علت شب ادراری ناگهانی در کودکان و راه درمان آن
علت شب ادراری ناگهانی در کودکان چیست و چرا برخی از کودکان به این مشکل مبتلا میشوند؟ این عارضه اغلب در کودکان بین ۵ تا ۱۰ سال دیده میشود. در واقع شب ادراری یک مشکل جدی برای سلامتی نیست. با این حال بسیاری از مادران بابت آن نگران هستند. چندین سوال مهم در مورد شب ادراری وجود دارد از جمله اینکه علت آن چیست و چه راهی برای درمان بهتر است؟ در ادامه کرفس به این سوالات شما پاسخ میدهد.
حتما بخوانید: عوارض آزار کودکان با سرزنش کردن و تنبیه کلامی
علت شب ادراری ناگهانی در کودکان چیست؟
بیشتر افراد برای یک بار هم که شده عارضه شب ادراری را تجربه کردهاند. البته در ۲۰ درصد شب ادراری کودک ۴ ساله تا ۱۰ ساله این مشکل حاد و همیشگی است. در سنین ۱۰ تا ۱۲ سالگی میزان شب ادراری در بین کودکان بین ۱ تا ۳ درصد است. البته این عارضه در پسران ۲ تا ۳ برابر دختران گزارش شده است.
برای بررسی علت شب ادراری ناگهانی در کودکان ابتدا باید نوع آن را بدانید. به طور کلی ۲ نوع شب ادراری شبانه وجود دارد:
- شب ادراری اولیه: کودک هرگز در شب کنترل مثانه ندارد و همیشه رختخوابش را خیس میکند.
- شب ادراری ثانویه: کودکی حداقل به مدت ۶ ماه در شب کنترل مثانه دارد اما بعد از این کنترلش را از دست میدهد و دوباره به شب ادراری مبتلا میشود.
شب ادراری کودک ۴ ساله بسیار شایعتر است. شب ادراری ثانویه در کودکان بزرگتر یا نوجوانان باید توسط پزشک ارزیابی شود. یک علت شب ادراری ناگهانی در کودکان بیشتر بخاطر عفونت دستگاه ادراری یا سایر مشکلات سلامتی، مسائل عصبی (مربوط به مغز)، استرس و یا سایر مسائل جسمی است.
برخی از مهمترین دلایل شب ادراری ناگهانی کودکان عبارتند از:
- کوچک بودن فضای مثانه
- فعالیت بالای کلیه که در زمان شب ادرار بیشتری تولید میکند.
- قادر نبودن مغز برای بیدار شدن در زمان شب.
در کودکان نوپا هنوز پیوند بین مغز و مثانه به طور کامل شکل نگرفته است. به طوری که هر زمان مثانه پر شود، مغز فرمان آن را دریافت کند و بیدار شود. هر چقدر کودک کودک بزرگتر میشود، ارتباط بین مثانه و مغز افزایش میدهد و به کودک این اجازه را میدهد تا با پر شدن مثانه بتواند آن را کنترل کند.
حتما بخوانید: معرفی بهترین غذاهای مقوی برای کودکان سه ساله و بالاتر
برای شب ادراری چی خوبه ؟
حالا که با علت شب ادراری کودکان آشنا شدید، خوب است راههای درمان آن را نیز بدانید. اولین چیزی که باید در مورد شب ادراری کودکان بدانید رعایت اصول درست تغذیه قبل از خواب است. سرد مزاج بود یکی از مهمترین دلایل ادرار شبانه در بیشتر کودکان زیر ۱۰ سال است. این امر به دلیل مصرف برخی غذاهای سرد از جمله نوشیدنیهای کافئیندار و لبنیات اتفاق میافتد.
مصرف شیر، ماشیت، چای، قهوه و آب سرد در زمان شب و قبل از خواب، شب ادراری را تشدید میکند. هر چند ممکن است دلیل دیگری هم در پشت این عارضه خوابیده باشد. به هر حال شما باید غذاهای گرم به کودک بخورانید.
حتما بخوانید: آیا عدم تحمل لاکتوز درمان دارد؟ | حساسیت به لاکتوز در کودکان
بهترن راه برای درمان و کنترل ادرار در کودکان مصرف دمنوشهای گرم است:
- دمنوش هل و دارچین: در زمان عصر به کودک دمنوش دارچین و هل بخورانید. یک قاشق عسل طبیعی هم به گرم شدن مزاج کودک کمک میکند. البته این دمنوش باید قبل از تاریک شدن هوا به کودک داده شود. آب اضافه بدن قبل از خواب و در زمان بیداری وارد مثانه میشود. پس کودک متوجه شده و کار به خواب و ادرار در رختخواب نمیکشد.
- مصرف دمنوش زنجبیل: یک راه دیگر برای درمان شب ادراری ناگهانی در کودکان مصرف دمنوش زنجبیل است. این دمنوش به دلیل گرم بودن میزان دفعات ادرار را در کودک کاهش میدهد. برای فصل زمستان این مورد را هم در راههای درمان قرار دهید.
- از دادن تنقلات نمکی و شیرین در زمان به کودک خودداری کنید. زیرا عطش کودک را افزایش میدهد و همین امر در تشدید میزان ادرار و پرشدن مثانه تاثیرگذار است.
حتما بخوانید: ترومای روحی | ضربه روحی چگونه کنترل میشود؟ | ترومای روحی در کودکان
برای درمان شب ادراری کودکان در زمستان چه کار کنیم؟
با توجه به اینکه عارضه ادرار شبانه در رختخواب بیشتر در فصل زمستان دیده میشود، توصیههای زیر را مدنظر داشته باشید:
- ورزش کردن باعث تقویت عضلات نگهدارنده ادرار و مثانه در کودکان میشود. به کودک یاد دهید در طی روز چندین مرتبه عضلات شکم خود را منقبض کرده و برای چند ثانیه به همین حالت بماند. انجام ۱۰ تا ۲۰ بار این حرکت عضلات مثانه کودک را تقویت میکند.
- استرس و ترس هم یک علت شب ادراری کودکان است. در زمان شب محیط آرامی را برای کودکان فراهم کنید.
- در صورتی که میزان عارضه شب ادراری کودکان بیش از حد و حاد باشد، باید به پزشک مراجعه کنید. برخی از داروها برای کنترل این عارضه شامل ایمی پرامین و دسموپرسین است. البته مصرف این داروها باید با تجویز و تشخیص پزشک باشد و نباید به طور خودسرانه اقدام به مصرف چنین داروهایی کنید.
منبع: healthychildren