تنبلی چشم به چه معناست؟ فرق تنبلی چشم با ضعیفی چشم
راه درمان تنبلی چشم بزرگسالان و کودکان چیست؟ علت تنبلی چشم را میدانید؟ امروز قصد داریم به معرفی بیماری تنبلی چشم بپردازیم. و شما را با علائم تنبلی چشم، علل بروز این بیماری و روشهای برطرف کردن و درمان آن آشنا کنیم. بیماری تنبلی چشم یا کاهش دید که با تضعیف قدرت بینایی همراه است، به عنوان یک بیماری نسبتا شایع در میان کودکان و نوزادان شناخته میشود. فرصت مطالعه این مقاله را از دست ندهید. و در ادامه همراه مجله کرفس باشید.
بیشتر بخوانید : انواع بیماری چشم و بررسی راههای مراقبت اصولی و تغذیه مناسب
در اینجا به طور کامل بخوانید!
تنبلی چشم (Amblyopia lazy eye) چیست؟
بیماری تنبلی چشم یا کاهش دید که با تضعیف قدرت بینایی همراه است، یک بیماری شایع در میان کودکان به شمار میرود. در هنگام بروز این بیماری که معمولا در یکی از چشمها ایجاد میشود، به دلیل رشد نا مناسب و غیر طبیعی یکی از چشمها و عدم ایجاد هماهنگی مناسب بین مغز و چشم، این دو به خوبی با هم کار نمیکنند و معمولا یکی از چشمها به سمتی با حالت سرگردانی حرکت میکند.
این بیماری با نام آمبلیوپی نیز شناخته میشود. این مشکل که شایع ترین بیماری سیستم بینایی در کودکان است، عموما از بدو تولد تا سن ۷ سالگی رخ میدهد. در اکثر اوقات با درمان به موقع و زود هنگام مانند استفاده از لنزهای تماسی، عینک و یا وصله درمانی، میتوان تنبلی چشم را در همان سن کودکی به طور کامل مداوا کرد. اما در صورت درمان نشدن، ممکن است این بیماری تا بزرگسالی و برای همیشه همراه فرد بیمار باقی بماند.
علائم بیماری آمبلیوپی یا تنبلی چشم کدامند؟
در این قسمت قصد داریم به معرفی و بررسی علائم تنبلی چشمها بپردازیم. به طور کلی شایع ترین علائم تنبلی چشم یا آمبلیوپی عبارتند از:
- عدم کارکردن چشمها همراه یکدیگر
- حرکت و سرگردانی چشم به سمت درون یا بیرون ( چپ، راست، پایین یا بالا )
- توانایی کم در درک عمق تصاویر
- چشمک زدن یا بسته شدن چشم به صورت غیر طبیعی
- کج شدن یا خم شدن سر
- تاری دید
- و به طور کلی اشکالات رایج در دیدن و تشخیص اجسام
چنانچه بعد از چند هفته از تولد نوزاد، این علائم را در او تشخیص دادید، به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت وجود سابقه سایر بیماریهای چشمی مانند آب مروارید در خانواده نوزاد، باید به پزشک او در این خصوص اطلاع دهید تا در تشخیص بیماری به او کمک کنید.
گاهی تشخیص بیماری تنبلی چشم بدون معاینه امکان پذیر نیست. به همین دلیل ممکن است در معاینات چشم پزشکی و آزمایشات غربالگری بینایی که باید به صورت منظم در بازههای زمانی مشخص انجام شود، تنبلی چشم کودک تشخیص داده میشود.
توجه داشته باشید که تنبلی چشم در صورت نادیده گرفته شدن و عدم انجام درمانهای مناسب در خصوص آن، میتواند سبب از بین رفتن کامل بینایی در طولانی مدت شود. پس در درمان این بیماری و انجام دستورات پزشک، دقت کافی را به خرج دهد.
علل بروز تنبلی چشم چیست؟
همانطور که در ابتدای این مقاله به آن اشاره کردیم، این بیماری در اثر عملکرد نامناسب و غیر هماهنگ چشمها با یکدیگر رخ میدهد. در اثر علل و عوامل مختلف که در ادامه به شما معرفی میکنم، یکی از چشمها نسبت به چشم دیگر ضعیفتر عمل میکند و در نتیجه این موضوع، مغز به تدریج این چشم را کنار میگذارد.
شایعترین بیماریهایی که میتوانند باعث بروز تنبلی چشم شوند عبارتند از:
عدم تعادل ماهیچهای چشمها، تفاوت بینایی بین دو چشم (دوربینی یا نزدیک بینی) و بیماری آستیگمات. هر یک از این بیماریها به نوبه خود میتوانند سبب ایجاد حالت چرخش و سرگردانی یک چشم نسبت به چشم دیگر شود.
دیگر علل شایع بروز تنبلی چشمها نیز عبارتند از:
- تولد زود هنگام نوزاد، کوچک بودن نوزاد هنگام تولد، وجود سابقه خانوادگی تنبلی چشم و ناتوانیهای رشدی.
- درمان تنبلی چشم
در این قسمت قصد داریم به معرفی و بررسی روشهای درمان تنبلی چشم و چگونگی کنترل عوارض آن بپردازیم. مهم ترین نکته در خصوص درمان تنبلی چشم، درمان به موقع آن است. زیرا چنانچه در اسرع وقت برای درمان این بیماری اقدام نشود، ممکن است عوارض جبران ناپذیری را برای فرد به دنبال داشته باشد.
در اینجا بخوانید!
متخصصان و پزشکان بهترین زمان شروع درمان را قبل از ۷ سالگی اعلام کردهاند زیرا در این بازه زمانی است که هنوز اتصالات پیچیده میان چشم و مغز در حال شکل گیری است.
اما شناخته شده ترین روشهای درمانی که برای کنترل عوارض و علائم تنبلی چشم مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
استفاده از عینکهای اصلاحی، لنزهای تماسی، فیلترهای بانگرتر، قطرههای چشمی و عمل جراحی.
پزشک با توجه به شدت بیماری و موارد دیگر، یکی از روشهای بالا یا ترکیبی از آنها را مورد استفاده قرار میدهد. همچنین ممکن است در برخی از موارد بعد از درمان، دوباره بیماری شروع به عود کردن کند و درمان دوباره و با شدت بیشتر آغاز شود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با لنز طبی چشم و نحوه عملکرد آن
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی بیماری تنبلیچشم و بررسی علائم و علل ایجاد و درمان این بیماری پرداختیم. تنبلی چشم یک بیماری شایع در میان کودکان است که بیشترین سهم را در بروز مشکلات بینایی در نوزادان و کودکان زیر ۷ سال به خود اختصاص میدهد. مهم ترین نکته در خصوص درمان این بیماری، اقدام به موقع و در اسرع وقت میباشد. زیرا در غیر این صورت ممکن است بیماری شدت پیدا کند و باعث از بین رفتن کامل بینایی در یک چشم شود. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
منابع: