درمان یبوست بارداری با روشهای خانگی و دارو | کدامیک مؤثرتر است؟
یبوست بارداری یکی از مشکلات شایع برای همهی بانوان باردار است. به طوری که همهی بانوان باردار هم بدون استثناء به آن مبتلا میشوند. تغییرات سطح استروژن و پروژسترون در دوران بارداری یکی از دلایل ابتلا به این مشکل است. همچنین افزایش اندازه رحم هم باعث انسداد رودهها میشود. کاهش فعالیت، مصرف مکمل آهن و افزایش سطح جذب سدیم هم باعث بروز یبوست در این دوره میشود. اما راههای زیادی هم برای درمان یبوست بارداری وجود دارد. در ادامه به همین موضوع میپردازیم.
آنچه در ادامه میخوانید:
- علت یبوست بارداری چیست؟
- آیا یبوست بارداری خطرناک است؟
- چطور یبوست بارداری را درمان کنیم؟
- مصرف مایعات و غذاهای حاوی فیبر
- افزایش فعالیت روزانه
- مصرف غذاهای حاوی پروبیوتیک
- مصرف داروها برای درمان یبوست بارداری
علت یبوست بارداری چیست؟
یبوست شدید بارداری به دلایل زیادی بروز میکند. مهمترین دلیل شایع آن، کاهش فعالیت بدنی مادر است که عملکرد روده را کند میکند. برخی از داروهای مکمل مثل قرص آهن هم باعث بروز مشکل یبوست میشود. مصرف نمک سدیم بدن را بیشتر میکند. در این مواقع آب بیشتری در رودهی بزرگ جذب میشود که یبوست را به دنبال دارد.
همچنین یکی دیگر از علتهای بروز یبوست بارداری، مصرف کم فیبر در رژیم غذایی است. وقتی میزان موتیل کاهش و فعالیت ریلین در بدن مادران باردار افزایش مییابد، فعالیت عضلات دستگاه گوارش هم تغییر میدهد.
یکی از علتهای بروز یبوست بارداری، مصرف کم فیبر در رژیم غذایی است. وقتی میزان موتیل کاهش و فعالیت ریلین در بدن مادران باردار افزایش مییابد، فعالیت عضلات دستگاه گوارش هم تغییر میدهد.
آیا یبوست بارداری خطرناک است؟
یبوست حاملگی باعث درد، گرفتگی شکم، بواسر و حتی شکستگی بافت مقعد میشود. درمان یبوست بارداری میتواند خطر بروز این مشکلات را کاهش دهد. همچنین یبوست در این دوره باعث مختل شدن عضلات لگن میشود. به همین دلیل خطر پیشرفت پرولاپس رحم را به دنبال دارد.
چطور یبوست بارداری را درمان کنیم؟
درمانهای خانگی بهترین راهحل برای خلاص شدن از دست این مشکل شایع است. راهها حل ساده هستند و فقط کافیست آنها را برای مدت زمان کوتاهی رعایت کنید. متخصصان بهداشت و درمان برای درمان یبوست شدید بارداری توصیههای زیر را ارائه دادهاند:
یکی از بهترین راههای خلاص شدن از یبوست حاملگی، مصرف مایعات، آب و غذاهای حاوی فیبر است. مایعات و فیبر رودهها را لعابدار و نرم میکند. در نتیجه مواد زائد به راحتی از بدن خارج میشوند
مصرف مایعات و غذاهای حاوی فیبر
یکی از بهترین راههای خلاص شدن از یبوست حاملگی، مصرف مایعات، آب و غذاهای حاوی فیبر است. مایعات و فیبر رودهها را لعابدار و نرم میکند. در نتیجه مواد زائد به راحتی از بدن خارج میشوند. اغلب بانوان غذاهای خشک مصرف میکنند. غذاهایی مثل برنج و کباب خشک هستند. به همین دلیل یبوست را بیشتر میکنند. هر زن بارداری باید در طی روز حداقل ۸ لیوان آب را با فواصل زمانی میل کند.
میوه، سبزیجات و غلات سبوسدار بهترین موادغذایی حاوی فیبر هستند. در هر روز بین ۲۸ تا ۳۴ گرم بدن بانوان باردار به فیبر نیاز دارد.
افزایش فعالیت روزانه
یکی دیگر از راههای درمان یبوست در ماه آخر بارداری فعالیت روزانه است. البته باید قبل از شروع فعالیت با پزشک خود مشورت کنید. زیرا برخی از بانوان به دلایل پزشکی قادر به فعالیت و یا پیادهروی نیستند. فعالیت بدنی برای این دسته از بانوان باعث سقط جنین میشود. اما اگر چنین مشکلی در شما وجود ندارد و پزشک نیز اجازهی فعالیت را به شما میدهد، در طی روز باید حداقل ۱ ساعت پیادهروی کنید.
ورزش دورهی بارداری باید سبک باشد و هیچ آسیبی به سلامت شما و جنین وارد نکند. در عین حال با فعالیت بدن، روده عملکرد بهتری پیدا کند. به طوری که مواد زائد به سمت مقعد حرکت کنند.
با مصرف غذاهای حاوی پربیوتیک میتوانید عملکرد رودههای خود را بهبود ببخشید. این مادهی مؤثر که در ماست یافت میشود، میتواند روده را نرم و روان کند. به طوری که حرکت مواد زائد به سمت مقعد به راحتی انجام شود
مصرف غذاهای حاوی پروبیوتیک
با مصرف غذاهای حاوی پربیوتیک میتوانید عملکرد رودههای خود را بهبود ببخشید. این مادهی مؤثر که در ماست یافت میشود، میتواند روده را نرم و روان کند. به طوری که حرکت مواد زائد به سمت مقعد به راحتی انجام شود. در طی روز حداقل باید چند قاشق موادغذایی حاوی پروبیوتیک (ماست) مصرف کنید.
میلیونها باکتری مفید در روده وجود دارد که پربیوتیک به تقویت آنها کمک میکند. در واقع این مادهی مؤثر باعث بازگرداندن باکتریهای مفید به روده میشود.
مصرف داروها برای درمان یبوست بارداری
اگر با درمانهای خانگی مشکل یبوست حامگی از بین نرفت، باید به پزشک مراجعه کنید. در این صورت برای شما داروهای ملین محرک تجویز میشود که انقباضات رحمی را زیاد میکند. این داروها بیخطر هستند و مشکل یبوست را برطرف میکنند.
پزشکان برای بانوانی که در بارداری به کمبود آهن مبتلا میشوند، ویتامین E را که حاوی آهن کمتری است، تجویز میکنند. البته مصرف همهی داروهای ملین و یا مکملها باید با تجویز پزشک تهیه شود.
فراموش نکنید یبوست شدید بارداری به طور طبیعی برای مدت زمان کوتاهی است و پس از مدتی برطرف میشود. اگر یبوست بیش از حد طولانی مدت شد، به مصرف داروهای ملین نیاز پیدا میکنید. برخی از این داروها باعث ایجاد فشار بر روی روده شده و به خروج مواد زائد از بدن کمک میکنند.
مصرف طولانی مدت این داروها باعث میشود تا روده نحوهی فشار بر روی موادزائد را فراموش کند. همچنین ممکن است باعث عدم تعادل الکترولیت یا مایعات در بدن شود. بانوانی که به دیابت یا بیماری کلیوی مبتلا هستند، برای درمان یبوست باید بیماری خود را نیز با پزشک مطرح کنند.