خواص آب نارنج ؛ فواید درمانی و مضرات آب نارنج
نارنج، نارنج میوهای از خانواده مرکبات و با نام علمی Citrus aurantium است, میوه نارنج از میوههای پرکاربرد و با محصولات جانبی متعدد در فصل سرما است که اسم فارسی آن نارنگ است. نارنج یکی از مرکباتی است که ارزش غذایی و خواص بسیاری دارد. ترشی طبیعی باعث هضم سریعتر غذاها میشود، به همین دلیل از آبنارنج بهعنوان چاشنی سالاد و چاشنی روی غذاهایی مانند ماهی استفاده میشود. عطر و مزه فوقالعاده نارنج باعث خوشمزهتر شدن بیشتر غذا میشود. نارنج به هر صورتی که مصرف شود دارای خاصیت است مثلاً میوه، عرق بهارنارنج، چای بهارنارنج، رب نارنج و آبنارنج فواید بیشماری دارد. با کرفس همراه باشید تا در مورد خواص آب نارنج بیشتر توضیح دهیم.
نارنج دارای طبع سرد و خشکی است و از همه قسمتهای این گیاه (میوه، برگ، پوست و شکوفه) در طب سنتی برای درمان بیماریها استفاده میشود. برای تهیه آبنارنج، میتوان هم از میوههای نارس و هم از میوههای رسیده استفاده نمود. البته در برخی خواص درمانی آبنارنج نارس قویتر و مؤثر است. در طب آسیایی میوه نارس نارنج بهصورت درسته خشک میشود و برای درمان اختلالات گوارشی استفاده میشود.
طبع آبنارنج
طبیعت میوه نارنج از دیدگاه طب ایرانی، سرد و خشک است ولی مزاج پوست زرد و شکوفه آن گرم و خشک است, طبق اصول طب ایرانی تمامیترش مزهها به اعصاب ضرر میرسانند اما از بین ترشمزهها نارنج کمترین ضرر را برای اعصاب دارد زیرا در آبنارنج مادهای صمغی و لعابی وجود دارد که آن را در بین مرکبات ممتاز کرده و به علت همین مواد است کهترشی آن برای عصبها ضرر کمتری دارد و برای سرفه و درد سینه مفید است.
اگر آبنارنج را با عسل مخلوط و مصرف شود, از زیان آن خواهد کاست. اگر مبتلابه درد سینه و سرفه گرم هستید یک عدد نارنج را از میان دو قسمت کرده کمی نبات کوبیده و کمی نشاسته روی آن بپاشید و بعد آن را روی آتش بگذارید تا یکی دو جوش بزند و سپس آن را بهصورت مکیدنی میل کنید.
خواص آبنارنج برای پوست
اگر به دنبال یک مرطوبکننده طبیعی برای پوست خود هستید، آبنارنج انتخاب مناسبی است زیرا دارای خواص ضدالتهابی و ضد باکتریایی است. برای مرطوب کردن پوست خود میتوانید آبنارنج را با معادل یکسوم آن، گلاب ترکیب کرده و مانند ماسک بهصورت خود بمالید. مصرف مداوم این ترکیب باعث تقویت پوست میشود.
پوست نارنج دارای خواص آنتی باکتریال و ضد قارچ است که باعث میشود آکنههای موجود روی پوست از بین برود. آنتی باکتریال موجود در پوست نارنج به تمیز نگهداشتن پوست و چربی اضافی پوست کمک میکند. سوزش و قرمزی پوست را تسکین داده و آسیبهای گذشته پوست را ترمیم میکند. همچنین پوست نارنج دارای مقادیر زیادی از ویتامین سی است. آنتیاکسیدانهای موجود در پوست نارنج باعث میشود تا چربی پوست کم شود. این موضوع برای کسانی که دارای پوست چرب و خشک هستند مناسب است. استفاده از پوست نارنج برای از بین بردن سلولهای مرده از روی پوست بسیار مهم است.
خواص آبنارنج برای موی سر
اگر نارنج را بهصورت کامل و با حرارت کم و به همراه کمی آب پخته تا اجزایش از هم جدا شود و سپس آن را بر روی پوست و مو خود بمالید متوجه خواهید شد که یک نرمکننده بسیار مفید برای پوست و مویتان پیدا کردهاید همچنین این مخلوط در رفع خارشهای پوستی نیز مؤثر است.
خواص آبنارنج برای فشارخون
آبنارنج ترکیباتی دارد که موجب کاهش فشارخون و چربی خون میشود. پس بهتر است آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید. برای کاهش فشارخون باید نصف لیوان آبنارنج را با یک قاشق عسل مخلوط کرده و بعد از غذا میل کنید.
خواص آبنارنج برای کبد چرب
دفع سموم بدن. آبنارنج باعث دفع صفرا و فعالیت بهتر کبد میشود. همچنین از خواص آبنارنج میتوان کمک به تصفیه خون، درمان اختلالات کبدی، کاهش ترشح صفرا و تسکین سردردهایی که حاصل از مشکلات صفراوی است، اشاره کرد. همچنین نوشیدنی مفید برای کسانی که کبد آنها مشکل دارد، ترکیبی از آبلیمو شیرین، آبلیمو ترش، آبنارنج، آبپرتقال و آب سیب است.
عوارض مصرف آبنارنج
در طب سنتی همه مواد غذایی کهترش مزه هستند برای اعصاب بدن مضر میباشند. در این میان آبنارنج کمترین آسیب را به سیستم عصبی بدن میرساند اما عوارضی را دارد که شامل موارد زیر میشود:
- مصرف بیش از اندازه آبنارنج ممکن است موجب افزایش فشارخون شود و درنتیجه باعث افزایش ضربان قلب و تپش قلب میگردد. بهتر است بدانید که آبنارنج با کافئین واکنش نشان میدهد و باعث افزایش خطر ابتلا به فشارخون بالا، غش، حمله قلبی و سکته مغزی میشود.
- ممکن است مصرف آبنارنج با داروهایی مانند استاتین، داروهای ضد اضطراب، فشارخون، داروهای چربی خون، آلرژی و داروهای ضد قارچ، ایدز، مسکن و داروهای ضد تهوع و کاهش وزن تداخل دارویی ایجاد کند.
- تشدید بیماری گلوکوم از عوارض دیگر آبنارنج است.
- در برخی از افراد، مصرف آبنارنج باعث تشدید سردردهای میگرنی میشود.
- بعد مصرف ماسک آبنارنج بر روی پوست از قرار گرفتن در مقابل نور خورشید اجتناب کنید، زیرا موجب حساسیت پوستی میشود.
- کودکان، زنان باردار و مادران شیرده از مصرف آبنارنج خودداری کنند.