روماتیسم مفصلی زانو / علائم + راههای تشخیص + درمان
روماتیسم مفصلی زانو یا بیماری آرتریت روماتوئید (Rheumatoid Arthritis) سبب سوزش، بیتحرکی، درد و ورم مفصل میشود. این بیماری معمولاً به صورت حاد بروز میکند و در مدت زمان طولانی سبب ناکارایی مفاصل میشود. همچنین ناکارایی سیستم ایمنی بدن را به دنبال دارد. علائم روماتیسم مفصلی پا هم باعث کاهش تحرک بدن و اختلال در انجام کارهای شخصی میشود. برای اغلب افراد جای سوال دارد که ایا روماتیسم مفصلی کشنده است و آیا این بیماری درمان دارد؟ در ادامه به این سوالها پاسخ میدهیم.
آنچه در ادامه میخوانید:
- دلیل ابتلا به روماتیسم مفصلی چیست؟
- علائم روماتیسم مفصلی پا
- نحوهی تشخیص آرتریت روماتوئید
- ایا روماتیسم مفصلی کشنده است؟
- بیماری آرتریت روماتوئید چطور درمان میشود؟
- درمان گیاهی آرتریت روماتوئید
در حالت عادی سیستم ایمنی بدن موادی به نام آنتی بادی یا پادتن میسازد که این مواد، ویروسهای تخریب کننده را از بین میبرند. ولی بعضی وقتها به دلایل نامشخصی، این سیستم به سلولهای سالم مفصل هجوم میآورد.
دلیل ابتلا به روماتیسم مفصلی چیست؟
آرتریت روماتوئید معمولاً از دههی پنجم زندگی به بعد افراد را درگیر میکند. این بیماری در بین زنان بیشتر از مردان رایج است. در حالت عادی سیستم ایمنی بدن موادی به نام آنتی بادی یا پادتن میسازد که این مواد، ویروسهای تخریب کننده را از بین میبرند. ولی بعضی وقتها به دلایل نامشخصی، این سیستم به سلولهای سالم مفصل هجوم میآورد. در نتیجه بر ضد سلولهای مفاصل، آنتی بادی یا پادتن میسازد.
این آنتی بادیها، سلولهای مفاصل زانو را مورد تهاجم قرار میدهند و به آنها صدمات شدیدی را وارد میکنند. در این صورت فرد به روماتیسم مفصلی مبتلا میشود. به طوری که مفاصل او فرم و شکل خود را از دست میدهد و او با مشکل حرکتی مواجه میشود.
علائم روماتیسم مفصلی پا
نشانههای کلی این بیماری عبارتند از: بی حالی، کم شدن اشتها، درد نامعلوم ماهیچهها و خستگی. نشانههای اختصاصی بیماری آرتریت عفونی نیز شامل درد و ورم مفصل پا است.
هنگامی که مفاصل قسمت پایین بدن دچار روماتیسم میشود، فرد قادر به راه رفتن نیست و در اصطلاح لنگ میزند. خشکی مفصل هم یکی از علائم روماتیسم مفصلی پا است که در زمان صبح دیده میشود.
سایر علائم این بیماری شامل برآمدگیهای پیرامون مفاصل است. البته این برآمدگی پشت ساق دست، در قسمت آرنج و پشت سر بیمار نیز دیده میشود که در برخی از مواقع به عفونت میانجامد. گرفتار شدن سلولهای ریه و پردههای کنار آن که سبب تنگی نفس میشود، از دیگر علائم روماتیسم مفصلی زانو است.
گرفتار شدن عروق خونی هم یکی دیگر از علائم نادر بیماری آرتریت روماتوئید است. همچنین درصد کمی از بیماران مبتلا ممکن است که با آسیب چشمی مثل التهاب سفیدی چشم و خشکی چشم مواجه شوند. سوزش تاندونها، کم خونی و بالا رفتن دمای بدن هم از دیگر علائم روماتیسم مفصلی پا به شمار میرود.
