چه رابطه‌ای بین تغذیه و افسردگی وجود دارد؟ برای درمان افسردگی چی بخوریم؟

تغذیه و افسردگی رابطه‌ی مستقیمی با هم دارند. تغذیه بر روی عملکرد مغز تاثیر می‌گذارد. کیفیت پایین رژیم غذایی به مرور زمان باعث بروز این بیماری می‌شود. در بسیاری از موارد مشکلات، سختی و موانع زندگی باعث افسردگی نمی‌شود. بلکه این کم طاقتی و ناامیدی ماست که منجر به افسردگی می‌شود. وقتی مغز کارایی کافی برای مقابله با سختی‌ها را نداشته باشد، ناامید شده و به افسردگی مبتلا می‌شویم. در ادامه به رابطه‌ی تغذیه با عملکرد مغز و بیماری افسردگی می‌پردازیم.

تاثیر رژیم غذایی بر افسردگی

بیماری افسردگی تا حدود زیادی به تغذیه‌ی ما بستگی دارد. تحقیقات بی‌شماری بر روی این بیماری انجام شد که نتایج آن نشان می‌داد وضعیت نامناسب تغذیه و کمبود اسیدهای چرب امگا ۳ خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد. حتی افسردگی بارداری هم تا حدود زیادی ناشی از تغذیه‌ی نامناسب در این دوران است.
در یک پژوهش علمی در ایالات متحده‌ی امریکا، به برخی از بیماران مبتلا به افسردگی روغن ماهی و مکمل‌های اسید فولیک داده شد. بعد از مدتی پژوهشگران مشاهده کردند که بیماران افسرده تا حدود زیادی بهبود پیدا کرده‌اند. علاوه بر امگا۳، کمبود فولات و آنتی اکسیدان‌ها هم باعث کاهش تاثیر داروهای ضدافسردگی در بیماران می‌شود.

تغذیه و افسردگی / خوراک های ضد افسردگی

برای افسردگی چی بخوریم ؟

برای اینکه بتوانید با اختلال روانی افسردگی که این روزها دامن‌گیر بسیاری از مردم شده است، مقابله کنید، مصرف غذاهای سالم توصیه می‌شود. مهم‌ترین خوراک های ضد افسردگی حاوی مواد مغذی زیر هستند:

غذاهای مضر برای افسردگی حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان هستند. میوه، سبزیجات و مواد غذایی گرم مثل سیر مقدار زیادی آنتی اکسیدان دارد. این ماده‌ی مغذی از آسیب‌های سلول مغزی جلوگیری می‌کند

آنتی اکسیدان

غذاهای مضر برای افسردگی حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان هستند. میوه، سبزیجات و مواد غذایی گرم مثل سیر مقدار زیادی آنتی اکسیدان دارد. این ماده‌ی مغذی از آسیب‌های سلول مغزی جلوگیری می‌کند. بنابراین حتی در حادترین روزهای زندگی قادرید با مشکلات و سختی‌ها بجنگید. زیرا مغز شما را یاری می‌دهد.
مهم‌ترین آنتی‌اکسیدان‌های مورد نیاز بدن برای مقابله با افسردگی عبارتند از:
بتاکاروتن: این ماده‌ی غذایی در غذاهایی مثل زردآلو، کلم بروکلی، طالبی، هویج، کلارد، هلو، کدو تنبل، اسفناج، سیب زمینی شیرین و … یافت می‌شود.
ویتامین C: این ماده‌ی غذایی در غذاهایی مثل زغال اخته، کلم بروکلی، گریپ فروت، کیوی، پرتقال، فلفل، سیب زمینی، توت فرنگی، گوجه فرنگی و … یافت می‌شود.
ویتامین E: این ماده‌ی غذایی در غذاهایی مثل مارگارین، آجیل و دانه ها، روغن های گیاهی و جوانه گندم یافت می‌شود.
کمبود آنتی اکسیدان‌ها باعث افزایش رادیکال‌های آزاد و از بین رفتن سلول‌های مهم مغزی می‌شود. در نتیجه قدرتی برای مقابله با افسرادگی نخواهید داشت.

