ویتامین k و عوارض کمبود آن
فواید مصرف ویتامین k چیست؟ ویتامین k در چه غذاهایی وجود دارد ؟ در این مقاله قصد داریم شما را با ویتامین k و فواید آن برای سلامت انسان بیشتر آشنا کنیم. اگر میخواهید پاسخ این سوالات را پیدا کنید، در ادامه این مقاله با مجله کرفس همراه شوید.
ویتامین k برای چی خوبه ؟
ویتامین k چه نقشی در بدن دارد؟
منابع خوراکی حاوی ویتامین کا شامل چه مواردی هستند؟
ویتامین k چیست؟
ویتامین k به گروهی از ویتامینهای محلول در چربی گفته میشود. که مهم ترین و شناخته شده ترین اعضای آنها، ویتامین k1 و ویتامین k2 هستند. ویتامین k1 بیشتر در انواع سبزیجات به ویژه سبزیجات برگ دار یافت میشود. ویتامین k2 را نیز میتوانید در انواع محصولات پروتئینی و لبنیات مانند گوشت، پنیر و تخم مرغ یافت کنید.
ویتامین k در جلوگیری از خون ریزی بیش از حد و لخته شدن خون، سلامت استخوانها و تنظیم کلسیم خون نقش مهم و اساسی ایفا میکند. در حقیقت بدن برای تولید پروترومبین که یک ماده مهم برای لخته شدن خون و تنظیم متابولیسم استخوانها میباشد، به ویتامین کا نیاز دارد.
در این مقاله بخوانید: انواع ویتامین ها برای سلامتی بدن
کمبود ویتامین k و عوارض آن
کمبود ویتامین k در بدن، نادر میباشد. اما در صورت کمبود آن، عوارض کمبود ویتامین k نظیر خون ریزی بیش از حد در اثر جراحات نمایان میشوند. به همین دلیل برخی از افراد ممکن است در اثر کمبود ویتامین k یا ابتلا به پوکی استخوان، با دستور پزشک اقدام به مصرف مکمل ویتامین k بکنند.
اما کمبود ویتامین k در نوزادان یک موضوع شایع میباشد. به همین دلیل برای جلوگیری از بروز خونریزی در جمجمه نوزادان که میتواند یک عامل کشنده باشد، به آنها ویتامین k تزریق میکنند. به طور کلی میزان دریافت ویتامین کا بسته به سن و جنسیت افراد، متفاوت خواهد بود. و در صورت تشخیص کمبود ویتامین k ، باید با مشورت پزشک، از طریق رژیم غذایی یا مصرف مکملهای ویتامین کا این کمبود را برطرف کرد.
چه عواملی سبب ابتلا به کمبود ویتامین کا میشوند؟
برخی از عوامل و شرایط خاص ایجاد شده برای افراد میتوانند خطر ابتلا به کمبود ویتامین k را افزایش دهند. شناخته شده ترین این عوامل عبارتند از:
- بیماریهای دستگاه گوارشی مانند بیماری کرون روده یا بیماری سلیاک که روی جذب مواد مغذی از طریق رودهها تاثیر منفی میگذارند.
- مصرف داروهایی که با جذب ویتامین k تداخل ایجاد میکنند.
- افرادی که دچار سوء تغذیه هستند.
- افرادی که با برخی بیماریهای خاص مانند انواع سرطانها در گذشته یا در حال حاضر درگیر هستند.
فواید ویتامین k
ویتامین کا میتواند فواید زیادی را برای سلامتی شما فراهم آورد. در ادامه به بررسی فواید مصرف ویتامین k خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
ویتامین کا و سلامت استخوانها
بر اساس تحقیقات انجام شده، محققان دریافتند که ارتباط نزدیکی بین بیماری پوکی استخوان و کمبود ویتامین k وجود دارد. محققان همچنین دریافتند که ویتامین k موجب بهبود سلامت استخوانها، افزایش تراکم استخوانی و کاهش احتمال شکستگی میشود. بنابراین مصرف ویتامین k مورد نیاز بدن با حفظ سلامت استخوانها ارتباط مستقیم خواهد داشت.
افزایش سلامت روان و تقویت حافظه و جلوگیری از بروز آلزایمر
مطالعات بسیاری نشان میدهند که مصرف ویتامین کا موجب تقویت سلامت روان، تقویت حافظه و کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر به ویژه برای بزرگسالان و افراد مسن خواهد شد. به همین دلیل توجه به تامین ویتامین k مورد نیاز بدن از طریق رژیم غذایی به ویژه برای سالمندان از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این مقاله بخوانید.
بهبود سلامت قلب
متخصصان و محققان معتقدند که مصرف ویتامین k میتواند برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید باشد. ویتامین کا از رسوب چربی و مواد زائد در رگها به ویژه رگهای کرونری جلوگیری میکند. و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکتههای قلبی و مغزی را کاهش میدهد.
ویتامین k همچنین به کنترل فشارخون در افراد مبتلا به فشارخون بالا کمک زیادی خواهد کرد. به همین دلیل پزشکان و متخصصان گنجاندن مقادیر مناسب ویتامین k را در کنترل فشار خون بالا توصیه میشود.
منابع و خوراکیهای سرشار از ویتامین k
همانطور که در ابتدا نیز به آن اشاره کردیم، ویتامین k1 بیشتر در سبزیجات دارای برگ سبز رنگ مانند کلم پیچ و کلم بروکلی یافت میشود. ویتامین k2 نیز در گوشت، لبنیات و تخم مرغ وجود دارد. هر یک از این خوراکیها را به عنوان منبع اصلی ویتامین کا میشناسند.
دیگر خوراکیها، منابع و میوههای دارای ویتامین کا عبارتند از:
اسفناج، جعفری، سویا، روغن سویا، انگور، جوانه بروکسل، مارچوبه، توت فرنگی، انواع حبوبات، دل و قلوه و جگر گوسفند، کلم سفید و گل کلم.
عوارض و خطرات مصرف زیاد ویتامین k
تاکنون هیچ مقاله یا تحقیقی در خصوص عوارض احتمالی مصرف ویتامین k مشاهده نشده است. به همین دلیل مصرف ویتامین k را بدون خطر قلمداد میکنند. و دوز حداکثر برای این ماده مشخص نمیباشد.
اما این به این معنا نیست که مصرف هر میزان ویتامین k برای همه افراد بدون خطر است. به همین دلیل پزشکان و متخصصان مصرف مقادیر خیلی زیاد و نا متعارف از ویتامین کا به ویژه برای بیماران قلبی و افرادی که داروهای ضد انعقاد خون، ضد تشنج و آنتی بیوتیک مصرف میکنند را توصیه نمیکنند.
در نتیجه توصیه میشود از مصرف خودسرانه مکملهای ویتامین k بدون تجویز پزشک خودداری کنید. همچنین برای تنظیم رژیم غذایی خود و گنجاندن مقادیر مناسب ویتامین k در آن، باید با پزشک خود و یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی ویتامین k و بررسی خواص و ویژگیهای آن پرداختیم. ویتامین k یک گروه از ویتامینهای محلول در چربی میباشد. ویتامینهای k1 و k2 مهم ترین عضوهای این گروه از ویتامینها هستند. مصرف ویتامین k فواید قابل توجهی برای سلامت انسان دارد. با گنجاندن مقادیر مناسب از این ویتامین در رژیم غذایی خود، میتوانید به حفظ سلامت استخوانها، بهبود سلامت قلب و افزایش سلامت روان خود کمک کنید. امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید.
منابع : medicalnewstoday ، webmd