پزشکان برای تشخیص این بیماری فقط به علائم جسمی بیماران توجه ندارند. بلکه آزمایشاتی را نیز برای دریافت نتیجهی درست در نظر میگیرند.
نحوهی تشخیص آرتریت روماتوئید
پزشکان برای تشخیص این بیماری فقط به علائم جسمی بیماران توجه ندارند. بلکه آزمایشاتی را نیز برای دریافت نتیجهی درست در نظر میگیرند. از جملهی این آزمایشها میتوان به آزمایش فاکتور روماتوئید، آزمایش آنتی بادی های ضد سیترولینی، شمارش کامل سلول های خونی و تست CRP اشاره کرد.
ایا روماتیسم مفصلی کشنده است؟
بیماری آرتریت عفونی در حالت عادی کشنده نیست و قابل درمان است. مگر اینکه فرد به بیماری ضمیمهای (بیماری قلبی) مبتلا باشد. زیرا این بیماری باعث افزایش فشار خون و کم شدن تحرکات بدنی بیمار میشود. در نتیجه خطر سکتهی قلبی را به دنبال دارد.
همچینین در بیماران قلبی به دلیل استفاده از داروهای خاصی، روماتیسم مفصلی تشدید میشود. از سوی دیگر روماتیسم مفصلی زانو عامل تشدید کنندهی عارضهی قلبی است. در واقع هر دو بیماری یکدیگر را تشدید میکنند.
در حال حاضر هیچ روش قطعی برای درمان بیماری روماتیسم مفصلی وجود ندارد. با این وجود روشهایی از سوی برخی از متخصصین ارائه شده است که از طریق آنها میتوان التهاب مفاصل را کاهش داد.
بیماری آرتریت روماتوئید چطور درمان میشود؟
در حال حاضر هیچ روش قطعی برای درمان بیماری روماتیسم مفصلی وجود ندارد. با این وجود روشهایی از سوی برخی از متخصصین ارائه شده است که از طریق آنها میتوان التهاب مفاصل را کاهش داد. این بیماری در صورت پیشرفت عوارض و مشکلات زیادی را به دنبال دارد. با درمان گیاهی روماتیسم مفاصل میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
پزشکان برای مهار این بیماری از داروهای DMARDS و داروهای بیولوژیک استفاده میکنند. با مصرف دارو میتوان از جریان رشد بیماری جلوگیری کرد.
درمان گیاهی آرتریت روماتوئید
اضطراب، فشارهای روحی و روانی، عفونتها، تغذیه نامناسب و کار زیاد باعث تشدید بیماری روماتیسم مفصلی در افراد میشود. در طب سنتی چند روش برای درمان این بیماری وجود دارد که عبارتند از:
استفاده از دمنوش میوهی ارس
یکی از روشهای درمان گیاهی روماتیسم مفصلی استفاده از دمنوش میوهی ارس است. برای درست کردن این دمنوش یک یک قاشق غذاخوری میوهی ارس خشک شده را با یک قاشق عسل طبیعی و یک فنجان آب ترکیب کنید. اجازه دهید این دمنوش به مدت ۱۵ دقیقه روی حرارت غیر مستقیم دم بکشد و سپس آن را میل کنید.
مصرف دم کردهی پنجه شیطان
یکی دیگر از راههای درمان این بیماری، مصرف دمنوش گیاه پنجه شیطان است. البته هنوز در مورد تاثیرگذار بودن قطعی این دمنوش بر روی بیماری آرتریت روماتوئید تحقیقاتی صورت نگرفته است.
مصرف کرفس کوهی
این گیاه به دلیل داشتن مقدار زیادی پتاسیم میتواند روماتیسم مفصلی زانو را تا حد زیادی بهبود دهد. همچنین پیاز هم دارای مقدار زیادی پتاسیم است که برای درمان گیاهی آرتریت روماتوئید مؤثر است.