فهرست محتوا:
سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه یكی از شایعترین سرطانها در میان زنان ایرانی محسوب شده و طبق آمار سالانه در حدود ۷ هزار زن ایرانی به این سرطان مبتلا میشوند؛ با توجه به این موضوع که ۷۰ درصد این بیماران پس از شروع و تشخیص بیماری بدون درمان نزدیک به 5 سال عمر میكنند، اكنون حدود ۷۰ هزار زن مبتلا به این بیماری در كشور داریم و این آمار كمی نیست! بویژه آنكه سن ابتلا به سرطان سینه در ایران ۵ سال پایینتر از سطح جهانی است.
در زمان حاضر به طور متوسط سن ابتلا به این بیماری در ایران بین ۴۵ تا ۵۵ سال است در حالی كه این سن در كشورهای غربی بین ۵۰ تا ۶۰ سال است.
بیماری سرطان پستان مانند سایر بیماریهای سرطان 4 مرحله دارد، مرحله اول آن كاملا قابل علاج قطعی است، مرحله دوم و سوم، مرحله كلینیكی است، كه بیمار باید تحت درمانهای خاص و عمدتا جراحی و شیمیدرمانی قرار گیرد؛ اما مرحله چهارم زمانی است كه بیماری خیلی پیشرفت كرده است و كار زیادی برای آن نمیتوان انجام داد. (غالبا بیماری در این مرحله به دیگر اعضا بدن بیمار نیز سرایت کرده و در بدن پخش شده است.)
در سرطان سینه، مبتلایان شانس بالایی برای زنده ماندن دارند. پس از درمان، احتمال بازگشت و عود مجدد بیماری وجود دارد؛ بنابراین بیماران مبتلا به سرطان سینه پس از طی دوره درمان باید تحت نظر پزشك معالج قرار بگیرند.
احتمال پیشگیری از ۴۰ درصد انواع سرطانها وجود دارد. سرطان سینه نیز یكی از انواع سرطانی است كه به راحتی میتوان با تشخیص زودرس از پیشرفت آن جلوگیری كرد و تنها شرط آن، هوشیار بودن مردم جامعه بخصوص زنان است.
سابقه فامیلی احتمال ابتلا به سرطان سینه را به ۵ برابر افزایش میدهد. از این رو پیشگیری از این سرطان بسیار حائز اهمیت است تا این بیماری در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود
نازایی و عدم شیردهی زنان از عوامل ابتلا به سرطان سینه به شمار میرود، زنانی كه پس از بارداری شیردهی نداشته یا نازا هستند، یكی از فاكتورهای خطر برای ابتلا به این سرطان را دارا هستند.
سرطان سینه شایعترین سرطان بدخیم در زنان ایرانی محسوب میشود. استعمال دخانیات و بخصوص قلیان از عوامل اصلی بالابرنده احتمال ابتلا به سرطان سینه به شمار میرود. همچنین افزایش وزن غیرطبیعی و مصرف تركیبات هورمونی زنانه به صورت غیرعلمی نیز از عوامل موثر در ابتلا به این سرطان محسوب میشود. همچنین سابقه فامیلی و سقط جنین غیرطبی از عوامل موثر در ابتلا به سرطان سینه محسوب میشوند.
نشانههای سرطان سینه
درد، التهاب، تورم، قرمزی و فرو رفتگی نوك سینه از علائم شایع سرطان سینه به شمار میرود.
سن بالا، سابقه فامیلی ابتلا به سرطان، اولین حاملگی بالای ۳۰ سال، قاعدگی زیر ۱۲ سال، یائسگی بالای ۵۵ سال، عدم حاملگی، عدم شیردهی و هورمون درمانی بعد از یائسگی از عوامل خطر در ابتلا به سرطان سینه هستند.
دردهای شایع سینه به دو دسته دورهای و غیردورهای تقسیم میشود كه دردهای دورهای در زنان ۳۰ تا ۳۵ ساله در نیمه دوم قاعدگی یا در صورت مصرف هورمون دیده میشود.
دردهای دورهای
دردهای دورهای غالبا دو طرفه هستند و به علت شدت درد به زیر بغل منتشر میشوند و همچنین با مصرف كافئین یا در صورت اضطراب و افسردگی تشدید میشوند و عموما علت این دردها تغییرات هورمونی است.
