کاهش وزن یا سایز!؟
کاهش وزن یا سایز!؟
با کاهش سایز و نه وزن در هنگام رژیم لاغری چه باید کرد؟
احتمالا برای کسانی که فقط یک بار رژیم گرفتهاند، کافی است تا بدانند که مواجه شدن با صحنهی ثابت ماندن وزن یا حتی افزایش آن در حین رژیم، میتواند تا چه اندازه صحنهی ناامیدکننده و دلسردکنندهای باشد. تصور کنید که روزهاست سخت در یک رژیم لاغری مانند رژیم ۵:۲، رژیم سیب یا رژیم دتاکس هستید. صبح روز سوم رژیم از خواب بیدار میشوید و اولین کاری که انجام میدهید وزن کردن خودتان است. اگر وزنتان نسبت به روز قبل کمتر بود که مشکلی نیست اما اگر وزنتان نسبت به دیروز بیشتر شده بود، به احتمال زیاد یاس و ناامیدی شدیدی شما را فرا میگیرد. دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است رژیم شما به درستی کار نکند، یکی از این دلایل نداشتن انگیزه و برنامهریزی در حین رژیم شما است اما باید گفت که اشتباهات متعددی در این موفق نبودن رژیم شما دخیل هستند.
اما اساسا سوالی که مطرح میشود این است که آیا لزوما کاهش منظم وزن، به معنای موفقیت رژیم شما است و آیا این پیگیری افراطی کاهش یا افزایش وزن، برای پیشبرد رژیم مضر نخواهد بود؟ همچنین کاهش سایز اما ثابت ماندن یا حتی افزایش وزن نشانهی بدی است؟
تا انتهای این مقاله همراه باشید تا برای این سوالات پاسخ مناسبی پیدا کنید.
تمرکزتان روی از دست دادن چربی باشد، نه وزن!
هنگامی که از لاغر شدن حرف میزنیم معمولا منظور اکثر ما کاهش وزن است اما دقیقتر که فکر میکنیم، متوجه میشویم که منظور ما کاهش وزن اطراف سینه، دور کمر، بازوها، شکم و ران است! به همین دلیل باید گفت که لزوما کاهش وزن به معنای کاهش عدد وزن شما بر روی ترازو نخواهد بود!
ممکن است برای شما عجیب به نظر برسد اما امکان این وجود دارد که شما بدون کوچکترین تغییری در وزن، لاغر شوید! این اتفاق زمانی میافتد که شما چربیهای زائد بدنتان را از دست میدهید. در کمال ناباوری باید به شما گفت که زمانی که این اتفاق میافتد، یعنی شما در مسیر درستی در رژیم غذایی خود گام برداشتهاید.
با توجه به این نکته، تغییر زاویه دید شما نسبت به مساله رژیم و کاهش وزن- یعنی عدم تمرکز بر کاهش وزن و تمرکز بر کاهش سایز و چربی اضافه بدن- به شما در این مسیر کمک زیادی میکند.
حقایقی در مورد وزن
زمانی که شما خود را بر روی ترازو وزن میکنید، ترازو به شما وزنتان را نشان میدهد اما مشخص نمیکند که چه مقدار از این وزن، آب، استخوان، عضله و چربیها هستند. برای مثال ممکن است یک بدنساز حرفهای بر روی کاغذ دارای اضافه وزن باشد، اما بدون اطلاع از ترکیب بدنی و شاخص توده بدنی او، نمیتوان گفت که او لزوما چاق است.
یا دلیل دیگری که میتواند مورد اعتماد نبودن عدد روی ترازو را ثابت کند، متغیر بودن وزن در ساعتهای مختلف روز و بر اساس تغذیه قبل از وزنکشی میباشد.
مطالعات نشان داده است که افرادی که در زمانبندیهای مشخصی در حین رژیم خود را وزنکشی کردهند، به رژیم خود امیدوارتر بوده و کاهش وزن قابل قبولی را تجربه کردهاند. بنابراین اساسا ترازو وسیله مضری نیست و میتواند حتی مفید نیز باشد اما شاید بهترین وسیله برای افرادی که به تازگی رژیم خود را شروع کردهاند نباشد. این افراد باید معیار و تعریف خود را از موفقیت در رژیم تغییر دهند و به جای تمرکز بر کاهش وزن، برای از دست دادن چربی و کم کردن سایز تلاش کنند. به این ترتیب روند عضلهسازی در بدن شما شروع میشود.
قبل از اینکه روی ترازو بروید باید بدانید که:
· ترازو همه چیز که شامل ماهیچه، آب، استخوان، عضله، چربی و …است را اندازه میگیرد. همچنین ترازو تغییرات در حال وقوع در بدن را نیز نشان نمیدهد.
· ترازو تغییرات بدن شما را نشان نمیدهد. اگر در حین انجام کاردیو یا ورزشهای قدرتی هستید و خود را وزن میکنید، ممکن است ترازو تغییر وزنی شما را نمایش ندهد. این در حالی است که بدن شما در حال کم کردن وزن است.
· ترازو وضعیت سلامت بدن شما را نشان نمیدهد زیرا ترازو قابلیت تشخیص ماهیچه از چربی را ندارد. برای مثال فردی میتواند دارای اندام تناسب باشد اما توده ناسالم چربی او بالا باشد.
· هر آنچه بر روی ترازو باشد، لزوما تضمین موفقیت شما در رژیمتان نیست. بنابراین ترازو میتواند در میانهی راه شما را ناامید کند. تمرکز بر کاهش وزن شما را از جوانب مثبت دیگری که در روند رژیم مانند سطح انرژی بالاتر، کاهش چربی ناسالم و … که به دست میآورید، بیتوجه کند.
چگونه دیدگاه خود را از کاهش وزن به کاهش سایز، تغییر دهیم؟
راههای روانی مختلفی است که میتوان روند رژیم لاغری را پر انگیزه و منظم کرد. در کنار این راهکارها، مسیرهای دیگری نیز وجود دارند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
· به سراغ کمد لباسهایتان بروید و لباسهای قبل از رژیمتان را بپوشید. اگر به صورت موضعی برخی از این لباسها برایتان گشاد بود، بدانید که در مسیر درستی قرار دارید.
· اگر قبل از شروع رژیم سایزهای خود را گرفتهاید میتوانید پس از شروع آن و گذشت مدتی، مجدد سایزهای خود را بگیرید و متوجه تغییر حاصله شوید.
· به جای نتیجهگرا بودن به روند رسیدن به نتیجه توجه کنید. میزان کالری سوخته شده روزانه، پیدا کردن تعادل انرژی، محاسبه توده چربی بدن، متابولیسم بدنی خود و … را تحت نظر بگیرید.
· برای خود هدف تعیین کنید و به هدف خود وفادار باشید. با خود صادق باشید، مطمئن باشید که در انتها به وزن و اندام ایدهآل خود میرسید. پس برای رسیدن به هدف خود صبور باشید و هر روز وزن خود را چک نکنید! این کار روند کاهش وزن شما را سریعتر نمیکند!