در ماه پنجم بارداری چه نکاتی باید رعایت شود؟
بارداری سرآغاز یک ماجراجویی بزرگ است. در این مدت است که مادر باید با رژیم غذایی خود بسیار محتاط و سختگیر رفتار کند. در این مقاله سعی داریم در مورد تغییراتی که در ماه پنجم بارداری رخ میدهد، با هم صحبت کنیم. این تغییرات میتوانند جسمی و یا عاطفی باشند. همچنین زنان باردار باید مطمئن شوند که رژیم غذایی آنها به میزان کافی مواد مغذی و انرژی لازم برای رشد مناسب کودک را فراهم میکند. آیا بدن مادران به اندازه کافی سالم هست، تا بتواند با تغییراتی که رخ میدهد مقابله کند؟! با ما همراه باشید تا رژیم غذایی مناسب در این ماه را با هم بررسی کنیم.
ماه پنجم بارداری چند هفته است؟
در ماه پنجم بارداری، شما در هفتهی ۱۷ تا ۲۰ هستید. کودک شما در این ماه فعالترخواهد شد. تا پایان ماه پنجم، کودک شما در یک الگوی منظم فعالیت و خواب قرار میگیرد. ممکن است در تلاش برای استراحت باشید، که متوجه میشوید کودک، بیشترین فعالیت را دارد. در این ماه باید حداقل ۳۴۷ کالری اضافی در طول روز مصرف کنید. این کالریها باید از منابع پروتئین و کلسیم حاصل شوند.
تغییرات جسمی در ماه پنجم بارداری
ممکن است در این ماه با علائم جسمی زیر، روبهرو شوید:
خستگی
یبوست
سوزش قلب
نفخ
احتقان بینی یا خونریزی بینی
خونریزی لثهها
افزایش اشتها
تورم مچ پا
واریس رگها
ترشحات سفید واژن
علائم کششی
کمر درد
تغییر رنگدانههای پوستی
برای کاهش واریس پاها، از ایستادن برای مدت طولانی خودداری کنید. بهتر است بدانید که این عارضه موقتی است و رگهای واریسی،کمی پس از تولد از بین خواهند رفت.
در این ماه ممکن است به دلیل مشکل خواب در شب، همیشه احساس بیحوصلگی و بیخوابی داشته باشید. این امری طبیعی است. اما در صورت خستگی بیش از حد به پزشک خود مراجعه کنید. زیرا میتواند نشانه کم خونی شما باشد.
ممکن است پاها و مچ پای شما متورم شود. به این دلیل است که بدن شما بیشتر از حد نرمال مایعات را نگه میدارد. بهتر است، کفش های راحت بپوشید.
تغییرات عاطفی و افسردگی در سه ماهه دوم بارداری
نوسانات خلقی در این سه ماه بسیار کمتر از سه ماه اول یا سوم رخ میدهد. ممکن است نگران پیامدهای مادرشدن باشید. افسردگی در سه ماههی دوم به مراتب کمتر از هر زمان دیگری در دوران بارداری است. افسردگی در طی این ماهها معمولاً مربوط به اضطراب یا وقایع حاملگی است.
ماه پنجم بارداری چه بخوریم؟
برای یک بارداری سالم، رژیم غذایی مادر باید متعادل و مغذی باشد. که شامل مواردزیر است:
میوه و سبزیجات
روزانه پنج وعده میوه و سبزیجات مصرف کنید. به صورت آبمیوه طبیعی، میوه خشک و یا به صورت تازه. آب سبزیجاتی مانند هویج هم میتواند مفید باشد.
کربوهیدرات و نشاسته
غذاهای حاوی کربوهیدرات نشاستهای شامل سیب زمینی، برنج، ماکارونی و نان از نظر انرژی، در رده بالایی هستند. و یکی از موارد مهم رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری به حساب میآیند.
پروتئین
پروتئین های سالم حیوانی شامل ماهی، گوشت بدون چربی، مرغ و تخم مرغ است. تمام زنان باردار و به ویژه گیاهخواران باید غذاهای زیر را به عنوان منبع خوب پروتئین گیاهی در نظر بگیرند:
کینوا که به عنوان پروتئین کامل شناخته میشود و شامل تمام اسیدهای آمینه ضروری است.
لوبیا، عدس، حبوبات، آجیل و دانهها منبع خوبی از پروتئین و آهن هستند.
تحقیقات نشان میدهد، زنان بارداری که از غذاهای دریایی در رژیم خود استفاده میکنند، در مقایسه با کسانی که چنین نکرده اند، اضطراب کمتری دارند.
چربیها
چربیها نباید بیش از ۳۰ درصد رژیم غذایی یک زن باردار را تشکیل دهند. رژیم غذایی پرچرب ممکن است از نظر ژنتیکی کودک را برای ابتلا به دیابت در آینده آماده کنند. اما مصرف مواد غذایی حاوی امگا ۳ یا چربیهای سالم، باید جزو گزینههای اصلی باشند. موادغذایی همچون: روغن زیتون، کره بادام زمینی، روغن آفتابگردان، روغن کنجد، آووکادو و بسیاری از آجیلها و دانهها.
فیبر
ماه پنجم بارداری و تغذیه سالم، رابطه تنگاتنگی با هم دارند. غذاهای کامل مانند نان سبوسدار، برنج، ماکارونی سبوسدار، لوبیا و عدس، میوه و سبزیجات همگی سرشار از فیبر هستند.
زنان در دوران بارداری در معرض خطر ابتلا به یبوست هستند. خوردن مقدار زیادی فیبر در به حداقل رساندن این خطر موثر است. مطالعات میدهد که خوردن مقدار زیادی فیبر دردوران بارداری شدت بواسیررا کاهش میدهد.
کلسیم
مصرف روزانه کلسیم در غذاها بسیار مهم است. محصولات لبنی مانند پنیر، شیر و ماست سرشار از کلسیم هستند کلم بروکلی، بامیه، لوبیا، کلم و سویا نیز از منابع خوب کلسیم میباشند.
روی
در ماه پنجم بارداری جنین برای رشد به روی نیاز دارد. روی یک عنصر حیاتی است. این ماده در رشد و نمو طبیعی، تقسیم و یکپارچگی سلولی و چندین عملکرد بیولوژیکی نقش مهمی را ایفا میکند. بهترین منابع روی شامل مرغ، بوقلمون، میگو، گوشت، ماهی، لبنیات، لوبیا، عدس، کره بادام زمینی، آجیل، تخمه آفتابگردان، زنجبیل، پیاز، سبوس، جوانه گندم، برنج ، ماکارونی، غلات و تخم مرغ است.
ماه پنجم بارداری و تعیین جنسیت
این ماه یکی از اتفاقات مهم و هیجانانگیز را برای والدین رقم میزند. سونوگرافی برای تعیین جنسیت در در هفته ۱۸ تا ۲۰ صورت میگیرد. حدود ۶۹ درصد از زنان باردار در این ماه، متوجه جنسیت نوزاد میشوند.
ماه پنجم بارداری دوقلویی:
مادرانی که دوقلو باردار هستند، با توجه به سنگینی بیشتر، نیاز به استراحت کافی دارند. همچنین خوردن غذای کافی برای رشد مناسب هر دو جنین، امری ضروری است.