دردهای غیردورهای
این دردها بدون ارتباط با قاعدگی هستند، معمولا در افراد بالای ۴۰ سال دیده میشود و ماهیت سوزنی یا كششی دارند. علت دردهای غیردورهای عموما كیستهای ناحیه سینه، دردهای قلبی و عضلانی، تودههای خوش خیم یا بدخیم سینه هستند.
یكی دیگر از نگرانیهای زنان در ارتباط با سرطان پستان به بحث زیبایی و حفظ تناسب اندام آنها برمیگردد. پزشكان ایرانی تقریبا از حدود ۲۰ سال پیش در عمل جراحی سرطان سینه قادر به حفظ سینهها هستند. ضمن اینكه استفاده از پروتزهای سینه میتواند نگرانی خانمها را در اینباره برطرف كند. با این حال زنان جامعه ما باید پس از ۳۵ سال برای تشخیص و پیشگیری از سرطان سینه، سالی یک بار معاینه كلینیكی و هر ۵ سال یک بار ماموگرافی را فراموش نكنند.
اکنون راهکارهایی که خطر ابتلا به سرطان سینه را به میزان ۵۰ درصد کاهش میدهدبه شما ارائه میدهیم:
1.در غذای خود میوه و سبزیجات را بگنجانید.
خوردن تعدادی فلفل سبز، یک نارنگی، یک لیوان آب میوه، انواع میوه و سبزیجات که سرشار از آنتیاکسیدانهای موسوم به کاروتنوئیدها هستند، نشان داده است که این خوردنیها به محض ورود به بدن، اثر تمام مواد سرطانزایی که در بدن وجود دارند، را خنثی میسازند.
2.روش آسیاییها را پیشه خود سازید.
زنان چینی و ژاپنینسبت به زنان دیگر، با عادات غذایی خویش، خطر ابتلا به سرطان را به میزان نصف، کاهش دادهاند! پزشکان معتقدند تنها مصرف بالای چای سبز در کشورهای آسیایی، چنین موقعیتی را برای این زنان به وجود آورده است. چای سبز به میزان بسیار زیادی، دارای آنتیاکسیدانهایی به نام “پلی فنول” است، که کار مبارزه با انواع بیماریها ، به ویژه سرطان سینه را بر عهده دارند. بنابر آزمایشات انجام شده، این آنتیاکسیدانها ۲۵ بار بیشتر از ویتامینE در جوان نگاه داشتن سلولها موثر هستند.
3.معاینات پزشکی سالیانه را فراموش نکنید.
در قسمت پزشکی سالانه خود، از پزشکتان بخواهید که ریسک ابتلا به سرطان سینه را در شما محاسبه کند .
اگر از ریسک متوسطی در ابتدا به بیماری برخوردار هستید، هر ماه سینه خود را چک کنید. بهتر است این کار از بیست سالگی شروع شود. از ۲۰ تا ۳۹ سالگی نیز هر سه سال یک بار به کلینیکهای تخصصی مراجعه کرده و از سلامت خودآگاه شوید و از ۴۰ سال به بالا هر سال این کار را انجام دهید.
اگر ریسک شما در ابتلا به بیماری بالا است میبایست در مورد چگونگی انجام آزمایشات و فاصله زمانی بین آنها با پزشک متخصص مشورت کنید.
4.مصرف روزانه شیر، پنیر و حتی بستنی را افزایش دهید.
زنانی که در روز حداقل ۳ لیوان شیر مینوشند، به میزان ۵۰ درصد کمتر به این سرطان دچار میشوند. پروتئین و کلسیم موجود در شیر یا پنیر با سلولهای سرطانی مبارزه میکند.همچنین میتوان کلسیم را از طریق قرص یا کپسول نیز به بدن رسانید.
5.فعالیتهای ورزشی خود را افزایش دهید.
تحقیقات انجام شده نشان میدهد زنان ورزشکار ۴۰ درصد کمتر از سایر زنان دچار سرطان سینه میشوند. پزشکان معتقدند که تداوم ورزش روزانه، در عین این که وزن را ثابت نگاه میدارد، به عدم ابتلا به این بیماری پس از دوران یائسگی نیز کمک شایانی میکند. چرا که زنان عموما در دوران یائسگی با اضافهوزن پیش آمده، ۴۰ درصد بیش از زنان دیگر امکان ابتلا به سرطان پیدا میکنند. متخصصان سرطان شناسی، حداقل ۳۰ دقیقه ورزش بدنسازی و یا ورزشهای سخت بدنی را به میزان سه بار در هفته، توصیه میکنند.