ناخوشی صبحگاهی حالت تهوع و استفراغی است که در طول دوره بارداری اتفاق می افتد. بر خلاف نامش، این حالت می تواند در هر زمان در طول روز یا شب اتفاق افتد. بسیاری از زنان باردار دچار این حالت می شوند، بخصوص در سه ماهه اول حاملگی. با این وجود برخی از زنان هم در کل دوره بارداری دچار این حالت میشوند. راههای مدیریت شامل درمانهای خانگی مانند مصرف میان وعدهها در طول روز و نوشیدن لیموناد زنجبیلی بدون الکل و یا مصرف داروهای بدون نسخه برای کاهش تهوع است. در موارد نادر ناخوشی صبحگاهی می تواند تبدیل به مسئلهای حاد شود؛ تا حدی که استفراغ شدید حاملگی را بوجود آورد.
آشنایی با علائم ناخوشی صبحگاهی
علائم و نشانههای رایج این حالت شامل تهوع و استفراغ است که توسط بوهای خاص، غذاهای ادویه دار، گرما، ترشح بیش از حد بزاق و گاهی بدون هیچ عاملی ایجاد می شود. ناخوشی صبحگاهی در سه ماهه اول حاملگی بسیار شایع است و معمولا از هفته نهم حاملگی آغاز می شود. با رسیدن به اواسط تا اواخر سه ماهه دوم، در بیشتر زنان باردار علایم کاهش می یابد.
عوارض ناخوشی صبحگاهی
تهوع و استفراغ خفیف در طول حاملگی معمولا عوارض حادی برای شما و جنین ایجاد نمی کند. با این وجود در صورت عدم درمان تهوع و استفراغ شدید مشکلاتی مانند از دست دادن آب بدن، عدم توازن مایع الکترولیت، کاهش دفع ادرار و در نهایت بستری شدن می تواند رخ دهد. در مورد تاثیر منفی استفراغ شدید بر افزایش وزن جنین در طول حاملگی اتفاق نظری در بین پژوهشگران وجود ندارد.

آیا درمان خانگی برای ناخوشی صبحگاهی وجود دارد؟
تهوع و استفراغ خفیف تا حاد دوران بارداری می تواند باعث از دست دادن آب بدن و عدم تعادل مایع الکترولیت و موادی مانند سدیم یا پتاسیم شود. مصرف مایعات و داروهای تجویزی در موارد ملایم تا حاد ناخوشی صبحگاهی توصیه میشود.
بله درمان خانگی برای این مشکل وجود دارد. ابتدا لازم است که در انتخاب غذاها دقت کنید: غذاهایی با پروتئین بالا، چربی کم و زود هضم را انتخاب کنید و از مصرف غذاهای روغنی، پر ادویه و چرب اجتناب کنید. از غذاهای ملایم و زودهضم مانند موز، برنج، سس سیب و نان تست استفاده کنید. گاهی غذاهای شور، و غذاهای حاوی زنجبیل مانند آب نبات زنجبیلی می تواند مفید باشد.
میان وعده ها: قبل از خارج شدن از تخت چند تکه بیسکویت ترد یا چند تکه نان تست خشک بخورید. بجای خوردن سه وعده بزرگ در طول روز کم کم غذا بخورید تا از پر شدن بیش از حد معده جلوگیری کنید. بخاطر داشته باشید که معده خالی هم می تواند باعث تهوع شود.
مقدار زیادی مایعات مصرف کنید: آب یا لیموناد زنجبیلی (بدون الکل) را کم کم بنوشید. روزانه ۶ تا ۸ فنجان مایعات بدون کافئین مصرف کنید.
مراقب عوامل تهوع آور باشید: از غذاها و بوهایی که تهوع را بدتر می کنند اجتناب کنید.
هوای تازه استشمام کنید: در صورت مساعد بودن هوا، پنجره های خانه یا محل کار را باز کنید. روزانه در فضای خارج پیاده روی کنید.
در مصرف ویتامین های پیش از زایمان (prenatal) دقت کنید: اگر پس از مصرف ویتامین های پیش از زایمان دچار تهوع شدید، آنها را با یک میان وعده یا قبل از خواب مصرف کنید. اگر این راه ها کمکی نکرد، از پزشک خود در مورد گزینه های دیگر برای دریافت آهن و ویتامین های مورد نیاز در طول بارداری سوال کنید.
بعد از استفراغ دهان خود را بشویید: اسید معده می تواند به مینای دندان آسیب برساند. در صورت امکان دهان خود را با یک فنجان آب حاوی یک قاشق چای خوری جوش شیرین بشورید. این کار باعث خنثی شدن اسید و محافظت دندان ها می شود.
اگر دچار حالت تهوع و استفراغ شدید شدهاید توصیه میکنیم حتما به پزشک مراجعه کنید چون درمان خانگی در آن صورت فایده نخواهد داشت و این برای شما خطرناک خواهد بود.