسمانی زیاد و رژیم غذایی پرکالری است، وزن کردن برای هر هفته یا دو هفته یکبار ضرورت دارد.
در مطلب دیگری به روش صحیح وزن کردن روی ترازو پرداخته ایم.