مصرف کربوهیدرات‌ها

مصرف بیش از حد کربوهیدرات‌ها باعث چاقی و خطر بالا رفتن قندخون می‌شود. اما کمبود این ماده‌ی غذایی هم اختلال افسردگی را تشدید می‌کند. کربوهیدرات‌ها به صورت هوشمند عمل می‌کنند و برای مغز خاصیت آرام‌بخشی دارند. سیب‌زمینی، نان، غلات و برنج حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات هستند. کربوهیدرات ها با هورمون‌های شادی‌آور که توسط مغز تولید می‌شود (سرتونین) در ارتباط هستند. پس مصرف آن‌ها می‌تواند شما را آرام‌تر کند.

غذاهای مضر برای افسردگی حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان هستند.

مصرف پروتئین‌ها

یکی دیگر از خوراک های ضد افسردگی که باید در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود، مواد غذایی حاوی پروتئین‌ها هستند. این ماده‌ی مغزی انرژی مورد نیاز برای عملکرد مغز را فراهم می‌کند. کمبود آن باعث ضعف عملکرد مغز شده و در نتیجه توانایی مقابله با بیماری افسردگی را ندارید. از جمله مواد غذایی حاوی پروتئین می‌توان به گوشت، بوقلمون، تن ماهی تخم‌مرغ و لبنیات اشاره کرد.
غذاهای غنی از پروتئین باعث افزایش سلامتی بدن و عملکرد مغز می‌شوند. پروتئین‌ها حاوی یک اسید آمینه به نام تریپتوفان هستند که در ترشح بیشتر سروتونین در بدن مؤثر است. بنابراین سعی کنید روزانه چندین بار غذاهای حاوی پروتئین بخورید. به ویژه وقتی به این نیاز دارید که ذهن خود را از مشکلات دور و انرژی خود را تقویت کنید، این ماده‌ی مغزی مؤثر است.
از جمله غذاهای مضر برای افسردگی که حاوی پروتئین‌های سالم هستند، می‌توان به لوبیا و نخود فرنگی، گوشت گاو بدون چربی، پنیر کم چرب، ماهی، شیر، مرغ، محصولات سویا و ماست اشاره کرد.

ویتامین B12 که در محصولات حیوانی بدون چربی، مانند ماهی و لبنیات کم چربی یافت می‌شود، تاثیر زیادی بر درمان افسردگی دارد.

ویتامین B و D

در رژیم غذایی مدیترانه‌ای ویتامین‌های گروه B و ویتامین D به درمان افسردگی و استرس کمک می‌کند. در تحقیقاتی که بر روی ساکنین مناطق مدیترانه‌ای انجام شد، به دلیل کمبود آفتاب، اغلب آن‌ها به این بیماری مبتلا بودند. اما کسانی که به اندازه‌ی کافی ویتامین D را از طریق مصرف غذاهای دریایی دریافت می‌کردند، از این بیماری در امان بودند.
بعدها مشخص شدن کمبود ویتامین D و ویتامین‌های گروه B تا حد زیادی باعث ابتلا به بیماری افسردگی می‌شود. سبزیجات تیره مثل اسفناج، حبوبات، آجیل و میوه‌ها تاثیر زیادی در تأمین ویتامین B دارند.
ویتامین B12 که در محصولات حیوانی بدون چربی، مانند ماهی و لبنیات کم چربی یافت می‌شود، تاثیر زیادی بر درمان افسردگی دارد.

یکی دیگر از خوراک های ضد افسردگی که باید در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود،

غذاهای مضر برای افسردگی

رابطه تغذیه و افسردگی در پیروی از رژیم غذایی مناسب و دوری از مصرف غذاهای مضر خلاصه می‌شود. در بالا به مصرف غذاهای مفید پرداختیم. اما برخی از غذاها این اختلال روانی را تشدید می‌کنند. از جمله غذاهای مضر برای افسردگی می‌توان به غذاهای سرد مثل عدس، شکر، شیرین‌کننده‌های مصنوعی، روغن هیدروژنه، نوشیدنی‌های حاوی الکل و فست‌فودها اشاره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *